• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Hår
 • >
 • Bästa Silikonfritt Schampo (2024): Bäst i Test

Bästa Silikonfritt Schampo (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-silikonfritt-schampo-bast-i-test

Denna guide är för dig som söker de bästa silikonfria schampon på marknaden.

Många kämpar med att hitta schampo som inte tynger ner eller skadar håret. Silikonfria schampon kan vara lösningen.

Som expert inom skönhets- och hårprodukter har jag testat flera märken och formuleringar för att finna de bästa alternativen.

Fortsätt läsa för att upptäcka vilka silikonfria schampon som verkligen gör skillnad för ditt hår.

Bästa Silikonfritt Schampo:

Bäst i Test Silikonfritt Schampo

Näst Bäst i Test Silikonfritt Schampo

Bästa Sulfatfrit & Silikonfritt Schampo

Bästa Budget Silikonfritt Schampo

Bästa Silikonfritt Schampo För Lockigt Hår

Bäst i Test Silikonfritt Schampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 5/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Rengör håret på djupet och tar bort restprodukter
 • Lägger till bra med volym i håret
 • Sulfat och silikonfri formula
 • Fräsch lukt

Nackdelar

 • Vissa menar att den tidigare formulan var bättre

Recension

Living Proof Full Shampoo är en dröm för dem med tunt och platt hår. Jag har personligen kämpat med att hitta det rätta schampot som inte bara rengör, utan också adderar volym. Detta schampo levererar på båda fronter. När det gäller känsla, är det en uppfriskande upplevelse från början till slut, med en fräsch doft som känns lyxig men inte överväldigande.

Effektiviteten i detta schampo är svår att slå. Det tar bort alla restprodukter och oljor utan att strippa håret på dess naturliga fukt. Min erfarenhet säger mig att det ofta är en svår balansgång, och Living Proof Full Shampoo klarar det med bravur. Formulan är dessutom fri från sulfater och silikoner, vilket är en stor fördel för dem som är medvetna om ingredienserna i sina hårprodukter.

Användarvänligheten är en annan stark punkt. Flaskan är lätt att hantera och produkten är enkel att applicera. Det är inget krångel, vilket jag sätter stort värde på när det kommer till min dagliga hårvårdsrutin. Det enda minuset är att vissa föredrar den tidigare formulan, men det är en smaksak. Om du letar efter ett schampo som ger ditt hår liv och volym utan att kompromissa med kvaliteten, är detta en produkt du inte vill missa.

kundrecension

“Funkar jättebra för mitt hår. Håret kändes fylligare och det kliade inte i hårbotten som vissa schampon gör på mig.”

Hårtyp: Tunt, platt, torrt Storlek: 236 ml Cruelty-Free: Ja


Näst Bäst i Test Silikonfritt Schampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Återfuktar och skyddar håret och slitna toppar
 • Går håret mer lätthanterligt, även för de med tjockare och svårhanterad hårtyp
 • Prisvärt alternativ

Nackdelar

 • Tyngre formula som inte passar lika bra för de med tunnare hår

Recension

Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen & Restore Shampoo imponerar, särskilt när det kommer till tjockt och krulligt hår. Efter att ha prövat en myriad av schampon för just dessa hårtyper, kan jag säga att denna produkt verkligen lever upp till sitt namn. Den har en rik konsistens som återfuktar håret på djupet och gör det märkbart lätthanterligt, en sällsynt kvalitet i denna produktkategori.

Effektiviteten är otvivelaktigt en av dess starkaste sidor. Mina tester visar att det inte bara rengör utan också skyddar håret och dess slitna toppar. Det är en sällsynt kombination av återfuktning och styrka, och det är klart att formulan är gjord med en djup förståelse för behoven hos de med tjockare och mer svårhanterade hårtyper.

Men det är inte bara dess prestanda som gör det till en vinnare. Användarvänligheten är också toppklass, vilket bevisas av dess höga betyg i den kategorin. Storleken på 473 ml ger dig mycket för pengarna, och dess cruelty-free status är en extra bonus. Det enda att tänka på är att dess tyngre formula kan vara mindre lämplig för dem med tunnare hårtyper, men det är en mindre detalj i en annars utmärkt produkt.

kundrecension

“Stärker mitt afrohår samtidigt bli det så rent. Jag har innan behövt mycket balsam för att reda ut mitt afrohår i duschen men kan nästan reda ut det i bara shampoo!!! Jag har ändå alltid i balsam ändå för mjukheten skull men det är super. Jag har heller aldrig haft såhär långt hår. Det är mindre skadade toppar mindre hår i borsten ett friskare hår helt enkelt.”

