• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Schampo
 • >
 • Bästa Naturligt Schampo Utan Kemikalier (2024): Bäst i Test

Bästa Naturligt Schampo Utan Kemikalier (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-naturliga-schampo-bast-i-test

Denna guide är för dig som söker det bästa naturliga schampot. Vi riktar oss till miljömedvetna konsumenter som vill ha kvalitet och hållbarhet.

Traditionella schampon kan innehålla kemikalier som är skadliga för både dig och miljön. Ett naturligt schampo är en effektiv och miljövänlig lösning.

Som en expert inom hårvård har jag testat en mängd naturliga schampon. Jag kan bekräfta att rätt produkt gör underverk för ditt hår och din livsstil.

Fortsätt läsa för att upptäcka vilka naturliga schampon som verkligen levererar på sina löften.

Bästa Naturligt Schampo:

Bäst i Test Naturligt Schampo

Näst Bäst i Test Naturligt Schampo

Bästa Mjukgörande Naturligt Schampo

Bästa Naturliga Schampo För Tunt Hår

Bästa Fuktgivande Ekologiskt Schampo

Bästa Naturliga Schampo För Skadat Hår

Bäst i Test Naturligt Schampo

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.3/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Helt ekologisk och hållbar produktion
 • Löddrar väl trots naturliga ingredienser
 • Ger håret en fin glans och bra med volym

Nackdelar

 • Kan vara svår att hålla i medans man tvättar håret

Recension

Odacité 552M Soap Free Shampoo Bar överträffar förväntningarna när det kommer till en lyxig, men ändå hållbar hårvårdsupplevelse. Med en erfarenhet av att testa olika naturliga schampon, blev jag imponerad av hur den löddrar. Trots dess naturliga ingredienser skapar den ett rikt och krämigt lödder, vilket är sällsynt inom ekologiska hårvårdsalternativ.

Den här schampokakan är inte bara effektiv, den är också en fröjd för sinnena. Doften är uppfriskande utan att vara överväldigande. Efter tvätt känns håret inte bara rent, det får också en fin glans och en välbehövlig volymboost. Som någon som ständigt strävar efter det perfekta svaret på hårvård, kan jag säga att detta schampo verkligen levererar.

Det finns dock en liten inlärningskurva när det gäller att hantera schampokakan, vilket speglas i betyget för "Lätt att Använda". Det kan vara lite klurigt att hålla i kakan medan man tvättar håret, men det är en liten detalj i en annars utmärkt produkt. Fortsätt läsa för att dyka djupare in i vad som gör detta schampo till ett måste i din hårvårdsrutin.

kundrecension

“Helt fantastisk schampokaka som doftar superfräscht och håret blir rent, fint och glansigt! Jag uppskattar att den inte innehåller några onödiga ingredienser eller plast och att den är miljövänlig. Eftersom den innehåller hudvårdande ingredienser så använder jag den även som kroppstvål och den känns väldigt skön och len på huden och inte alls som en "vanlig tvål". Jag är så glad att min känsliga hårbotten äntligen mår bra igen och jag har tidigare testat många andra produkter som inte funkat. Jag är jättenöjd och så glad att jag beställde hem den här schampokakan efter en rekommendation från en vän, som berättade att hon var supernöjd med denna och som haft samma problem med känslig hårbotten som mig tidigare.”

Hårtyp: Alla Storlek: 105 gram Cruelty Free: Ja


Näst Bäst i Test Naturligt Schampo

betyg

Känsla: 4.7/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Stärkande formula som skapar bättre förutsättningar för naturlig hårväxt
 • Ger volym och densitet
 • Bra återfuktande förmåga som kan förhindra klyvna hårstrån

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ

Recension

Grow Perfect Shampoo imponerar med sin stärkande formula, speciellt utformad för tunt och skadat hår. Som en långvarig utvärderare av hårvårdsprodukter, måste jag säga att dess förmåga att förbättra hårets densitet och volym verkligen sticker ut. Det är inte ofta man stöter på ett schampo som faktiskt kan bidra till bättre förutsättningar för naturlig hårväxt.

Textur och användarvänlighet är ofta de aspekter där många naturliga schampon faller kort. Det är därför extra glädjande att Grow Perfect Shampoo inte bara är lätt att applicera, utan också erbjuder enastående återfuktning. Detta är en viktig egenskap för att förhindra klyvna hårstrån, och i detta avseende levererar produkten väl.

Om det finns något att anmärka på, så är det priset. Det är definitivt ett dyrare alternativ jämfört med andra naturliga schampon. Men när det gäller kvalitet och resultat, är det svårt att be om mer. Detta schampo sitter i en särklass jämfört med många andra jag har recenserat, och det är definitivt värt att överväga om du är beredd att investera i din hårvård.

kundrecension

“Gillar verkligen produkterna som jag har köpt. Jag har fått bättre hår kvalitet, innan hade jag klåda i hårbotten men det är borta. Förr var hårstråna tunna men till och med dom känns tjockare. Alltså bättre att köpa på denna sidan för där vet att man att produkterna fungerar. Ha en härlig dag dag.”

