Hur Man Gör Inbakade Flätor Själv: Steg För Steg

Frida Steen
Författare

Lisa Karlsson
Bidragsgivare

03/10/2023

inbakad-flata-hur-man-gor

Inbakade flätor är mer än bara en frisyr; de är en konstform. Älskade för sin mångsidighet, hållbarhet och estetiska skönhet, har inbakade flätor blivit en av de mest populära typerna av flätor i hårstylingvärlden.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren i hårflätning, kommer denna guide att lära dig allt du behöver veta för att skapa den perfekta inbakade flätan.

Verktyg och Förberedelser

För att lyckas med din inbakade fläta behöver du några grundläggande verktyg:

 • Hårborste: För att reda ut eventuella tovor och göra håret hanterbart.
 • Hårsnoddar: För att säkra flätan när den är klar.
 • Texturiserande spray: För att ge håret extra grepp och volym, vilket gör det lättare att fläta.

Förberedelse av håret

 1. Tvätta och konditionera: Det är alltid bra att börja med rent och friskt hår. Använd ett schampo och balsam som passar din hårtyp.
 2. Torka håret: Du kan antingen lufttorka eller använda en hårtork. Kom ihåg att håret inte bör vara för slätt; en viss textur kan faktiskt hjälpa.
 3. Använd texturiserande spray: En snabb sprits av texturiserande spray kan göra underverk för att ge ditt hår den struktur det behöver för en snygg fläta.

Inbakade Flätor - Steg För Steg

Steg 1: Dela upp håret

Första steget i processen är att dela upp ditt hår i tre lika delar. Dessa kommer att vara dina startsträngar för flätan. Använd dina fingrar eller en kam för att göra detta så jämnt som möjligt.

Steg 2: Påbörja flätningen

Nu är det dags att börja fläta. Ta den högra strängen och korsa den över den mellersta strängen. Gör detsamma med den vänstra strängen, korsa den över den nya mellersta strängen. Du har nu påbörjat din fläta.

Steg 3: Lägg till mer hår

Det som skiljer en inbakad fläta från en vanlig fläta är att du kontinuerligt lägger till mer hår i flätan. Varje gång du korsar en sträng över mitten, ta en liten del hår från sidan av huvudet och lägg till den i strängen. Detta skapar den inbakade effekten.

Steg 4: Fortsätt fläta

Upprepa steg 3 tills du har nått änden av ditt hår. Se till att du håller en jämn rytm och att varje sträng är jämnt fördelad för att undvika en ojämn fläta.

Steg 5: Säkra flätan

När du har nått änden av ditt hår, använd en hårsnodd för att säkra flätan. Om du vill kan du även använda några hårnålar för extra säkerhet.

Vanliga Misstag och Hur Man Undviker Dem

Inbakade flätor kan vara lite knepiga i början, och det är lätt att göra misstag. Här är några vanliga fallgropar och hur du kan undvika dem:

 • För löst eller för tajt: En för lös fläta kommer att se rufsig ut och hålla dåligt, medan en för tajt fläta kan vara obekväm och skada ditt hår.
 • Ojämn fläta: Detta händer ofta när du inte lägger till hår i jämn mängd från båda sidor. Var noga med att alltid ta lika mycket hår från varje sida när du flätar.
inbakad-flata

Produkter som Kan Hjälpa

För att få din inbakade fläta att se ut och kännas bäst, kan vissa produkter vara till stor hjälp:

 • Texturiserande spray: En bra texturiserande spray kan ge ditt hår den extra volym och struktur det behöver för att göra flätningen enklare.
 • Hårspray: För extra hållbarhet, en lätt dusch av hårspray kan hjälpa din fläta att hålla formen hela dagen.
 • Hårnålar: För de små hårstrån som inte vill hålla sig på plats, kan hårnålar vara en räddare i nöden.

Ytterligare Tips och Tricks

 • För olika hårtyper: Om du har lockigt eller vågigt hår, kan du överväga att använda en kräm eller gel för att hjälpa till att definiera dina lockar innan du börjar fläta.
 • Skötsel och underhåll: En inbakad fläta kan hålla i flera dagar om den sköts ordentligt. Använd en satin eller silkesduk för att täcka håret när du sover för att minska friktion och friss.
 • Var kreativ: När du har bemästrat grunderna, var inte rädd för att experimentera. Prova olika variationer som fiskbensfläta eller holländska flätor för att lägga till en unik twist på din stil.
Relaterade Inlägg