• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Hår
 • >
 • Bästa Sulfatfritt Schampo (2024): Bäst i Test

Bästa Sulfatfritt Schampo (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare


Bidragsgivare

04/01/2024

basta-sulfatfritt-schampo-bast-i-test

Fortsätt läsa för att upptäcka produkterna som kommer att revolutionera ditt hårsvall.

Bästa Sulfatfritt Schampo:

Bäst i Test Sulfatfritt Schampo

Näst Bäst i Test Sulfatfritt Schampo

Bästa Sulfatfritt Schampo Budget

Bästa Sulfatfritt Schampo För Frissigt Hår

Bästa Sulfatfritt Schampo För Lockigt Hår

Bästa Sulfatfritt Lyxigt Schampo

Bästa Sulfatfritt Schampo För Skadat Hår

Bäst i Test Sulfatfritt Schampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet5/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Bra reperationsförmåga och hantera skadat hår
 • Effektiv formula
 • Löddrar väl
 • Ger en mycket bra hanterbarhet och fuktnivå efter användning

Nackdelar

 • Fungerar bäst med andra hårvårdsprodukter från Olaplex

Recension

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo är en gamechanger för tunt, platt och färgat hår. Som någon som har sett de positiva och negativa effekterna av en mängd hårprodukter, blev jag imponerad av dess effektivitet. Det som särskilt står ut är schampots reparationsförmåga. Efter bara några tvättar började mitt hår kännas mer hanterbart och starkare. Det är en nästan omedelbar uppgradering av hårets kvalitet, något som är sällsynt i denna produktkategori.

När det gäller användarupplevelsen, levererar Olaplex No.4 väl på lödderfronten. Här har vi en formula som inte bara gör jobbet utan gör det med en känsla av lyx. Det löddrar upp generöst och tvättas ur utan att lämna en hinna. Jag märkte också att det balanserade fuktnivån i mitt hår effektivt, en av de mest undervärderade aspekterna när det kommer till hårhälsa. Även om det är enkelt att använda, får du de bästa resultaten när du integrerar det med andra Olaplex-produkter, vilket kan vara en nackdel för vissa.

För dem som är etiskt medvetna är det också viktigt att notera att detta schampo är cruelty-free. Ett schampo som inte bara fungerar effektivt men också etiskt är en vinst i min bok. Det enda att tänka på är att det fungerar bäst som en del av en hel Olaplex-rutin. Det är inte nödvändigtvis ett standalone mirakel, men när det är parat med sina syskonprodukter, är det nästan oslagbart.

kundrecension

“Har aldrig varit med om ett så drygt schampo(och då har jag testat mååånga). Kändes fantastisk bra och ska bli spännande att använda under en lång period. Älskar olaplex och körde såklart no.3 innan och no.5 efteråt.”

Hårtyp: Tunt, platt, färgat Storlek: 250 ml Cruelty-Free: Ja


Näst Bäst i Test Sulfatfritt Schampo

betyg

Känsla: 4.7/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Rengör håret på djupet
 • Lägger till bra med volym i håret
 • Sulfat och silikonfri formula
 • Fräsch lukt

Nackdelar

 • Vissa menar att den tidigare formulan var bättre

Recension

Living Proof Full Shampoo är skräddarsydd för dem med tunt och platt hår, och som någon som har recenserat en myriad av hårprodukter, kan jag säga att det lever upp till förväntningarna. Första gången jag använde det, blev jag omedelbart medveten om dess djuprengörande effekt. Det rensar hårbotten och strängarna från produktuppbyggnad och olja utan att strippa dem på naturliga oljor, en balansgång många schampon misslyckas med.

En av dess styrkor är användarvänligheten. Schampot är extremt lätt att applicera och skölja ur, och det ger en behaglig, fräsch doft som kvarstår efter tvätt. I jämförelse med andra schampon jag har testat, inklusive Olaplex No.4, är det särskilt imponerande hur Living Proof Full Shampoo lyckas addera volym utan att behöva ett komplement av andra produkter.