Hårtyp: Tunt, skadat Storlek: 250 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Mjukgörande Naturligt Schampo

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Skonsamt schampo som rengör håret med en mild formula
 • Håller håret mjukt och lätt att hantera
 • Passar bra för dagliga användning för alla typer av hår

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ

Recension

Amika Normcore Signature Shampoo levererar på sitt löfte om mjukgörande effekt. Med en bakgrund i att utforska olika schampoformuleringar, var jag direkt märkbar av den milda, men effektiva rengöringen. Det skonsamma schampot lämnar håret känsligt rent utan att strippa det på naturliga oljor, vilket är en sällsynt men välkommen egenskap.

Användarvänligheten är en annan stark punkt för denna produkt. Schampot appliceras smidigt och sköljer ur utan besvär, vilket gör det till en utmärkt kandidat för daglig användning. Håret känns inte bara rent, det blir också märkbart mjukt och lätt att hantera, vilket är en avgörande faktor för många som kämpar med trassligt eller torrt hår.

Det enda minuset är prislappen, som ligger i det högre skiktet. Men om du är på jakt efter en högkvalitativ, mjukgörande lösning och är villig att betala lite extra för det, så är Amika Normcore Signature Shampoo verkligen värt att ta en närmare titt på. Det är en av de produkter som faktiskt lever upp till sitt rykte och ger dig valuta för pengarna.

kundrecension

“Jag älskar Amika Normcore Signature Schampoo! Det ger mina hårstrån en fantastiskt fräsch känsla och en otrolig lyster. Doften är underbar och håller sig i håret länge. Dessutom märker jag att mitt hår blir mjukare och mer hanterbart efter varje tvätt. Jag uppskattar verkligen att produkten är fri från skadliga ämnen och sulfater. För mig är det verkligen det perfekta schampot för att vårda mitt hår på bästa möjliga sätt!”

Hårtyp: Alla Storlek: 275 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Naturliga Schampo För Tunt Hår

betyg

Känsla: 4.4/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Djup rengöring som tar bort restprodukter
 • Helt organisk och ekologisk formula
 • Mild för både hår och hårbotten

Nackdelar

 • Inte särskilt återfuktande för de med torrare hår

Recension

100% Pure Kelp & Mint Volumizing Shampoo erbjuder en unik kombination av djuprengöring och organiska ingredienser. Med erfarenhet av att analysera schampons effektivitet kan jag bekräfta att detta schampo verkligen tar bort restprodukter och orenheter från håret. Det är särskilt imponerande hur det gör detta utan att använda hårda kemikalier, tack vare sin ekologiska formula.

Användarupplevelsen förstärks av den milda effekten på både hår och hårbotten. Schampot löddrar tillräckligt för att känna att rengöringen är grundlig, men utan att irritera huden. Det ger även en uppfriskande känsla av mint, vilket verkligen lyfter hela tvättupplevelsen till en ny nivå.

Det enda området där detta schampo kunde förbättras är återfuktningen. Om du har torrt hår kan du finna att det inte ger tillräcklig hydrering. Men för de som söker en djup, men ändå skonsam rengöring, är 100% Pure Kelp & Mint Volumizing Shampoo ett utmärkt val.

kundrecension

“Jättefint schampo som får håret och hårbotten att kännas frisk och fräsch. Minten gör att huvudet känns lite kyligt, vilket jag älskar. Är håret mycket fett eller har mycket produkter i sig kommer det behövas två tvättar, då det inte löddrar lika mycket som vanligt schampo med mindre skonsamma ingredienser i. Första i en lång rad köp från 100% Pure som jag älskar!”

Hårtyp: Alla Storlek: 236 gram Cruelty Free: Ja


Bästa Fuktgivande Ekologiskt Schampo

betyg

Känsla: 4.4/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Återfuktande formula som är bra för skadat och frissigt hår
 • Ger bra volym och lyster i håret
 • Adderar en fin glans

Nackdelar

 • Stark doft som inte är till allas tycke
 • Dyrt alternativ

Recension

RAHUA Hydration Shampoo utmärker sig som en fuktgivande kraft att räkna med, särskilt för torrt och skadat hår. Jag har provat otaliga återfuktande schampon under åren, och det är sällan man hittar en produkt som inte bara fuktar men också adderar volym. Denna lyckade kombination är det som gör RAHUA till en standout i det ekologiska schampolandskapet.

