Bästa Återfuktande Schampo (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-aterfuktande-schampo-bast-i-test

Denna guide riktar sig till dig som har torrt och skadat hår och letar efter det bästa återfuktande schampot på marknaden.

Torrt hår kan bli en daglig kamp och det är inte alltid lätt att hitta rätt produkt. Detta schampo är din lösning, fylld med närande ingredienser som kommer att återställa ditt hårs naturliga glans.

Som en skönhetsexpert har jag provat otaliga hårprodukter genom åren. Detta schampo överträffade mina förväntningar med dess snabba och effektiva resultat.

Läs vidare för att upptäcka hur detta schampo kan förvandla ditt hår.

Bästa Återfuktande Schampo:

Bäst i Test Återfuktande Schampo

Näst Bäst i Test Återfuktande Schampo

Bästa Återfuktande Schampo För Tjockt Hår

Bästa Återfuktande Schampo För Naturligt Hår

Bästa Återfuktande Schampo För Slitna Toppar

Bästa Lyxiga Återfuktande Schampo

Bästa Återfuktande Schampo Med Hyaluronsyra

Bäst i Test Återfuktande Schampo

betyg

Känsla: 4.7/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Fungerar mycket bra för alla hårtyper
 • Säker för de med färgat hår
 • Återfuktar håret bra samt stärker det

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ

Recension

Moroccanoil Hydrating Shampoo är inte bara en flaska med löften, det levererar faktiskt. När jag använde det första gången märkte jag genast dess rika och krämiga konsistens. Det skummar upp perfekt, vilket jag har lärt mig är ett gott tecken på högkvalitativa ingredienser. Det är oerhört lätt att applicera och massera in i hårbotten, vilket minskar den tid jag spenderar i duschen.

En av de mest imponerande aspekterna är dess effektivitet. Jag har stött på schampon som antingen är för milda eller för hårda, men detta schampo träffar den gyllene medelvägen. Efter användning känns mitt hår inte bara renat utan också djupt återfuktat, något som är svårt att uppnå med många produkter på marknaden. Det faktum att det fungerar så väl på olika hårtyper gör det till en universalprodukt i min bok.

Om det finns något att anmärka på är det priset. Det ligger i det högre prissegmentet, men jag ser det som en investering i hårets hälsa. Dessutom är det cruelty-free, vilket alltid ger extra poäng i mina ögon. Om du är villig att investera i ett schampo som verkligen lever upp till sina löften, är Moroccanoil Hydrating Shampoo definitivt värt en närmare titt.

kundrecension

Mycket fuktgivande och bra för mitt torra hår. Innan mitt hår vänt sig vid schampot så kunde det kännas fett fort, men efter ha använt det ett tåg känner jag inte alls att det blir fett fortare än med annat schampo och balsam.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Ja


Näst Bäst i Test Återfuktande Schampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet: 4.8/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Bra reperationsförmåga och hantera skadat hår
 • Effektiv formula
 • Löddrar väl
 • Ger en mycket bra hanterbarhet och fuktnivå efter användning

Nackdelar

 • Fungerar bäst med andra hårvårdsprodukter från Olaplex

Recension

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo fick mig direkt att tänka på dess synergieffekt med andra Olaplex-produkter. När jag applicerade det i mitt hår, kände jag en omedelbar skillnad i konsistens jämfört med andra schampon jag har använt. Det är krämigt men inte för tungt, och löddrar upp effektivt. Detta lödder gör det enkelt att fördela produkten jämnt genom håret, även om det är lite mer arbetsintensivt jämfört med Moroccanoil Hydrating Shampoo.

På effektivitetsfronten levererar Olaplex No.4 något som jag sällan ser: en omedelbar känsla av reparation. Det har en förmåga att ta hand om skadat och färgat hår, något som är oerhört värdefullt för dem med specifika hårvårdsbehov. Detta schampo påminde mig om dess unika "Bond Maintenance"-teknologi, vilket verkligen gör skillnad när det kommer till att återställa hårets ursprungliga tillstånd.

Något att notera är att detta schampo visar sin fulla potential när det används i kombination med andra Olaplex-produkter. Det är inte nödvändigtvis en nackdel, men det är något att tänka på om du inte redan är investerad i Olaplexs produktlinje. Om du letar efter en produkt som kan återvitalisera ditt hår på egen hand, skulle jag säga att Moroccanoil fortfarande håller en liten fördel. Men om du är beredd att gå hela vägen med Olaplex, kommer du inte att bli besviken.

kundrecension

“Absolut bästa schampot jag använt och jag har testat många. Det är krämig konsistens och väldigt drygt man behöver bara en liten klick.”

Hårtyp: Tunt, platt, färgat Storlek: 250 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Återfuktande Schampo För Tjockt Hår

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Bra fuktgivande förmåga för hela håret
 • Behandlar brutna toppar mycket väl
 • Innehåller biotin som stärker

Nackdelar

 • Ganska tung formula som inte passar de med tunnare hår
 • Inte sulfatfri

Recension

Briogeo Super Moisture Shampoo är en frisk fläkt för dem med tjockt, torrt och skadat hår. När jag först använde det, märkte jag direkt dess fuktgivande förmåga. Schampot är lite tyngre än de andra jag har testat, vilket jag förväntade mig givet dess målgrupp. Det tar lite mer tid att arbeta in i håret, men resultatet är en djupare, mer genomgripande återfuktning.

Effektiviteten av detta schampo var imponerande, särskilt när det kommer till att hantera brutna toppar. Det innehåller biotin, en ingrediens känd för att stärka hårstrån. Min erfarenhet säger mig att detta är en viktig komponent för att uppnå långsiktiga resultat. För den med tjockt hår, som jag, ger det en extra nivå av vård och reparation som är svår att hitta i andra produkter.

En nackdel att notera är att schampot inte är sulfatfritt. Detta är inte en deal-breaker för mig personligen, men det är värt att notera för dem som har känslig hårbotten eller färgbehandlat hår. Även om det är en tung formula, så gör det under för tjockt, torrt hår. Detta är inte schampot för dig med tunnare hår, men om du har tjockt och torrt hår, kan detta vara rätt match för dig.

kundrecension

“Har bara använt i ett par gånger nu men resultatet är så bra, känner redan skillnad i mitt hår.”

Hårtyp: Torrt, skadat, tjockt Storlek: 300, 500 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Återfuktande Schampo För Naturligt Hår

betyg

Känsla: 4.4/5

Effektivitet5/5

Lätt Att Använda: 4.3/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Stärker håret under en längre period
 • Helt sulfat- och parabenfritt schampo
 • Optimalt för naturligt hår under övergångsperioden

Nackdelar

 • Doften är inte för alla

Recension

Shea Moisture Raw Shea Butter Moisture Retention Shampoo är en livräddare för de med torrt, naturligt hår. Schampot har en lite tjockare konsistens, vilket gör att det behöver masseras in ordentligt i hårbotten och håret. Den initiala känslan är en djup rengöring, men utan den uttorkande effekten som vissa schampon kan ha.

Effektiviteten i detta schampo ligger i dess formulering, som är både sulfat- och parabenfri. Jag har märkt att schampon med dessa egenskaper tenderar att vara skonsammare, och det här är inget undantag. Det stärker håret över tid och är särskilt bra under övergångsperioder för naturligt hår. Detta schampo är konstruerat med tanke på långsiktig hårhälsa, något som reflekteras i hur det känns och ser ut efter flera användningar.

Det finns dock en detalj som inte passar alla: doften. Även om det inte störde mig, har jag hört att vissa tycker att den är för stark eller distinkt. Men detta är en mindre punkt i det stora hela. Om du är ute efter ett schampo som prioriterar hårets naturliga tillstånd och är fri från skadliga kemikalier, kommer Shea Moisture Raw Shea Butter Moisture Retention Shampoo inte att göra dig besviken.

kundrecension

“Har använt tresseme innan och var rädd att hårbotten skulle börja klia som det var innan jag började använda tresseme. Är extremt glad att det funkar och tanken att man vet att den inte innehåller dåliga ingredienser. Så känns det mycket bättre då man vet att håret kommer att må bra av detta.”

Hårtyp: Torrt, skadat, naturligt Storlek: 379 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Återfuktande Schampo För Slitna Toppar

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Gör håret mycket mjukt och lent
 • Reparerar och skyddar slitna och brutna toppar extremt väl
 • Ljuvlig doft

Nackdelar

 • Inte det bästa för de med en känslig hårbotten

Recension

Redken All Soft Shampoo är en dröm för dig som kämpar med slitna och brutna toppar. När jag använde det, var den första känslan en rik, silkeslen textur som löddrade upp tillräckligt för en grundlig rengöring. Detta schampo känns lyxigt mellan fingrarna, och det var enkelt att arbeta in det i mitt hår och på så sätt fokusera på de skadade områdena.

