Färga Grått Hår Med Kaffe: En Steg-För-steg Guide

Lisa Karlsson
Författare

Frida Steen
Bidragsgivare

08/10/2023

hur-man-fargar-haret-gratt-med-kaffe

Att färga håret grått kan vara en utmaning, särskilt om du är ute efter en naturlig och hållbar metod.

Men oroa dig inte, vi har en lösning som inte bara är miljövänlig utan också skonsam mot ditt hår. 

I den här artikeln kommer vi att utforska hur du kan färga ditt gråa hår naturligt med kaffe, en ingrediens du troligen redan har hemma.

Varför Använda Kaffe För Att Färga Håret?

Kaffe innehåller koffein, en naturlig pigmentförstärkare, som kan hjälpa till att mörkna gråa hårstrån. Dessutom är kaffe rikt på antioxidanter och vitamin B-komplex, vilket kan stärka ditt hår och ge det en naturlig glans.

Innan du dyker in i kaffets underbara värld av hårfärgning, låt oss först titta på några av de för- och nackdelar som kommer med denna naturliga metod.

Fördelar:

 • Naturligt och kemikaliefritt: Användning av naturliga ingredienser minskar risken för skadliga kemikalier i dina hårvårdsprodukter.
 • Billigt och lättillgängligt: Naturliga produkter är ofta mer prisvärda och finns lätt tillgängliga i vanliga butiker, vilket gör dem till ett ekonomiskt val.
 • Ger näring åt håret: Naturliga ingredienser kan ge värdefulla näringsämnen som främjar övergripande hårhälsa.

Nackdelar:

 • Färgen varar inte länge: Hårfärgen bleknar snabbare med naturliga produkter jämfört med kommersiella alternativ.
 • Kan vara kladdigt: Vissa naturliga ingredienser kan vara svåra att applicera jämnt och kräva extra rengöring efter användning.
 • Inte lika effektivt som kommersiella produkter: Resultaten med naturliga produkter kan vara ojämna och är inte alltid lika pålitliga som specialiserade kommersiella alternativ.

Hur Du Färgat Håret Grått Med Kaffe

För att förbereda din kaffebaserade hårfärg behöver du följande ingredienser och verktyg:

 1. Brygg starkt kaffe: Använd en dubbel dos kaffe för att göra din bryggning extra stark. Detta kommer att maximera mängden koffein och andra färgämnen i kaffet.
 2. Blanda med balsam: Efter att kaffet har svalnat, tillsätt 2-3 matskedar kaffesump i blandningen. Detta kommer att göra blandningen tjockare och mörkare, vilket är idealiskt för färgning.

Nu när du har förberett din kaffeblandning, följ dessa steg för att applicera den:

 1. Tvätta håret: Använd ett milt, sulfatfritt schampo för att tvätta ditt hår. Detta kommer att ta bort eventuell produktuppbyggnad och göra ditt hår redo för färgning.
 2. Applicera kaffeblandningen: Använd en applikatorborste för att applicera kaffeblandningen på ditt hår. Börja från rötterna och arbeta dig ner till topparna, och se till att varje hårstrå är helt täckt.
farga-haret-gratt-med-kaffe

Eftervård och Tips för Långvarigt Resultat

Efter att du har applicerat kaffeblandningen, är det viktigt att följa dessa eftervårdssteg för att maximera färgens hållbarhet och kvalitet.

 1. Använd en duschmössa: Efter att du har applicerat kaffeblandningen, sätt på en duschmössa. Detta kommer att hålla blandningen på plats och hjälpa färgen att tränga in djupare i hårstråna.
 2. Tid för inverkan: Låt blandningen sitta i minst en timme. Detta ger kaffets pigment och näringsämnen tid att tränga in i hårstråna.
 3. Skölj med kallt vatten: Använd kallt vatten för att skölja ur kaffeblandningen. Kallt vatten hjälper till att försegla hårstråets yttre skikt, vilket gör att färgen håller längre.
 4. Torka håret försiktigt: Använd en hårtork på en låg värmeinställning eller låt håret lufttorka. Undvik att använda för mycket värme, eftersom det kan göra att färgen bleknar snabbare.

Vanliga Frågor och Svar

Här svarar vi på några av de mest ställda frågorna om att färga grått hår med kaffe.

Hur länge håller färgen?

Färgen kan variera i hållbarhet beroende på din hårtyp och hur ofta du tvättar det. Generellt sett kan du förvänta dig att färgen håller i 1-2 veckor.

Kan jag blanda in andra naturliga ingredienser?

Ja, du kan förstärka din kaffeblandning med andra naturliga ingredienser som honung, kokosolja eller aloe vera för extra näring och glans.

Är det säkert för alla hårtyper?

Generellt sett ja, men som med alla skönhetsbehandlingar är det bäst att göra ett litet test först. Applicera en liten mängd av kaffeblandningen på en diskret del av ditt hår och vänta 24 timmar för att se om det uppstår några negativa reaktioner.

Relaterade Inlägg