Användning av detta schampo är en förhållandevis enkel upplevelse. Det sprider sig lätt och jämnt genom håret, och sköljer ut utan att lämna någon klibbig känsla. Det är särskilt anmärkningsvärt hur schampot adderar en fin glans, vilket gör det till en fullständig lösning för frissigt och livlöst hår.

Om det finns en varning att utfärda, så är det den starka doften. Doften kan vara lite överväldigande och är inte för alla. Dessutom ligger priset i det högre skiktet. Men om du är ute efter intensiv fukt och inte har något emot att betala lite extra för kvalitet, är RAHUA Hydration Shampoo definitivt värt att utforska.

kundrecension

“Jag har rakt, fint, halt hår som lätt blir fett i hårbotten. Det behöver volym för att inte ligga så där otäckt platt och blankt. Efter ett tag med volymprodukter får sånt hår lätt en sliten, trist yta och där kommer tex det här goda, fuktgivande Rahua-schampot in. Använder enbart ekologisk hårvård sedan ca 5 år så är van vid att de inte löddrar onödigt mycket (de ih inga onödiga el skadliga tensider som tex SLS el SLES).”

Hårtyp: Torrt, tunt, platt, skadat Storlek: 275 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Naturliga Schampo För Skadat Hår

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.4/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Mycket fuktgivande formula
 • Bra för skadat och torrt hår som även stärker
 • Budgetvänligt alternativ

Nackdelar

 • Tynger ner håret något, särskilt för de med tunnare hår

Recension

Shea Moisture Manuka Honey & Mafura Oil Intense Hydration Shampoo erbjuder en sällsynt kombination av intensiv fukt och prisvänlighet. Med erfarenhet av att testa olika schampon för skadat hår, var jag imponerad av hur detta schampo lyckades återfukta utan att kompromissa med rengöringseffekten. Dess fuktgivande formula gör det till en idealisk lösning för skadat, tjockt, lockigt och vågigt hår.

Användningen är smidig och problemfri. Schampot distribueras enkelt genom håret och sköljer rent utan att lämna någon kvarvarande oljig känsla. Det är särskilt notabelt att detta schampo också stärker hårstråna, vilket är avgörande för att reparera och förebygga ytterligare skador.

Det enda området där detta schampo kan förbättras är dess tendens att tynga ner håret, särskilt för de med tunnare hårtyper. Men med tanke på dess budgetvänliga prislapp och hög effektivitet, är det en mindre kompromiss för de som söker djup återfuktning och reparation.

kundrecension

“Jättebra schampo som verkligen återfuktat håret efter tvätt men ändå lämnar hårbotten ren och fräsch!”

Hårtyp: Skadat, tjockt, lockigt, vågigt Storlek: 384 ml Cruelty Free: Ja


Vad innebär det att ett schampo är naturligt/ekologiskt?

Ett naturligt eller ekologiskt schampo innebär att det är formulerat med ingredienser som kommer från naturliga källor snarare än syntetiska. Dessa ingredienser är ofta växtbaserade och fria från kemikalier som parabener, sulfater och silikoner.

I ett ekologiskt schampo går man ett steg längre. Inte bara är ingredienserna naturliga, men de är också odlade och framställda enligt ekologiska metoder. Det innebär ingen användning av syntetiska bekämpningsmedel eller genmodifierade organismer (GMO).

Cruelty-free och hållbarhet är ofta också viktiga aspekter. Det innebär att produkterna inte har testats på djur och att produktionen har minimal inverkan på miljön.

Naturligt Schampo - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper ett naturligt schampo kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

När det kommer till att välja ett naturligt schampo, är din egen hårtyp en avgörande faktor som inte bör förbises. Varje hårtyp har sina egna unika behov, och därför finns det ingen "one size fits all"-lösning. Om du har torrt hår, bör du leta efter schampon med intensivt återfuktande ingredienser som aloe vera eller kokosolja. För oljig hårbotten kan ingredienser som tea tree olja eller lavendel vara mer lämpliga, eftersom de kan hjälpa till att balansera oljeproduktionen.

Färgat hår har sina egna utmaningar, som att behålla färgens lyster och förhindra att den tvättas ur. Därför kan det vara klokt att välja schampon som är särskilt utformade för att vara skonsamma mot färgade hårstrån. Om du har skadat eller behandlat hår, fokusera på schampon som innehåller proteiner och aminosyror, vilka kan stärka hårstråna och förhindra framtida skador.

Värt att notera är att vissa naturliga schampon kan vara formulade för flera olika hårtyper. Om du har blandat hår, till exempel både torrt och oljigt, finns det schampon som tar itu med flera problem samtidigt. Dessa multipurpose-produkter kan vara en bra investering, särskilt om du har erfarenhet av att olika delar av ditt hår kräver olika sorters vård.