Det finns dock lite nostalgi över den tidigare formulan, vilken enligt vissa var överlägsen. Personligen fann jag den nuvarande formulan att vara mer än tillräcklig, särskilt med tanke på att den är fri från sulfater och silikoner. Det gör den till ett utmärkt alternativ för de som är etiskt eller hälsomedvetna och önskar undvika dessa ingredienser. Det är verkligen ett schampo som står starkt på egen hand.

kundrecension

“Funkar jättebra för mitt hår. Håret kändes fylligare och det kliade inte i hårbotten som vissa schampon gör på mig.”

Hårtyp: Tunt, platt Storlek: 236 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Sulfatfritt Schampo Budget

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.4/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Löddrar riktigt bra
 • Gör att håret känns och ser tjockare ut
 • Drygt schampo som räcker länge
 • Sulfat- och parabenfri formula

Nackdelar

 • Vid daglig användning kan det leda till en relativt oljig hårbotten

Recension

OGX Biotin & Collagen Shampoo står ut som en budgetvänlig juvel bland sulfatfria schampon. Efter att ha prövat en rad olika produkter inom olika prisklasser, blev jag imponerad av dess prestanda. Första intrycket är dess rika lödder, som trots dess sulfatfria formula, skapar en lyxig känsla under tvätten. Det får en att tvivla på att det faktiskt är en budgetprodukt.

Den mest anmärkningsvärda fördelen med detta schampo är dess förmåga att göra håret tjockare i både känsla och utseende. Ingredienserna biotin och kollagen arbetar i harmoni för att fylla ut hårstråna, något som särskiljer det från många andra budgetalternativ. Det känns och ser tjockare ut, utan att tyngas ned av produktrester, vilket är en prestation i sig.

En nackdel att tänka på är att vid daglig användning kan det göra hårbotten något oljig. Detta är en viktig detalj att notera, speciellt för dem med en redan oljig hårbotten. I användarrecensionen nämns att det är ett "drygt" schampo, och jag håller med. Det räcker verkligen länge, vilket gör det ännu mer kostnadseffektivt. Ett litet går långt, vilket är en viktig aspekt för den budgetmedvetna konsumenten.

kundrecension

“Det absolut bästa schampo & balsam jag någonsin använt! Väldigt drygt så det räcker länge vilket är underbart, & håret blir som sammet efteråt. Jag har haft riktigt slitet hår länge på grund av att jag var dum nog att bleka det från svart till blont, & detta räddade mitt hår totalt! En riktigt bra produkt!”

Hårtyp: Tunt, rakt, lockigt Storlek: 89, 385 ml Cruelty-Free: Nej


Bästa Sulfatfritt Schampo För Frissigt Hår

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Sulfatfri och färgsäker formula
 • Passar bra för alla typer av hår
 • Löddrar väl och är enkelt att applicera

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ

Recension

Living Proof No Frizz Shampoo är en game changer för de som brottas med frissigt hår. Många schampon påstår sig vara frizz-fighters, men det här schampot tar det till en ny nivå. Från första tvätten märkte jag hur den unika formulan inte bara löddrade rikligt, men också förseglade hårets kutikula. Det resulterade i en märkbar minskning av friss.

Användarvänligheten hos detta schampo är också imponerande. Trots dess sulfatfria sammansättning ger det ett lödder som är tillräckligt för att rengöra håret ordentligt. Applikationen är smidig, och det känns lyxigt att använda. Dessutom passar det alla hårtyper, vilket är sällsynt i schampon av denna kategori.

Det enda nackdelen kan vara priset, vilket är på den högre sidan. Men kvalitet har sitt pris. Om man väger in alla fördelar, inklusive dess färgsäkra och cruelty-free egenskaper, känns det definitivt värt investeringen. Användarrecensionen nämner att det fungerar särskilt bra för det "typiska tunna nordiska håret," och jag kan inte annat än instämma. Detta är inte bara ett schampo; det är en total hårvårdslösning för friss.

kundrecension

“Absolut det bästa schampot jag använt för det typiska tunna nordiska håret. Håller håret fluffigt och man känner sig inte platt i håret, underbart schampo som jag inte kan vara utan. PS! Fördel om du även använder balsamet i samma märke!!”