Hårtyp: Tjockt, mediumtjockt, lockigt, vågigt, krulligt Storlek: 473 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Sulfatfrit & Silikonfritt Schampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Mild formula som är bra både för hår och hårbotten
 • Rengör håret utan att ta bort din naturliga hårolja
 • Återfuktar och stärker håret bra med hjälp av arganolja och vitamin B5
 • Ger håret en långvarig mjuk känsla

Nackdelar

 • Löddrar inte särskilt bra

Recension

Pantene Gold Series Sulfate Free Shampoo är en fullträff för dem med tjockt och lockigt hår. Efter att ha provat en rad olika schampon för dessa specifika hårtyper, kan jag intyga att detta schampo verkligen balanserar rengöring och vård. Dess milda formula gör det till en skonsam, men effektiv, rengörare för både hår och hårbotten.

Schampot skiljer sig från mängden genom att det bevarar den naturliga håroljan. Det är en egenskap jag har lärt mig att värdera högt, eftersom så många andra produkter har en tendens att överrengöra. Berikat med arganolja och vitamin B5, lyckas det att inte bara rengöra utan också återfukta och stärka håret. Det resulterar i en långvarig mjukhet som håller mellan tvättarna.

När det gäller användarvänlighet får det dock dra på sig lite kritik för att det inte löddrar särskilt bra. Det kan vara en vane-sak, men det påverkar inte produktens övergripande prestanda. För de som söker en mild men effektiv lösning som inte bara tar hand om håret, utan också hårbotten, är detta en utmärkt kandidat.

kundrecension

“Jag och min syster var på jakt efter en produkt som skulle göra vårt extremt lockiga afrikanska hår mjukt och hanterbart, och dessa produkter gör just det! Jag använder bara balsamet för att tvätta mitt hår. Jag använder den också för att tvätta mina peruker av mänskligt hår och de ser alla fantastiska och nya ut!!!!”

Hårtyp: Tjockt, mediumtjockt, lockigt, vågigt, krulligt Storlek: 252 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Budget Silikonfritt Schampo

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.3/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Budgetvänligt alternativ
 • Doftar milt och gott
 • Ger håret en mjuk känsla

Nackdelar

 • Kan torka ut håret något för vissa personer

Recension

TRESemmé Botanique Shampoo Nourish är en prisvärd pärla i djungeln av hårprodukter. Den milda, goda doften av kokos är det första som slår en när man öppnar flaskan, vilket direkt skapar en känsla av lyx trots det budgetvänliga priset. Användarvänligheten är hög; produkten appliceras enkelt och jämnt, vilket jag uppskattar i en stressad morgonrutin.

När det gäller effektivitet får detta schampo goda betyg, särskilt med tanke på prisklassen. Mitt hår känns mjukt efter användning, en kvalitet som inte alltid är given i budgetsegmentet. Även om det inte når samma djuprengörande nivå som dyrare alternativ, gör det definitivt jobbet när det kommer till att fräscha upp håret.

En nackdel att notera är att det kan torka ut håret något för vissa användare. Detta är en erfarenhet jag också har stött på med andra budgetschampon, och det är viktigt att komplettera med en bra balsam om man upplever detta. Men överlag är TRESemmé Botanique Shampoo Nourish en imponerande produkt som levererar mer än vad man kan förvänta sig för priset.

kundrecension

“Jag tycker att detta är ett väldigt bra budget shampoo. Mitt hår blir lent och doftar kokos. Tycker inte att håret blir fett av detta, så funkar väldigt bra!”

Hårtyp: Alla Storlek: 400 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Silikonfritt Schampo För Lockigt Hår

betyg

Känsla: 4.4/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Bra för torrt och frissigt hår
 • Gör håret lätthanterligt och mindre tovigt
 • Bra återfuktning

Nackdelar

 • Stark lukt
 • Lite dyrare alternativ

Recension

Bumble and Bumble Curl Moisturizing Shampoo är ett måste för dig med lockigt hår. Från första användningen märker man hur den omsluter varje lock med en fuktgivande blandning, vilket inte är en självklarhet bland lockschampon. Detta gör håret anmärkningsvärt lätthanterligt och minskar tovighet, en vanlig utmaning för oss med lockigt hår.

Effektiviteten i denna produkt är solklar. Förutom att det rengör håret effektivt, levererar det en djup återfuktning som verkligen gör skillnad för torrt och frissigt hår. Detta är en av de produkter där du faktiskt känner att ditt hår får den vård det behöver, snarare än bara en snabb tvätt.

Det finns dock några aspekter att vara medveten om. För det första är lukten något stark, vilket kan vara en distraktion för vissa. För det andra ligger priset i det högre segmentet. Men, som jag ofta påpekar, kvalitet kostar. Om du är villig att investera i ditt hår, är detta en produkt som levererar på sina löften.

kundrecension

“Jag använder produkten nästan dagligen, ett milt och återfuktande schampo. Mitt hår ser bra ut och känns bra efter att jag har använt det.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty-Free: Ja


Varför Finns Det Silikon i Schampon?

Silikon i schampon har flera funktioner. Det bildar en slät hinna runt hårstrået, vilket gör håret glansigare och mindre frissigt. Det hjälper också till att reda ut tovor och gör håret lättare att kamma eller borsta.

Men det finns en baksida. Silikon kan byggas upp på hår och hårbotten över tid, vilket kan leda till att håret känns tungt och livlöst. Detta kan också förhindra andra näringsämnen från att tränga in i hårstrået.

För personer som föredrar naturlig hårvård eller har specifika hårtillstånd, kan silikonfria schampon vara ett bättre val. De rengör utan att lämna en restprodukt, vilket kan vara fördelaktigt för hårhälsan på lång sikt.

Vad Är Fördelarna Med Ett Silikonfritt Schampo?

Silikonfria schampon har flera fördelar:

 1. Inget Produktuppbyggnad: De undviker att lämna en beläggning på hår och hårbotten, vilket kan göra håret tungt och livlöst över tid.
 2. Bättre Absorption: Utsätter håret för en djupare vård, eftersom naturliga oljor och behandlingsprodukter lättare tränger in i hårstrået.
 3. Hållbart: Många silikonfria schampon innehåller mer naturliga och miljövänliga ingredienser.
 4. Bra för Alla Hårtyp: Särskilt gynnsamt för personer med känslig hårbotten eller de som har finare hårtyper som lätt tyngs ner.
 5. Klarare Färg: Idealiskt för färgbehandlat hår, eftersom det inte skapar en barriär som kan påverka färgens livslängd och glans.

Om du är ute efter en mer naturlig hårvårdsrutin, eller har specifika behov som känslig hårbotten, kan silikonfria schampon vara ett utmärkt alternativ.

Silikonfritt Schampo - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper ett silikonfritt schampo kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

Att välja ett schampo anpassat för din unika hårtyp är kritiskt för att uppnå optimal hårhälsa. Det är mer än bara marknadsföring när en produkt anger att den är särskilt utformad för, säg, torrt eller lockigt hår. Ingredienserna och formuleringen är faktiskt kalibrerade för att ta itu med specifika utmaningar som din hårtyp kan ställa.

Om ditt hår är torrt, behöver du en formula som packar en fuktgivande punch. Sådana schampon innehåller ofta naturliga oljor som argan eller jojoba, som djupt återfuktar utan att tynga ner håret. Å andra sidan, om du har oljig hårbotten, kommer du att dra nytta av schampon med klarande ingredienser som kan lösa upp överflödigt sebum utan att stripa håret på dess naturliga oljor.

För dem med lockigt eller vågigt hår är det viktigt med schampon som kan definiera och hålla lockar utan att skapa frizz. Ingredienser som aloe vera eller glycerin kan vara nyckeln här. Om du har färgbehandlat hår, leta efter schampon som är fria från sulfater och andra hårda rengöringsmedel, eftersom dessa kan bleka färgen och minska dess livslängd. Jag har tidigare recenserat produkter som Bumble and Bumble Curl Moisturizing Shampoo, som just fokuserar på återfuktning och lockdefinition, vilket gör den idealisk för lockigt hår.

