Hur Fungerar Keratinbehandlingar: Allt Du Behöver Veta

Frida Steen
Författare

Emma Lopéz
Bidragsgivare

06/10/2023

bra-keratinbehandling-guide

Keratinbehandlingar har blivit allt mer populära på senare tid, och det är inte svårt att förstå varför. De erbjuder en rad fördelar, från att göra håret mer hanterbart till att minska frissighet och öka glansen.

Men vad innebär en keratinbehandling egentligen? Hur går processen till, och vad kan du förvänta dig före och efter behandlingen?

I den här artikeln kommer vi att utforska allt du behöver veta om keratinbehandlingar.

Vad är Keratin?

Keratin är ett fiberprotein som naturligt finns i hår, hud och naglar. Det fungerar som en skyddande sköld mot yttre påverkan som fukt och smuts, och är en av de viktigaste komponenterna i ditt hår.

När håret är friskt och välbevarat, ligger detta proteinlager platt mot hårstrået, vilket ger en slät och glansig yta. Omvänt kan brist på keratin eller skador på detta lager leda till att håret blir frissigt och svårhanterligt.

Fördelar med Keratinbehandlingar

Keratinbehandlingar erbjuder en rad fördelar som kan vara lockande för många. För det första kan de dramatiskt minska frissighet, vilket är en vanlig klagomål särskilt under fuktiga månader. Behandlingen kan också göra håret mer glansigt och lättare att hantera, vilket sparar tid på morgonen.

Om du har skadat hår på grund av överdriven användning av värmeinstrument som plattänger eller locktänger, kan en keratinbehandling också hjälpa till att reparera och stärka håret.

Nackdelar och Risker Med Keratinbehandlingar

Det finns dock också några nackdelar och risker att vara medveten om. Behandlingen kan vara dyr, och eftersom resultatet inte är permanent, kan du behöva upprepa processen var tredje till sjätte månad.

Detta kan också innebära en viss grad av skada på håret, särskilt om du väljer att göra behandlingar för ofta.

keratinbehandling-resultat

Typer av Keratinbehandlingar

Det finns flera olika typer av keratinbehandlingar, och det är viktigt att veta vilken som passar bäst för ditt hår och dina behov.

  1. Brasiliansk Blowout - Detta är en av de mest populära metoderna och den fokuserar på att göra håret rakt och glansigt. Det är också en av de snabbare metoderna, och du kan förvänta dig att vara klar på cirka 90 minuter.
  2. Cezanne - Denna metod är fri från formaldehyd och andra kemikalier, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som är känsliga för kemikalier. Den tar dock längre tid, vanligtvis omkring 2-3 timmar.
  3. Peter Coppola - Denna behandling är känd för att vara mild och innehåller inte formaldehyd. Den fokuserar mer på att stärka håret än att göra det rakt.
  4. Lasio - Denna metod är känd för att ge mycket långvariga resultat, men den innehåller formaldehyd, så det är viktigt att diskutera eventuella hälsorisker med din frisör.

Hur går en Keratinbehandling till?

Att förstå processen kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm och förberedd inför din behandling. Här är en steg-för-steg guide:

Förberedelse

Innan behandlingen börjar kommer din frisör troligen att tvätta ditt hår med ett djuprengörande schampo för att ta bort eventuell produktrester och olja. Detta för att säkerställa att keratinprodukten kan tränga in ordentligt i hårstråna.

Själva Behandlingen

Efter att håret har tvättats och torkats appliceras keratinprodukten. Denna produkt kan variera beroende på vilken typ av behandling du har valt. Håret kammas sedan genom för att fördela produkten jämnt.

När produkten har applicerats, kommer håret att torkas med en hårtork och sedan plattas med en plattång. Detta för att försegla keratinet i hårstråna.

Eftervård

Efter behandlingen är det viktigt att inte tvätta håret eller använda några andra hårprodukter i minst 48 timmar. Detta för att ge keratinet tid att sätta sig. Vissa behandlingar kan kräva en speciell typ av schampo och balsam för att upprätthålla resultaten.

Kostnad och Varaktighet

Priset för en keratinbehandling kan variera kraftigt beroende på var du får det gjort och vilken typ av produkt som används. Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 2500 och 5000 kronor.

Effekten av en keratinbehandling varar vanligtvis mellan 10 till 12 veckor, beroende på ditt hår och hur väl du sköter om det efteråt.

Alternativ till Keratinbehandling

Om du är tveksam till att genomgå en fullständig keratinbehandling, finns det flera alternativ som du kan överväga.

  • Hemmabehandlingar - Det finns många produkter tillgängliga som du kan använda hemma för att uppnå liknande resultat. Dessa inkluderar schampon med keratin, keratininpackningar, oljor och leave-in-conditioners.
  • Hårinpackningar - Hårinpackningar med keratin kan vara ett effektivt sätt att återfukta och stärka håret. De är oftast mindre koncentrerade än professionella behandlingar men kan fortfarande ge bra resultat.
  • Oljor - Vissa oljor, som arganolja och kokosolja, har visat sig förbättra hårets kvalitet och kan användas som ett naturligt alternativ till keratinbehandlingar.
Relaterade Inlägg