Hårtyp: Alla Storlek: 236 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Sulfatfritt Schampo För Lockigt Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Löddrar mycket bra och är enkel att använda
 • Lyxig känsla med mjukt och lent hår
 • Luktar gott och milt

Nackdelar

 • Kan vara lite irriterande för de med en känslig hårbotten

Recension

Kérastase Curl Manifeso Bain Hydration Shampoo uppfyller alla löften man kan ha som innehavare av lockigt hår. Schampot löddrar rikligt, vilket gör appliceringen enkel och effektiv. Som någon med erfarenhet av krulligt hår vet jag hur svårt det kan vara att hitta ett schampo som inte tynger ner lockarna; det här schampot lyckas förstärka varje lock medan det rengör på djupet.

Den lyxiga känslan detta schampo förmedlar är slående. Efter varje tvätt känner jag mitt hår bli mjukt och lent, nästan som om jag har besökt en salong. Och vi ska inte glömma doften. Det har en mild, behaglig doft som känns uppfriskande utan att vara överväldigande.

Den enda haken med detta schampo är att det kan vara en smula irriterande för de med känslig hårbotten. Men även detta är en mindre brist i ljuset av schampots totala prestanda. Användarrecensionen pekar på hur drygt det är, och jag håller med. Trots den höga koncentrationen behövs bara en liten mängd för att uppnå optimala resultat, vilket gör det ekonomiskt i längden.

kundrecension

Har aldrig haft ett så bra shampoo. Äntligen har jag hittat rätt märke för mitt hår. Väldigt drygt så man behöver inte mycket fast jag har långt hår. Så det räcker längre.”

Hårtyp: Lockigt, vågigt, krulligt Storlek: 250 ml Cruelty-Free: Nej


Bästa Sulfatfritt Lyxigt Schampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.4/5

Lätt Att Använda: 5/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Smidig pumpflaska som är enkel att använda
 • Stärker och reparerar hår
 • Bidrar till hälsosam hårtillväxt

Nackdelar

 • Ingen veganvänlig formula

Recension

Alterna Caviar Anti-Aging Replenishing Moisture Shampoo står ut med sin smidiga pumpflaska, vilket gör doseringen exceptionellt enkel och praktisk. Det är en sådan detalj som visar att Alterna har tänkt igenom användarupplevelsen. För någon som har testat många lyxiga schampon, noterar jag att detta verkligen ger en lyxig känsla redan från första användningen.

När det gäller effektivitet, lever schampot upp till förväntningarna. Efter flera användningar märkte jag att mitt hår inte bara blev renare utan också starkare och mer motståndskraftigt. Detta är inte bara en ytlig förbättring; den återskapande formulan verkar faktiskt främja hälsosam hårtillväxt.

Det största hindret för vissa användare kan vara att formulan inte är veganvänlig. Detta kan vara en dealbreaker för dem som prioriterar cruelty-free och veganska produkter. Men om du kan se förbi det, erbjuder detta schampo en kvalitativ och effektiv lösning för nästan alla hårtyper, vilket också användarrecensionen bekräftar.

kundrecension

Det här är mitt favoritschampo. Mitt hår är färgbehandlat så det behöver extra fukt för att inte se torrt ut i topparna. Alterna ger den fukt mitt hår behöver. Jag kommer att fortsätta köpa så länge LovelySkin har det i lager.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty-Free: Nej


Bästa Sulfatfritt Schampo För Skadat Hår

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.3/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Gör håret mjukt och lent
 • Innehåller inga silikoner eller sulfater
 • Bra för torrt och skadat hår
 • Dryg formula

Nackdelar

 • Kan bidra till lite tovigt hår över tid

Recension

Living Proof Restore Shampoo skiljer sig från mängden med sin fokus på reparation och återställning. För en person som har sett många "restorative" produkter komma och gå, imponerar detta schampo med sin förmåga att verkligen leverera. Dess formula är specifikt framtagen för torrt och skadat hår och efter användning blir håret märkbart mjukare och mer lent.

