Hur Man Räddar Sönderblekt Hår

Lisa Karlsson
Författare

Sofia Lindberg
Bidragsgivare

03/10/2023

radda-sonderblekt-har

Har du någonsin upplevt att ditt hår känns som strå efter en blekning? Du är inte ensam. Många väljer att bleka håret själv hemma, men ibland kan det resultera i problem.

Sönderblekt hår är ett vanligt problem som många står inför, och det kan vara både frustrerande och skadligt för ditt hår.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att rädda ditt sönderblekta hår och få det att se friskt och glänsande ut igen.

Vad är Sönderblekt Hår?

Blekning är en kemisk process som tar bort pigmentet från ditt hår, vilket kan leda till att det blir torrt, skört och skadat.

Symptom på sönderblekt hår inkluderar torrhet, kluvna toppar, och en sträv känsla. Det kan även förekomma håravfall i värre fall.

Hur Uppstår Sönderblekt Hår?

När du bleker ditt hår bryts de naturliga oljorna ner, vilket gör att håret förlorar sin naturliga fuktighet och blir mer mottagligt för skador. Det är därför det är så viktigt att veta hur man tar hand om sitt hår efter en blekning.

Kan Man Reparera Sönderblekt Hår?

Det finns en del myter om att det är omöjligt att reparera sönderblekt hår, men sanningen är att med rätt vård och produkter kan du förbättra ditt hårs hälsa avsevärt. Det viktigaste att komma ihåg är att förebyggande vård är nyckeln.

En vanlig myt är att en gång skadat, alltid skadat. Men med rätt behandling och produkter kan du återställa en del av ditt hårs naturliga glans och styrka.

Förebyggande vård inkluderar regelbundna klippningar, djupgående behandlingar och användning av rätt hårprodukter. Detta kan göra underverk för ditt hår och förhindra framtida skador.

10 Steg till Friskare Hår

Om du är redo att ta tag i ditt sönderblekta hår, här är 10 steg du kan följa för att få ett friskare och mer glänsande hår.

 1. Använd Rätt Schampo och Balsam: Välj produkter som är speciellt utformade för skadat eller blekt hår.
 2. Djupgående Behandlingar: Använd hårinpackningar eller oljor för att ge ditt hår extra näring.
 3. Undvik Värme: Låt ditt hår lufttorka och undvik värmeredskap.
 4. Klipp Dig Regelbundet: Detta hjälper till att ta bort kluvna toppar och förhindrar ytterligare skador.
 5. Använd Värmeskydd: Om du måste använda värmeredskap, se till att använda ett värmeskydd innan.
 6. Drick Vatten: Återfuktning är nyckeln till friskt hår.
 7. Ät Rätt: En balanserad kost rik på protein och vitaminer kan förbättra ditt hårs hälsa.
 8. Använd Silkesörngott: Detta minskar friktionen och därmed skadorna på ditt hår.
 9. Var Försiktig när Håret är Vått: Håret är mest känsligt när det är vått, så var extra försiktig när du kammar det.
 10. Sök Professionell Hjälp: Om ditt hår är allvarligt skadat, kan det vara bäst att söka professionell hjälp.
reparera-sonderblekt-har

Produkter som Kan Hjälpa

Det finns flera produkter på marknaden som är utformade för att hjälpa till med reparation av sönderblekt hår. Här är några rekommendationer:

Vanliga Misstag Som Förvärrar Skadat Hår

Det finns flera misstag som kan förvärra skadat och sönderblekt hår. Här är några av de vanligaste:

 • Felaktig Användning av Schampo och Balsam -Användning av fel typ av schampo och balsam kan förvärra problemet. Det är viktigt att använda produkter som är speciellt framställda för skadat eller blekt hår.
 • Överanvändning av Värmeredskap - Användning av plattång, locktång eller hårtork på för hög värme kan förvärra skadorna på ditt hår. Det är bäst att undvika dessa redskap så mycket som möjligt tills ditt hår har återhämtat sig. (Tips: Det går att locka håret utan värme!)
 • Försummelse av Regelbundna Klippningar - Att inte klippa håret regelbundet kan leda till att de kluvna topparna blir värre, vilket gör det svårare att reparera ditt hår.

Ytterligare Tips och Tricks

Förutom de grundläggande stegen och produkterna som nämnts ovan, finns det andra tips och tricks som kan hjälpa dig på din resa till friskare hår.

 • Motion och Sömn: En hälsosam livsstil med regelbunden motion och tillräcklig sömn kan förbättra ditt hårs hälsa.
 • Undvik Klor och Saltvatten: Om du simmar ofta, använd en simmössa för att skydda ditt hår från klor och saltvatten.

När Man Bör Söka Professionell Hjälp

Om du har provat allt och ditt hår fortfarande inte förbättras, kan det vara dags att söka professionell hjälp. En tricholog eller en erfaren frisör kan ge dig en mer detaljerad diagnos och behandlingsplan.

Relaterade Inlägg