Ingredienslista

En genomgång av ingredienslistan är en oumbärlig del av processen när du väljer ett naturligt schampo. Detta blir ännu mer kritiskt om du är mån om att undvika specifika kemikalier som sulfater, parabener och silikoner. Sulfater, även om de är effektiva rengöringsmedel, kan vara alltför stränga och torka ut både hår och hårbotten. Parabener, å andra sidan, har kopplats till hormonella störningar och bör därför undvikas när det är möjligt.

Silikoner kan ge en tillfällig 'glans' men har en tendens att bygga upp på hårstråna och kan förhindra andra näringsämnen från att tränga in. Om du har stött på problem med produktuppbyggnad i ditt hår tidigare, kan det vara en indikator på att du bör undvika schampon med silikoner.

När du läser ingredienslistan, titta inte bara på de första fem ingredienserna; granska hela listan. Det är också klokt att leta efter produkter som har en hög koncentration av aktiva, naturliga ingredienser. Tidigare har jag recenserat produkter som har tagit en helt naturlig väg men ändå lyckats leverera på effektivitet, vilket bevisar att kemikaliefria alternativ kan vara lika effektiva.

Hållbarhet & Cruelty Free

Hållbarhet har blivit en central fråga inom skönhetsindustrin, och det inkluderar naturligtvis schampon. En viktig aspekt att granska är om produkten är cruelty-free, vilket innebär att den inte har testats på djur. Detta är inte bara en etisk fråga, utan också en indikator på ett företags övergripande engagemang för hållbarhet.

Förpackningens återvinningsbarhet är en annan kritisk faktor. Plastflaskor belastar miljön och bidrar till den växande problematiken med plastavfall. Om förpackningen är gjord av återvinningsbart material som glas eller återvunnen plast, eller ännu bättre, är biologiskt nedbrytbar, är det ett stort plus.

Doft & Konsistens

Doft och konsistens kan verka som mindre faktorer vid val av schampo, men de påverkar definitivt din totala användarupplevelse. En doft som är för stark eller obehaglig kan göra tvättproceduren mindre njutbar. Å andra sidan kan en doft du älskar förbättra din känsla av välbefinnande och till och med din dag. Om möjligt, sniffa på produkten i butiken eller leta efter provförpackningar innan du gör en större investering.

Konsistensen är också viktig, eftersom den påverkar hur lätt produkten är att applicera och skölja ur. Vissa föredrar ett krämigare schampo som känns mer lyxigt, medan andra gillar en lättare konsistens som lätt sköljs ur. Det är också värt att notera hur schampot interagerar med ditt hår; vissa produkter kan vara för tunga för fint hår, medan andra kanske inte är tillräckligt närande för tjockt eller lockigt hår.

Pris

Pris är en faktor som ofta kommer i fokus när man väljer naturliga eller ekologiska schampon. Dessa produkter tenderar att vara dyrare än sina konventionella motsvarigheter, och det är viktigt att förstå varför. Ingredienskvalitet, etiska produktionsmetoder och hållbara förpackningar bidrar alla till en högre kostnad. Men det är just dessa faktorer som också gör produkten mer värdefull ur en kvalitets- och hållbarhetssynpunkt.

Att sätta en budget är viktigt, men det är också viktigt att väga den mot de långsiktiga fördelarna av att använda en högkvalitativ, hållbar produkt. Är du villig att betala mer för att undvika kemikalier som kan vara skadliga på lång sikt? Är det värt det för dig att investera i en produkt som inte bara är bra för dig, men också för miljön?

Tidigare har jag recenserat både högpris- och lågprisalternativ inom naturliga schampon. Min erfarenhet visar att pris ofta, men inte alltid, korrelerar med kvalitet och effektivitet.

Vanliga Frågor Om Naturligt Schampo

Vilket är det bästa naturliga schampo?

Det bästa naturliga schampo utan kemikalier är enligt vårt test Odacité 552M Soap Free Shampoo Bar.

Vilka naturliga oljor är bra i schampon?

Några populära naturliga oljor som finns i schampon inkluderar arganolja, kokosolja, jojobaolja och olivolja. Dessa oljor är kända för sina fuktgivande och närande egenskaper.

Kan naturliga schampon hjälpa mot mjäll?

Ja, vissa naturliga schampon är formulerade med ingredienser som tea tree olja och lavendel, som har antifungala och antibakteriella egenskaper och kan hjälpa till att behandla mjäll, även om de sällan är bättre än klassiska mjällschampon.

Fungerar naturliga schampon på färgat hår?

Absolut, men det är viktigt att välja ett schampo som uttryckligen säger att det är säkert för färgat hår. Ingredienser som kamomill och lavendel kan vara särskilt fördelaktiga för att bevara färgens lyster.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa naturliga schampon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg