Hur Du Bleker Håret Hemma

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Frida Steen
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

02/10/2023

Blekning av håret hemma har blivit en populär trend, särskilt när man vill förändra sitt utseende utan att bryta banken.

Men det är inte en process som bör tas lättvindigt. Det finns risker och det är viktigt att vara väl informerad innan du dyker in i världen av hemmablekning. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att bleka ditt hår hemma på ett säkert och effektivt sätt.

Förberedelser innan du börjar

 • Patch-test och dess betydelse: Innan du går vidare med att bleka hela ditt hår, är det kritiskt att utföra ett patch-test. Detta innebär att du applicerar en liten mängd av blekningsprodukten på en liten del av huden eller håret för att se om några allergiska reaktioner eller irritation uppstår.
 • Produkter som kan skydda hårbotten: Använd produkter som kokosolja eller en speciell hårbottenkräm för att skydda huden runt håret. Detta kan hjälpa till att minimera risken för irritation och brännskador.
 • Vikten av att följa instruktionerna: Varje blekningskit kommer med sina egna specifika instruktioner. Det är viktigt att läsa och följa dessa noggrant för att säkerställa att du får de resultat du önskar, samtidigt som du minimerar potentiella risker.

Steg-för-steg guide för att bleka håret

1. Förberedelser

 • Samla alla nödvändiga verktyg och produkter: Se till att du har allt du behöver innan du börjar, inklusive handskar, handdukar och en tidtagare.
 • Skydda dina kläder och arbetsyta: Använd en gammal tröja och lägg handdukar eller plast runt arbetsytan för att undvika fläckar.

2. Applicering

 • Blanda blekningsprodukten enligt instruktionerna: Var noga med att följa alla instruktioner för att säkerställa att blandningen blir korrekt.
 • Applicera jämnt över håret: Använd en applikatorborste för att applicera blekningsmedlet, och börja från rot till spets. Var noga med att inte applicera direkt på hårbotten.

3. Tid att vänta

 • Använd en tidtagare: Följ instruktionerna för hur länge produkten ska sitta i. Använd en tidtagare för att hålla koll på tiden.
 • Håll koll på ditt hår: Det är viktigt att inte låta produkten sitta i för länge, eftersom det kan leda till skador.

4. Sköljning och eftervård

 • Skölj noggrant: När tiden är ute, skölj ur blekningsmedlet helt och hållet.
 • Använd en eftervårdsprodukt: Det är viktigt att använda en bra balsam eller hårinpackning efter blekning för att återfukta och reparera håret.
bleka-haret-hemma-steg

Vanliga misstag att undvika

 • Ojämn applicering: Se till att applicera blekningsmedlet jämnt över hela håret för att undvika ojämna resultat.
 • Ignorera hårets olika kvaliteter: Håret närmast hårbotten kommer att ljusna snabbare än de ändar som kanske redan är skadade eller torra. Ta detta i beaktning när du applicerar och tidsinställer.

Om något går fel

 • Åtgärder att ta om resultatet inte blir som förväntat: Om du inte är nöjd med resultatet, rekommenderas det att konsultera en professionell frisör snarare än att försöka korrigera det själv och riskera ytterligare skador.
 • Produkter som kan hjälpa till att reparera skadat hår: Det finns flera produkter på marknaden, som Olaplex eller K18, som är utformade för att reparera skadat hår. Dessa kan vara särskilt användbara om ditt hår har blivit torrt eller skadat av blekningsprocessen.

Välja Rätt Produkter

Skillnader mellan professionella och hemmaprodukter: Professionella produkter är ofta starkare och kräver en expertis som du kanske inte har. Hemmaprodukter är generellt sett säkrare för amatörer, men kan vara mindre effektiva.

Väteperoxidhalt och dess betydelse: Väteperoxid är den aktiva ingrediensen i de flesta blekningsprodukter. Koncentrationen av väteperoxid i produkten kommer att påverka hur mycket ditt hår ljusnar.

Tips för att välja en säker och effektiv produkt: Leta efter produkter som har goda recensioner, är från kända märken och som har en väteperoxidhalt som passar ditt hår och din erfarenhetsnivå.

Relaterade Inlägg