Statiskt Hår: Sätt För Att Bli Av Med Det

Lisa Karlsson
Författare

Frida Steen
Bidragsgivare

03/10/2023

satt-att-hantera-statiskt-har

Statiskt hår är ett vanligt problem som många av oss stöter på, särskilt under vintermånaderna. Det kännetecknas av hårstrån som verkar ha "ett eget liv", de står rakt ut eller klibbar sig vid ansiktet och kläderna.

Detta fenomen är inte bara irriterande utan kan också vara ganska pinsamt i sociala situationer.

Orsaker till Statiskt Hår

Statisk elektricitet uppstår när negativt laddade elektroner flyger av ditt hår, vilket lämnar dina hårstrån fyllda med positiva laddningar som stöter bort varandra. Resultatet är oförutsägbart hår och flygande hårstrån som inte vill ligga platt.

De vanligaste orsakerna till statiskt hår inkluderar kyla, torr inomhusluft och överdriven borstning av håret. Andra faktorer som syntetiska material i kläder och hattar kan också bidra till problemet.

Hur man Bekämpar Statiskt Hår

Användning av Metallkam

Plast är inte din vän när det kommer till flygande hår. Metallkammar är bättre för att kamma bort statiskt hår.

Detta beror på att metall är mer ledande och kommer att orsaka att de elektriska laddningarna som byggs upp i ditt hår urladdas, vilket minskar mängden statisk elektricitet.

Hårspray-tekniker

Innan du går ut, spraya lite hårspray generöst på din borste och kör den över ditt hår från rot till spets för att lätt fixera din stil på plats och släta ut flygande hårstrån.

Denna teknik är också utmärkt för touch-ups under dagen.

Håroljor

Att införa hårolja i din rutin före styling kan låsa in fukt och minska frizz och flygande hårstrån. Ett praktiskt knep för att stoppa statiskt hår är att ta en droppe olja, gnugga den mellan dina handflator och sedan släta ner ditt hår med dina lätt oljade händer, undvik rötterna.

Oljor som avokado- och olivolja är särskilt effektiva.

statiskt-har

Produkter för att Förhindra Statiskt Hår

Fuktgivande Schampo och Balsam

Se till att ditt schampo och balsam är så hydratiserande som möjligt, eftersom torrt hår är lika med statiskt hår.

Sulfatfria shcampon, parabenfria schampo samt silikonfria schampon är att föredra för glänsande, slätt och friskt hår.

Värmeskyddsprodukter

Värmeskyddsprodukter hjälper till att försegla fukt och förhindra värmeskador, vilket tenderar att torka ut håret och orsaka, du gissade rätt, statiskt hår.

Det är alltid en bra idé att skydda ditt hår från värme, särskilt om du regelbundet använder varma verktyg.

Handdukar och Kuddar

När håret är vått absorberar det en stor mängd vatten, vilket får det yttre lagret, känd som kutikulan, att lyfta upp.

Detta gör ditt hår särskilt sårbart. Standardhanddukar är hårda mot dina känsliga lås, vilket leder till brott och torrt skadat hår benäget för frissigt hår och flygande hårstrån. Mikrofiber- eller jerseyhanddukar är bättre alternativ.

Vanliga Frågor Om Statiskt Hår

Är Frissigt Hår och Statiskt Hår Samma Sak?

Kort och långt svar: nej. Statiskt hår orsakas när ditt hår gnids mot något (som en tröja eller borste till exempel), och elektronerna från din tröja överförs till ditt hår. Detta orsakar en ansamling av elektroner, och voilà, du får statiskt hår. Frizz, å andra sidan, betyder att ditt hårs kutikula inte är slät. Frizz kan orsakas av fuktighet, eller om du har lockigt/kinky hår.

Hur Kan Man Förebygga Statiskt Hår?

Ett av de bästa sätten att minska statiskt hår från början är att se till att ditt hår är välhydratiserat och fuktat. Använd djupbalsam när du tvättar ditt hår, lätta leave-in-produkter och avsluta med en olja för att förbjuda statiskt hår för gott.

Relaterade Inlägg