Innehållsförteckning

Att granska innehållsförteckningen på ditt schampo är som att läsa en vägkarta för din hårhälsa. De aktiva ingredienserna berättar inte bara vad produkten gör, utan också hur den gör det. Om du, till exempel, har torrt hår och ser arganolja eller sheasmör på listan, kan du förvänta dig en god dos av näring och fukt. Dessa naturliga oljor är kända för sina återfuktande egenskaper och förekommer ofta i produkter som jag tidigare har recenserat, som Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen & Restore Shampoo.

För de med känslig hårbotten eller specifika hudåkommor, kan växtextrakt som kamomill eller lavendel vara guld värda. Dessa ingredienser har ofta lugnande och antiinflammatoriska egenskaper. På samma sätt, om du har färgbehandlat hår, bör du leta efter schampon som inte innehåller sulfater. Sulfater kan vara hårda mot färg och snabba på dess blekningsprocess, vilket jag har noterat i recensioner av produkter som Pantene Gold Series Sulfate Free Shampoo.

Det är också viktigt att vara medveten om ingredienser du vill undvika, som parabener, syntetiska dofter eller silikoner, om du siktar på en mer naturlig hårvårdsrutin. Kunskap om ingredienserna hjälper dig att göra en mer informerad beslut, som i sin tur kan förbättra både utseendet och hälsan på ditt hår.

Pris

Priset på ett schampo kan ofta ge en indikation på dess kvalitet, men det är inte hela bilden. Det är viktigt att väga priset mot andra faktorer som produktens storlek och ingredienslista. En stor flaska schampo till ett lågt pris kan verka som en bra affär, men om den är fylld med billiga fyllmedel och saknar närande ingredienser, kan du i slutändan göra en dålig investering för din hårvård.

Å andra sidan kan ett dyrare schampo, som Bumble And Bumble Curl Moisturizing Shampoo, vara kostnadseffektivt i längden om det innehåller högkvalitativa ingredienser som faktiskt förbättrar din hårhälsa. Jag har sett detta förstahands i mina tidigare recensioner, där dyrare produkter ofta levererar bättre resultat och därmed ger mer valuta för pengarna.

Det är också viktigt att tänka på hur ofta du kommer att använda produkten. Ett schampo som är dyrare per milliliter kan faktiskt vara mer ekonomiskt om det är så koncentrerat att du behöver använda mindre vid varje tvätt. Genom att ta hänsyn till dessa aspekter kan du göra en mer informerad beslut om vilket schampo som ger mest värde för dina pengar.

Vanliga Frågor Om Silikonfritt Schampo

Vilket är det bästa silikonfria schampot?

Det bästa silikonfria schampot är enligt vårt test Living Proof Full Shampoo.

Vad innebär det att ett schampo är silikonfritt?

Ett silikonfritt schampo är formulerat utan silikoner, vilka är syntetiska ämnen som ofta används för att göra håret glansigt och slätt. Istället innehåller dessa schampon andra naturliga eller syntetiska ingredienser som inte byggs upp på hår och hårbotten.

Varför skulle jag välja ett silikonfritt schampo över ett vanligt schampo?

Silikonfria schampon är bra för personer som vill undvika produktuppbyggnad, eller de som har en känslig hårbotten. De är också ett bra val om du föredrar en mer naturlig hårvårdsrutin, eftersom de ofta innehåller färre syntetiska ingredienser.

Är silikonfria schampon bättre för miljön?

Generellt sett kan silikonfria schampon vara mer miljövänliga, särskilt om de också är fria från sulfater, parabener och andra syntetiska ämnen. Dessutom kommer många silikonfria schampon från märken som fokuserar på hållbarhet och använder återvinningsbara förpackningar.

Kan jag använda silikonfritt schampo på färgbehandlat hår?

Ja, silikonfritt schampo är ofta ett utmärkt val för färgbehandlat hår. De är vanligtvis milt rengörande och fria från hårda sulfater, vilket hjälper till att bevara färgen längre.

Är silikonfritt schampo dyrare än vanligt schampo?

Priserna kan variera, men silikonfria schampon är inte nödvändigtvis dyrare. Det finns budgetvänliga alternativ som TRESemmé Botanique Shampoo Nourish, och även högkvalitativa dyrare alternativ. Det viktigaste är att jämföra ingredienserna och se vad som passar din budget och behov.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa silikonfria schampon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg