• Hem
  • >
  • Blogg
  • >
  • Hår
  • >
  • Hur Man Tar Hand Om Lockigt Och Krulligt Hår

Hur Man Tar Hand Om Lockigt Och Krulligt Hår

Admin
Författare


Bidragsgivare

04/01/2024

ta-hand-om-krulligt-vagigt-har

Lockigt och krulligt hår är en skönhetsskatt som många önskar men få verkligen förstår.

Medan lockarna kan vara bedårande, kommer de också med sin egen uppsättning utmaningar. Från friss till torrhet, att ha lockigt hår är inte alltid en dans på rosor.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika sätt att ta hand om ditt lockiga eller krulliga hår så att du kan rocka dina lockar med självförtroende.

Förstå Ditt Hårs Natur

Lockigt hår är inte som något annat hår. Dess unika struktur gör det naturligt torrare än rakt hår, vilket gör det mer benäget för friss och skador. Detta hår har också en tendens att vara mer poröst, vilket innebär att det lättare absorberar och förlorar fukt.

Detta kan vara en fördel när du applicerar produkter, men en nackdel när det kommer till att behålla fukt. Därför är det viktigt att förstå dessa unika egenskaper.

När du vet vad ditt hår behöver, kan du välja rätt produkter och behandlingar för att hålla det friskt och vackert.

De olika typerna av lockigt hår

Alla lockar är inte skapade lika. Från lösa vågor till tajta korkskruvar, varje typ av lockigt hår har sina egna behov.

Till exempel, lösa vågor kan behöva mindre fukt men mer hjälp med volym. Däremot kan tajta korkskruvar behöva mer fukt och mindre protein. Det är därför det är viktigt att identifiera din specifika hårtyp. 

När du vet vad du arbetar med, kan du anpassa din vårdrutin därefter.

hantera-krulligt-har

Välj Rätt Produkter

Sulfatfritt och silikonfritt schampo

Många schampon innehåller sulfater, en typ av rengöringsmedel som kan vara mycket hårt på lockigt hår. Silikoner, å andra sidan, kan bygga upp en hinna på håret som förhindrar fukt att penetrera.

Detta kan vara särskilt problematiskt för lockigt hår, som redan är benäget för torrhet. Därför är det viktigt att välja ett silikonfritt schampo samt sulfatfritt schampo.

Dessa produkter kommer att rengöra ditt hår utan att strippa det på dess naturliga oljor, och de kommer inte att lämna någon produktuppbyggnad bakom.

Läs mer om vårt test över de bästa schampon för lockigt hår här.

Balsamets roll

Balsam är inte en lyx för lockigt hår; det är en nödvändighet. Det tillför fukt, vilket är avgörande för att förhindra friss och torrhet.

När du väljer ett balsam, leta efter en som är rik på naturliga oljor som kokosolja eller arganolja. Dessa oljor kommer att tränga in i hårstrået och ge långvarig fukt.

För extra fukt, överväg att använda en leave-in produkt efter att du har sköljt ut ditt balsam. Denna extra steg kan göra en stor skillnad i hur ditt hår känns och ser ut.

Lockkräm

Ett annat alterantiv är att införskaffa en bra lockkräm (även kallat curl cream). Dessa typer av krämer kan du använda för att styla ditt hår, och är specifikt anpassade för att definierar och hantera lockigt och krulligt hår bättre.

Dessa ger generellt sett mer struktur på håret och gör det lättare att forma och hantera lockar, oavsett om det är små spiralformade lockar eller stora vågiga lockar.

Tvätt och Skötsel

Hur ofta ska man tvätta?

En av de största misstagen folk gör med lockigt hår är att tvätta det för ofta. Detta kan strippa håret på dess naturliga oljor och leda till torrhet och friss. En bra tumregel är att tvätta håret 2-3 gånger i veckan.

Om du tränar ofta eller svettas mycket, kan du använda en fuktgivande torrschampo mellan tvättarna.

Kom ihåg att alla är olika. Det kan ta lite tid att räkna ut den bästa tvättfrekvensen för just ditt hår.

Rätt teknik för tvätt och balsamering

När du tvättar ditt hår, applicera schampo på hårbotten och arbeta det in med fingertopparna. Låt sedan schampot skölja genom hårets längder.

Balsam bör appliceras på mitten och ändarna av ditt hår, där det är mest benäget för torrhet och skador. Använd en bredtandad kam för att försiktigt reda ut ditt hår medan balsamet är i.

Detta kommer att minimera skador och hjälpa till att distribuera balsamet jämnt.

Relaterade Inlägg