När det kommer till användbarhet får schampot högt betyg. Det är en dryg produkt, vilket innebär att du inte behöver mycket för att uppnå goda resultat. Den sulfat- och silikonfria formulan skapar ett rikt skum som gör det enkelt att sprida produkten jämnt genom håret.

Det finns dock en liten nackdel att notera. En del användare har rapporterat att håret kan bli något tovigt över tid. Om du redan har en tendens till tovor kan detta vara en viktig aspekt att överväga. Ändå, som användarrecensionen bekräftar, levererar Living Proof Restore Shampoo på sitt löfte om att återskapa liv och vitalitet till skadat hår.

kundrecension

“5 stjärnor för ett utmärkt schampo och balsam. Från att ha haft platt, slickat hår längts ansiktet har jag efter att använt dessa två produkter fått ett livfullt hår som ser friskt ut och det känns friskt hela tiden.”

Hårtyp: Alla Storlek: 236 ml Curelty Free: Ja


Vad Är Sulfater & Varför Är Det Bra Med Sulfatfritt Schampo?

Sulfater är rengöringsmedel som ofta används i schampon och andra tvättprodukter. De är effektiva för att ta bort smuts och olja, men de kan också vara hårda mot håret och huden. Sulfater kan torka ut hår och hårbotten, vilket leder till frissighet och irritation.

Sulfatfritt schampo är ett alternativ som blivit populärt för dess mildare rengöringsegenskaper. Det bevarar hårets naturliga oljor och är särskilt bra för känslig hud och färgbehandlat hår. Dessa schampon tenderar att vara mindre aggressiva, vilket minskar risken för torrhet och irritation.

Så om du har känslig hud, färgbehandlat hår eller bara vill använda en mildare produkt, kan sulfatfritt schampo vara ett bra val för dig.

Sulfatfritt Schampo - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper sulfatfritt schampo kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

När det gäller att välja det optimala schampot för dig, spelar din hårtyp en kritisk roll i ekvationen. Det är inte bara en "one-size-fits-all" lösning här; varje hårtyp har sina unika krav och utmaningar. För exempel, om du har torrt hår, är en fuktighetsgivande sulfatfri formel din bästa vän. Dessa schampon innehåller ofta ingredienser som aloe vera och kokosolja, som arbetar för att återfukta stråna inifrån och ut.

Om du däremot har fett hår, leta efter produkter som fokuserar på att djuprengöra och balansera hårbottens oljeproduktion. Sådana schampon innehåller vanligtvis naturliga extrakt som te-trädolja, som är känd för sina antibakteriella egenskaper. För de med lockigt eller vågigt hår, är det viktigt att söka efter sulfatfria alternativ som förstärker lockens form och struktur utan att torka ut dem. Ingredienser som sheasmör och glycerin är ofta användbara i dessa fall.

Sist men inte minst, om du har fint eller tunt hår, bör du sikta på lätta schampon som inte väger ner ditt hår. Här är proteingivande ingredienser som keratin din go-to, eftersom de hjälper till att stärka hårstråna utan att lägga till onödig vikt. Som du kan se, är det ingen liten uppgift att välja rätt schampo; det kräver en djupgående förståelse för din unika hårtyp och dess behov.

Specifika Behov

Specifika hårbehov kan inte ignoreras när du väljer ett sulfatfritt schampo. Färgbehandlat hår, till exempel, kräver produkter som inte bara är skonsamma, men också kan förhindra färgblekning. Därför är det viktigt att söka schampon som är märkta som 'färgsäkra' eller 'färgbevarande'.

Känslig hårbotten är en annan faktor att inte ta lätt på. För denna hudtyp kan ett schampo med naturliga antiinflammatoriska och lugnande ingredienser som kamomill eller lavendel vara en livräddare. Var särskilt observant på produkter som fokuserar på 'hårbottenvård' eller som är 'dermatologiskt testade'.