Effektivitetsmässigt levererar Redken All Soft på sitt löfte om att reparera och skydda. Efter bara några användningar märkte jag en påtaglig förbättring i mina slitna toppar. Detta är en produkt som verkligen gör vad den säger - en kvalitet jag uppskattar efter att ha testat så många schampon som inte lever upp till hypen.

En nackdel med detta schampo är att det inte är den bästa lösningen för de med känslig hårbotten. Detta bekräftas också av användarrecensioner som påpekar klåda eller irritation. Om du har en känslig hårbotten men ändå vill dra nytta av de reparativa fördelarna, rekommenderar jag att använda detta schampo selektivt på de områden där ditt hår verkligen behöver det, som de slitna topparna.

kundrecension

“Jag har fått testa schampot, conditioner och leave-in från Redken. Älskar leave-in krämerna från redkan, men tyvärr passar inte schampot mig då det kliar i hårbotten. I övrigt tycker jag att produkterna är bra, håret blir mjukt och återfuktat och ett plus är att dom luktar gott.”

Hårtyp: Alla

Storlek: 300, 500 ml Cruelty-Free: Nej


Bästa Lyxiga Återfuktande Schampo

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Gör tjockare och lockigt hår mycket hanterbart
 • Intensiv återfuktning
 • Sulfat, paraben- och silikonfritt
 • Fungerar bra för de med färgat eller keratinbehandlat hår

Nackdelar

 • Dyrt alternativ
 • Passar inte särskilt bra för de med tunt och fint hår

Recension

Oribe Moisture & Control Shampoo är en produkt som omedelbart ger en känsla av lyx. Från den eleganta flaskdesignen till den silkeslena konsistensen, förstår man snabbt varför detta schampo faller inom den lyxigare kategorin. Det skummar upp till en rik och frodig konsistens, vilket gör det lätt att applicera och massera in i tjockt eller lockigt hår.

Det som verkligen imponerade på mig var dess intensiva återfuktning. Det här är ingen överdrift; schampot levererar på sitt löfte om att göra även det mest ohanterliga hår smidigt och lättskött. Det är särskilt anmärkningsvärt att det fungerar så bra på färgat och keratinbehandlat hår, en kvalitet som inte alltid är självklar i schampon som är fria från sulfater, parabener och silikoner.

Om det finns en stötesten, är det priset. Oribe Moisture & Control Shampoo ligger definitivt i det högre prissegmentet. Även om det inte är det bästa valet för de med tunt och fint hår, för de med tjockt, lockigt eller skadat hår kan detta mycket väl vara en investering som betalar av sig i form av hälsosamt, hanterbart hår.

kundrecension

“Favoritshampo som får bort fett från skalpen utan att torka ut håret. Blir mjukt och lent.”

Hårtyp: Torrt, frissigt, skadat, tjockt, lockigt Storlek: 300 ml Cruelty-Free: Ja


Bästa Återfuktande Schampo Med Hyaluronsyra

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.3/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Skonsam och mild formula
 • Innehåller hyaluronsyra och vitamin E som bevarar fukt i håret längre
 • UV-skydd
 • Vegansk tillverkning i Sverige

Nackdelar

 • Tynger ner håret

Recension

Continu Hyaluronic Acid Hydrating Shampoo är en unik spelare på marknaden med sitt fokus på hyaluronsyra och vitamin E. När jag använde det kände jag omedelbart en mild och skonsam rengöring, vilket är särskilt viktigt för torrt och frissigt hår. Det löddrar upp snabbt och jämnt, vilket underlättar appliceringen och gör hela processen smidig.

Det som särskiljer detta schampo är dess förmåga att bevara fukt. Hyaluronsyra är en ingrediens jag ofta ser i hudvårdsprodukter för dess fuktbindande förmågor, och att se det i ett schampo var uppfriskande. Jag kunde känna en märkbar skillnad i hur länge mitt hår behöll sin fuktighet. Dessutom är det tillverkat i Sverige och har UV-skydd, vilket är en extra fördel.

Det enda som drar ner betyget är att det kan tynga ner håret. Detta är inte en stor fråga för mig personligen, men om du har ett hår som lätt blir platt kan det vara något att tänka på. Även om det inte är cruelty-free, är dess veganska tillverkning ett plus. Om du letar efter en produkt som kan ge långvarig återfuktning, är detta schampo en stark kandidat.

kundrecension

“Superbra ingredienser och milt parfymerat schampo som luktar jättegott. Känns lent och löddrar skönt vid andra schamponeringen vid dubbelschamponering. Har inte hunnit använda det jättemånga gånger, i och med att mitt hår håller en vecka utan att bli jättefett, så håller inte med en tidigare kommentar. Jag har tjockt men skandinaviskt hår, med en hårbotten som lätt blir väldigt torr men samtidigt fet. Dyrt men värt priset och man behöver bara använda en liten mängd. Supernöjd, kommer köpa igen!”

Hårtyp: Torrt, frissigt, skadat Storlek: 300 ml Cruelty-Free: Nej


Återfuktande Schampo - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper återfuktande schampo kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

Att känna till din hårtyp är grundläggande när du ska välja ett återfuktande schampo. Det är inte bara en fråga om estetik, utan också om hårhälsa. Här är varför:

Först och främst, torrt hår kräver en helt annan uppsättning ingredienser än oljigt hår. Om du har torra, spröda strån, behöver du ett schampo som är rikt på återfuktande ingredienser som aloe vera eller hyaluronsyra. Dessa komponenter hjälper till att låsa in fukt, vilket är avgörande för att förhindra brott och splittrade toppar. Om ditt hår är oljigt, kan en för rik formula faktiskt göra saken värre, och du kan behöva ett schampo som balanserar oljeproduktionen utan att strippa håret på nödvändiga oljor.

Fint hår och tjockt hår har också sina egna unika behov. Fint hår kan lätt tyngas ner av för tunga formler, så du behöver ett schampo som återfuktar utan att lämna en oljig rest. Tjockt eller lockigt hår, å andra sidan, kan dra nytta av en rikare formula som hjälper till att tämja och definiera varje lock.

Ingredienser

Att fokusera på ingredienser i ditt återfuktande schampo är som att läsa en manual innan du köper en ny gadget; det hjälper dig att förstå vad du verkligen får. När det gäller återfuktning är det viktigt att leta efter komponenter som faktiskt kan leverera på det löftet.

Aloe vera är en sådan ingrediens, känt för sina fuktgivande och lugnande egenskaper. Det hjälper till att reparera torrt hår och kan till och med lindra en irriterad hårbotten. Hyaluronsyra, som jag noterade i min recension av Continu Hyaluronic Acid Hydrating Shampoo, är en annan kraftfull ingrediens som kan binda fukt till hårstrån. Detta är särskilt viktigt om du bor i ett klimat där luftfuktigheten är låg, eller om ditt hår ofta utsätts för värmebehandlingar.

Naturliga oljor som arganolja eller jojobaolja är också utmärkta för återfuktning. De har den unika förmågan att både fukta och försegla, vilket hjälper till att behålla fukt i håret längre. Å andra sidan, ingredienser som sulfater och parabener kan faktiskt motverka ditt mål att återfukta håret. Sulfater kan strippa håret på sina naturliga oljor, och parabener är konserveringsmedel som vissa föredrar att undvika av hälsoskäl. Därför, för en verkligen effektiv återfuktning, är det klokt att gå för schampon som är fria från dessa komponenter.

Känslighet

Om du har en känslig hårbotten, kan valet av schampo bli en komplicerad balansakt. Många schampon på marknaden innehåller ingredienser som kan irritera eller till och med förvärra känsligheten, och det är här parfymer och alkohol ofta hamnar i skottgluggen.

Parfymer i schampo är ofta tillsatta för att ge en behaglig doftupplevelse, men för en känslig hårbotten kan de vara rent ut sagt problematiska. De kan utlösa allergiska reaktioner eller överdriven torrhet, vilket leder till klåda och irritation. Alkohol används ofta för att hjälpa schampot att torka snabbt, men dess uttorkande effekt kan vara särskilt skadlig för en redan känslig hårbotten.

Därför är det viktigt att sikta på schampon som är fria från dessa potentiella irritanter. Många märken erbjuder nu parfymfria och alkoholfria alternativ, speciellt utformade för känslig hårbotten. Och som jag nämnde i min recension av Shea Moisture Raw Shea Butter Moisture Retention Shampoo, om du är särskilt känslig för dofter, kan det vara viktigt att inte bara fokusera på den aktiva ingredienslistan, utan också ta hänsyn till doften när du väljer en produkt. Genom att göra detta kan du minimera risken för irritation och skapa en mer behaglig hårvårdsrutin.

Färgat Hår

Färgat hår kommer med sin egen uppsättning utmaningar, och en av de största är att behålla färgens livslängd och intensitet. Därför är det absolut nödvändigt att använda ett schampo som är färgsäkert, om du vill att din färgsatsning ska vara värd tiden och pengarna.

Färgsäkra schampon är särskilt formulerade för att inte tvätta bort eller bleka den färg du har lagt så mycket arbete på. De innehåller ofta ingredienser som är mildare på håret och som är utformade för att försegla färgen snarare än att strippa den. Detta är en punkt jag ofta betonar i mina recensioner, som när jag gick igenom Moroccanoil Hydrating Shampoo, vilket är ett utmärkt val för färgat hår.

Men det stannar inte där. Det är inte bara om att behålla färgen; färgat hår är ofta mer benäget för torrhet och skada eftersom färgprocessen kan vara hård mot ditt hår. Därför bör ett bra färgsäkert schampo också ha återfuktande egenskaper för att hjälpa till att återställa något av det liv och den lyster som kan gå förlorad under färgningsprocessen.

Cruelty Free

Om du är engagerad i djurrättigheter eller följer en vegan livsstil, är valet av cruelty-free och/eller veganska schampon inte bara en personlig preferens utan en etisk ståndpunkt. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam på etiketter och märkningar när du handlar för hårvårdsprodukter.

Cruelty-free innebär att produkten inte har testats på djur i något skede av produktionen. Detta är ofta indikerat med en certifierad logotyp, som Leaping Bunny eller PETA:s "Cruelty-Free" märkning. I min recension av Briogeo Super Moisture Shampoo, till exempel, påpekade jag att det är en cruelty-free produkt, vilket kan vara en avgörande faktor för vissa konsumenter.

Vegansk märkning går ett steg längre och garanterar att inga animaliska produkter eller biprodukter har använts i formulan. Detta kan vara särskilt viktigt för de som inte bara vill undvika djurtester, utan också försäkra sig om att inga djur har utnyttjats i produktens tillverkning. Ofta kan du hitta denna information på produktens etikett eller på företagets webbplats. Om du inte ser det tydligt angivet, tveka inte att kontakta företaget direkt för att få den information du behöver för att göra ett etiskt val. Ditt beslut att välja cruelty-free eller veganska produkter är inte bara bra för dig, utan det sänder också en stark signal till hela skönhetsindustrin om vad konsumenter värderar.

Budget

Budget är ofta en kritisk faktor när det kommer till att välja rätt schampo. Priset på schampon kan spänna över ett brett spektrum, från budgetvänliga alternativ till lyxprodukter med höga prislappar. Det är viktigt att inte bara jaga efter det billigaste alternativet, utan att hitta en produkt som erbjuder bra värde för pengarna.

Att sätta en budget är det första steget för att navigera i denna varierade marknad. Genom att göra det kan du effektivt filtrera ut produkter som ligger utanför din prisklass och fokusera på de som är överkomliga. Men kom ihåg, billigare är inte alltid bättre. Jag har recenserat produkter som Oribe Moisture & Control Shampoo, som ligger i det högre prissegmentet men erbjuder exceptionell kvalitet och prestanda, särskilt för specifika hårtyper som torrt och lockigt hår.

När du har fastställt din budget, är det också bra att titta på andra faktorer som produktens storlek och ingredienslista. Ibland kan en dyrare produkt faktiskt vara mer kostnadseffektiv på lång sikt om den har högkoncentrerade ingredienser som gör att du kan använda mindre produkt per tvätt. Så när du jämför priser, överväg även produktens totala värde i förhållande till dina specifika behov och mål. Detta hjälper dig att göra ett välgrundat beslut som inte bara är snällt mot din plånbok, men också effektivt för din hårhälsa.

Vanliga Frågor Om Återfuktande Schampo

Vilket är det bästa återfuktande schampo?

Det bästa återfuktande schampot är enligt vårt test Moroccanoil Hydrating Shampoo.

Hur ofta bör jag använda ett återfuktande schampo?

Frekvensen beror på din hårtyp och livsstil. Om du har extremt torrt hår kan du behöva använda det 2-3 gånger i veckan. För normalt till oljigt hår, en gång i veckan kan vara tillräckligt.

Vad är skillnaden mellan återfuktande schampo och balsam?

Återfuktande schampo rengör håret medan det tillför fukt. Balsam används efter schampo för att låsa in fukten, mjuka upp håret och göra det lättare att kamma.

Kan jag använda återfuktande schampo på min hårbotten?

Ja, många återfuktande schampon är också utformade för att fukta hårbotten. Men var försiktig om du har en känslig eller oljig hårbotten, och välj produkter därefter.

Kan jag kombinera återfuktande schampo med andra hårprodukter som serum eller oljor?

Ja, du kan säkert kombinera dem för ökad effekt, men det är klokt att göra en patchtest först för att försäkra dig om att produkterna är kompatibla.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa återfuktande schampon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg