• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Hår
 • >
 • Hur Du Väljer Rätt Schampo Utifrån Din Hårtyp

Hur Du Väljer Rätt Schampo Utifrån Din Hårtyp

Lisa Karlsson
Författare

Frida Steen
Bidragsgivare

04/10/2023

valja-ratt-schampo-utifran-hartyp

Att välja rätt schampo är mer än bara en kosmetisk preferens; det kan vara avgörande för hälsan för både din hårbotten och ditt hår.

I denna omfattande guide kommer vi att dyka djupt in i hur du kan göra det bästa valet för just din hårtyp.

Förstå din hårbotten och hårtyp

Om du har en normal hårbotten, gratulerar! Du är en av de lyckliga få som kan använda nästan vilken typ av schampo som helst. Det viktigaste är att hålla en balanserad formel som inte är för uttorkande eller för oljig.

En fet hårbotten kan vara en utmaning. Det är viktigt att välja schampon som är balanserande eller volymgivande för att inte stimulera mer oljeproduktion.

Om du har en torr hårbotten, leta efter schampon som innehåller fuktgivande ingredienser som aloe vera eller sheasmör. Undvik schampon med höga alkoholhalter, eftersom de kan förvärra torrheten.

Hur man väljer schampo baserat på hårtyp

Om du har fint hår, är det viktigt att inte använda schampon som är för tunga och kan göra håret platt. Välj volymgivande schampon som är lättare och designade för att lyfta håret vid rötterna.

Lockigt hår kräver schampon som kan hantera dess unika textur. Ingredienser som sheasmör och glycerin kan hjälpa till att definiera lockar och minska frissighet.

Du bör leta efter schampon för torrt hår som innehåller hyaluronsyra eller aloe vera. Dessa ingredienser hjälper till att låsa in fukt och förbättra hårets textur.

Ingredienser att leta efter och undvika:

 • Sulfater är rengöringsmedel som skapar det skum du ser när du tvättar håret. De kan dock vara hårda och uttorkande. Om du har känslig eller torr hårbotten, bör du leta efter sulfatfria schampon.
 • Parabener används som konserveringsmedel i många skönhetsprodukter, inklusive schampon. Men de har varit föremål för kontrovers på grund av deras potentiella hormonstörande effekter. Det är bäst att välja schampon som är parabenfria.
 • Naturliga oljor som arganolja, kokosolja och jojobaolja är utmärkta ingredienser att leta efter, särskilt om du har torrt eller skadat hår. De bidrar till att återfukta och berika håret.
typer-av-schampo

Tecken på att du bör byta schampo

 • Förändringar i hårets textur - Om du märker att ditt hår har blivit torrare, frissigare eller oljigare än vanligt, kan det vara dags att byta schampo. Detta kan bero på en rad faktorer, inklusive årstidsväxlingar eller förändringar i din livsstil.
 • Ökad torrhet eller oljighet - Om du upplever ökad torrhet eller oljighet, kan det vara ett tecken på att ditt nuvarande schampo inte längre är effektivt. Det kan också vara en indikation på att din hårbotten har förändrats och behöver en annan typ av vård.
 • Irritation eller klåda i hårbotten kan vara ett tecken på att du är känslig mot någon av ingredienserna i ditt nuvarande schampo. I sådana fall bör du överväga att byta till ett schampo som är fritt från sulfater och parabener. Det finns även specifika schampon mot just klåda i hårbotten, där det mest aktiva alternativet vi testat var Fungural Schampo

Vanliga Frågor Om Schampo

Behöver man byta schampo ofta?

Det är en vanlig myt att man behöver byta schampo ofta för att håret inte ska "vänja sig" vid det. I verkligheten finns det ingen vetenskaplig grund för detta påstående.

Är dyra schampon bättre?

Priset på ett schampo är inte alltid en indikator på dess kvalitet. Det finns många budgetvänliga schampon som är lika effektiva som dyrare alternativ.

Hur ofta bör man tvätta håret?

Frekvensen för hår tvätt varierar beroende på din hårtyp och livsstil. Generellt sett är det bra att tvätta håret 2–3 gånger i veckan för de flesta hårtyper.

Relaterade Inlägg