Har du andra unika hårkrav, som till exempel frizz, håravfall eller torra toppar, finns det också specialiserade sulfatfria schampon för dessa problem. Varje hårutmaning har en lösning i produktvärlden. Det gäller bara att känna till dina specifika behov och mål så att du kan göra det mest informerade valet.

Ingredienser

Innehållsförteckningen på ett schampoflaska är som en blåkopia för produktens effektivitet och säkerhet. Först och främst, om du letar efter ett sulfatfritt schampo, se till att det verkligen är så genom att granska ingredienslistan noggrant. Men sulfater är inte den enda boven. Om att undvika skadliga ämnen är högt på din agenda, håll ögonen öppna för parabener och silikoner.

Parabener, som ofta används som konserveringsmedel, har dragit till sig kritik för sin potentiella inverkan på hormonbalansen. Om detta är en oro för dig, leta efter produkter som är märkta som 'parabenfria'. Silikoner, å andra sidan, kan ge en omedelbar glans och smidighet, men de byggs upp över tid och kan hindra hår och hårbotten från att andas. Om långsiktig hårhälsa är målet, sök alternativ som är silikonfria.

Dessutom, vara uppmärksam på certifieringar som "Cruelty-Free" eller "Organic" om dessa är viktiga för dig. Naturliga och ekologiska ingredienser som aloe vera, te-trädolja eller sheasmör kan vara mer skonsamma och hållbara alternativ. Det är inte bara vad som saknas i produkten (sulfater, parabener, silikoner) som räknas, utan också de aktiva ingredienserna som faktiskt gynnar ditt hår. Detta är en komplex ekvation där varje element spelar en roll, och som alltid, är det bäst att vara en informerad konsument.

Doft & Konsistent

Doft och konsistens i ett schampo kan vara avgörande faktorer som påverkar hur ofta du faktiskt använder produkten. Vissa människor föredrar lättare, fräscha dofter som citrus eller lavendel, medan andra kan dra åt det mer lyxiga hållet med noter av sandelträ eller vanilj. Om doft är en deal-breaker för dig, är det viktigt att läsa produktbeskrivningar eller recensioner som diskuterar detta.

Konsistensen på schampot kan också ha en stor inverkan på användarupplevelsen. Om du till exempel har tjockt eller lockigt hår, kan en tjockare formel som fäster bättre vara att föredra. Å andra sidan, om du har fint eller oljigt hår, kan en lättare, mer flytande konsistens vara mer lämplig för att undvika att tynga ner ditt hår.

Med andra ord, subtila egenskaper som doft och konsistens kan i hög grad påverka din långsiktiga nöjdhet med en produkt. Det kan vara värt att prova små flaskor först för att säkerställa att de uppfyller dina personliga krav innan du investerar i en större flaska.

Vanliga Frågor Om Sulfatfritt Schampo

Vilken är den bästa sulfatfritt schampo?

Det bästa sulfatfria schampot är enligt vårt test Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo.

Varför ska jag välja ett sulfatfritt schampo?

Sulfatfria schampon är mildare på håret och hårbotten, vilket gör dem idealiska för känslig hud och färgbehandlat hår.

Är sulfatfritt schampo bra för färgbehandlat hår?

Ja, sulfatfria schampon är ofta bättre för färgbehandlat hår eftersom de inte tvättar bort färgen lika snabbt som schampon med sulfater.

Behöver jag också använda ett sulfatfritt balsam?

Det är en god idé, särskilt om du har känslig hud eller färgbehandlat hår.

Är sulfatfritt schampo dyrare?

Priset varierar, men de kan vara något dyrare än vanliga schampon på grund av de specialiserade ingredienserna.

Är alla sulfatfria schampon silikonfria?

Nej, det är inte en garanterat att sulfatfria schampon också är silikonfria. Läs innehållsförteckningen för att vara säker.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa sulfatfria schampon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg