• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Hår
 • >
 • Att Förstå Olika Hårtyper: Vilken Hårtyp Är Du?

Att Förstå Olika Hårtyper: Vilken Hårtyp Är Du?

Lisa Karlsson
Författare

Frida Steen
Bidragsgivare

04/10/2023

hartyper

Förståelse för olika hårtyper är inte bara en fråga om estetik, det är också viktigt för att kunna ta hand om sitt hår på bästa sätt.

Olika hårtyper har olika behov när det kommer till vård, styling och produkter.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom de fyra huvudtyperna av hår: rakt, vågigt, lockigt och krulligt.

Vi kommer också att diskutera andra faktorer som påverkar ditt hår, som porositet och täthet.

De Olika Hårtyperna

Allas hår är unika men generellt sett brukar man dela upp olika hårtyper i fyra olika kategorier, där varje kategori sedan har tre underkategorier.

Att få en bättre förståelse över sin egen hårtyp kan hjälpa dig vårda och styla det bättre.

Hartyper-exempel

Det är ganska vanligt att ha en kombination av olika hårtyper. Till exempel kan du ha mestadels vågigt hår men några lockiga strån här och där.

Rakt Hår (Typ 1)

Rakt hår, även känd som Typ 1, är unikt eftersom det är den enda hårtypen som inte har någon form av naturlig böjning eller lock. Detta gör det enkelt att hantera men kommer också med sina egna utmaningar.

rakt-har

1A: Detta är den finaste och tunnaste underkategorin av rakt hår. Det har en silkeslen textur men kan lätt bli oljigt och saknar ofta volym.

1B: Denna underkategori har en medium textur och tjocklek. Det är inte lika benäget att bli oljigt som 1A och har lite mer kropp och volym.

1C: Detta är den tjockaste och grovaste underkategorin av rakt hår. Det har mer volym och en robustare struktur, men kan vara svårare att få att hålla en lock eller våg.

Vanliga problem och lösningar

 • Oljighet: Eftersom rakt hår inte har några lock eller vågor som "fångar" talg (naturlig olja), tenderar det att bli oljigt snabbt. Använd torrschampo mellan tvättar för att kontrollera oljighet och ge håret en fräsch känsla.
 • Brist på volym: Rakt hår kan ofta se platt och livlöst ut. För att bekämpa detta, använd volymgivande produkter som texturspray eller en lätt mousse.

Produktrekommendationer

 • Texturspray: Perfekt för att ge håret en "beachy" känsla och extra volym utan att göra det oljigt.
 • Lätt mousse: Använd en lätt hårmousse för att ge håret kropp och volym utan att tynga ner det.
 • Torrschampo: Ett måste för att kontrollera oljighet och förlänga tiden mellan tvättar.

Vågigt Hår (Typ 2)

Vågigt hår, eller Typ 2, är känd för sin unika S-formade vågighet som oftast börjar nära hårrötterna och fortsätter ut mot spetsarna. Detta ger håret en naturlig volym och rörelse, men det kan också vara utmanande att hantera.

vagigt-har

2A: Detta är den lättaste formen av vågigt hår. Det är oftast platt vid rötterna och har en mycket svag, nästan osynlig, S-formad vågighet mot spetsarna.

2B: Denna underkategori har mer definierade S-formade vågor som börjar närmare hårrötterna. Det kan vara benäget för frissighet, särskilt i fuktiga klimat.

2C: Detta är den mest intensiva formen av vågigt hår, med tydliga S-formade vågor som börjar vid rötterna. Det har också en tendens att ha några lockiga strån.

Vanliga problem och lösningar

 • Frissighet: Vågigt hår är ofta benäget för frissighet, särskilt i fuktiga förhållanden. Använd produkter som är utformade för att bekämpa frissighet, som serum eller oljor.
 • Brist på definition: För att förbättra definitionen av vågorna, använd stylingprodukter som gel eller lockkräm.

Produktrekommendationer

 • Saltvattenspray: Perfekt för att skapa en naturlig, "beachy" look. Det hjälper också till att definiera vågorna utan att göra håret tungt.
 • Lätt mousse: Använd en lätt mousse för att ge håret extra volym och definition. Detta är särskilt användbart för de med 2A och 2B hårtyper.
 • Anti-friss serum eller olja: Dessa produkter är utmärkta för att kontrollera frissighet och ge håret en slät, glänsande finish.

Lockigt Hår (Typ 3)

Lockigt hår, även känd som Typ 3, är lätt att känna igen på sina distinkta S-formade lockar. Denna hårtyp har en naturlig volym och kan variera från lösa, böljande lockar till tajta, fjädrande spiraler.

lockigt-har

3A: Denna underkategori har lösa, S-formade lockar som är ungefär lika breda som en tjock krita eller en tumme. De har en naturlig glans men kan vara benägna för frissighet.

3B: Dessa lockar är mer definierade och fjädrande, med en bredd som liknar en korkskruv. De har en tendens att vara torra och kräver extra fukt.

3C: Detta är den tajtaste och mest definierade av alla Typ 3-lockar. De är små och fjädrande, ungefär som en penna i diameter, och har en tendens att vara mycket torra.

Vanliga problem och lösningar

 • Torrhet: Lockigt hår är ofta torrt eftersom talg (naturlig olja) har svårt att resa längs hårstrået på grund av lockarna. Använd återfuktande schampo och balsam, samt en återfuktande hårinpackning.
 • Frissighet: På grund av sin naturliga torrhet är lockigt hår också benäget för frissighet. Använd oljor och serum för att kontrollera detta.

Produktrekommendationer

 • Återfuktande schampo och balsam: Dessa är nödvändiga för att hålla lockarna friska och definierade.
 • Leave-in-balsam: Ett utmärkt sätt att ge extra fukt och definition till dina lockar.
 • Hårolja eller serum: Dessa produkter är bra för att minska frissighet och ge en fin glans till håret.

Krulligt Hår (Typ 4)

Krulligt hår, även känd som Typ 4, är den mest komplexa och mångfacetterade av alla hårtypen. Det är extremt tätt och har en mycket definierad, Z-formad böjning snarare än en S-formad lock. Detta gör det mycket känsligt för torrhet och skador.

lockigt-har

4A: Denna underkategori har tajta, fjädrande, S-formade lockar som är ungefär lika breda som en virknål. De har en naturlig glans men kan vara benägna för torrhet.

4B: Dessa lockar har en Z-formad böjning och är mindre definierade än 4A. De är mycket tajta och små, ungefär som en penna i diameter.

4C: Detta är den mest komplexa och tajta formen av kinkigt hår. Lockarna är extremt små och tajta, och de har en tendens att krympa mycket när de torkar.

Vanliga problem och lösningar

 • Torrhet: Kinkigt hår är extremt benäget för torrhet på grund av dess komplexa struktur. Använd djupt återfuktande produkter och oljor för att hålla håret friskt.
 • Krympning: På grund av dess tajta struktur har kinkigt hår en tendens att krympa upp till 75% av sin faktiska längd när det torkar. Använd stretchande tekniker och produkter för att minimera detta.

Produktrekommendationer

 • Djupt återfuktande hårinpackningar och balsam: Dessa är nödvändiga för att ge håret den fukt det behöver.
 • Håroljor som kokosolja och jojobaolja: Dessa oljor är utmärkta för att låsa in fukt och ge håret en naturlig glans.
 • Leave-in-balsam och krämer: Dessa produkter ger extra fukt och hjälper till att definiera lockarna.

En Djupdykning i Hårets Uppbyggnad

Hårporositet

Hårporositet refererar till hårets förmåga att absorbera och behålla fukt. Detta är en viktig faktor att beakta när man väljer produkter och rutiner för hårvård, eftersom det direkt påverkar hur väl ditt hår reagerar på fukt, oljor och stylingprodukter.

Förståelse för ditt hårs porositet kan hjälpa dig att välja de mest effektiva produkterna och behandlingarna för ditt hår. Det kan också hjälpa dig att förstå varför vissa produkter inte fungerar som de ska.

Ett enkelt sätt att testa hårporositet är att göra ett "vattentest". Detta innebär att du placerar en enskild hårstrå i en skål med vatten och observerar hur den beter sig.

 • Låg porositet: Hårstrået flyter på ytan och absorberar inte vatten. Använd lättare produkter och värme för att öppna hårets kutikula och låta fukt tränga in.
 • Medium porositet: Hårstrået sjunker långsamt och absorberar en viss mängd vatten. Använd en balanserad mängd protein och fukt i din hårvårdsrutin.
 • Hög porositet: Hårstrået sjunker snabbt och absorberar mycket vatten. Använd proteinbehandlingar och tunga oljor för att förselet kutikulan och behålla fukt.

Hårtäthet

Hårtäthet beskriver mängden hårstrån på ditt huvud och är en annan viktig faktor att beakta när du väljer produkter och stylingmetoder. Det kan variera från låg till hög och påverkar hur ditt hår reagerar på olika produkter och stylingtekniker.

Hårtäthet påverkar inte bara hur ditt hår ser ut, men också hur det reagerar på styling och produkter. Till exempel, hår med låg täthet kan se gles ut och behöver produkter som ger volym, medan hår med hög täthet kan se mycket tjockt ut och kan behöva tyngre produkter för att kontrollera det.

 • Låg hårtäthet: Använd volymgivande schampo och balsam, samt lättare stylingprodukter som inte tynger ner håret. Texturspray och torrschampo kan också hjälpa till att ge håret en fylligare känsla.
 • Hög hårtäthet: Använd återfuktande schampo och balsam, samt tyngre stylingprodukter som krämer och oljor för att kontrollera och forma håret. Ett leave-in-balsam kan också vara användbart för att ge extra fukt och definition.
Relaterade Inlägg