Så Tar Du Hand Om Ditt Hår Efter Simning

Lisa Karlsson
Författare

Frida Steen
Bidragsgivare

04/10/2023

hur-du-tar-hand-om-har-efter-simning

Simning är en fantastisk form av motion och avkoppling.

Men, som många av oss vet, kan klorerat och saltvatten vara skadligt för vårt hår. Från torrhet och kluvna toppar till färgförändringar, problemen är många. 

I den här artikeln kommer vi att utforska hur du bäst tar hand om ditt hår efter simning.

Hur Du Tar Hand Om Ditt Hår Före Simning

1. Olivolja eller Kokosolja

Innan du dyker in i poolen, överväg att applicera en närande olja som olivolja eller kokosolja på ditt hår. Dessa oljor fungerar som en naturlig barriär och skyddar håret från de skadliga effekterna av klor och saltvatten.

Olja tränger in i hårstrået och förhindrar vatten från att tränga in i kutikulan, vilket minskar risken för hygral trötthet (svullnad och torkning av kutikulan). Detta är särskilt viktigt för att förhindra att håret blir torrt och skört.

Gör så här:

 1. Ta en liten mängd olja i handflatan.
 2. Gnugga oljan mellan händerna för att värma upp den.
 3. Applicera oljan jämnt över håret, med fokus på ändarna.

2. Fukta Håret

Ett annat viktigt steg innan du simmar är att fukta håret. Använd en leave-in conditioner för att ge ditt hår den extra fukt det behöver.

En leave-in conditioner är en fuktighetsbevarande produkt som inte bara näring till ditt hår utan också skapar en skyddande hinna mot klor och andra kemikalier i poolen.

Gör så här:

 1. Spraya en generös mängd leave-in conditioner på håret.
 2. Använd fingrarna eller en kam för att fördela produkten jämnt.
 3. Låt produkten sjunka in i några minuter innan du går i vattnet.

3. Simmössa

Att bära en simmössa är kanske det mest effektiva sättet att skydda ditt hår från klor och saltvatten.

Det finns olika typer av simmössor, inklusive de gjorda av silikon, latex, och tyg. Silikonmössor är mest effektiva för att hålla håret torrt, medan tygmössor är mer bekväma men mindre vattentäta.

Om du inte är bekväm med att bära en simmössa, finns det andra sätt att skydda ditt hår. Ett av de mest effektiva är att binda upp ditt hår.

Att binda upp håret minskar dess exponering för klorerat eller salt vatten. Du kan använda en hårsnodd för att göra en hög knut eller en fläta. Detta är särskilt användbart för långt hår.

harvard-efter-simning

Hur Du Tar Hand Om Ditt Hår Efter Simningen

1. Omedelbar Sköljning

Det första du bör göra efter att ha simmat är att skölja ditt hår ordentligt. Detta hjälper till att ta bort alla rester av klor och salt som kan ha fastnat i ditt hår.

Gör så här:

 1. Använd kallt eller ljummet vatten för att skölja håret.
 2. Se till att du sköljer alla delar av huvudet, inklusive hårbotten.

2. Schampo och Balsam

Efter att ha sköljt håret är nästa steg att använda ett klorfritt schampo och en djupverkande balsam. Dessa produkter hjälper till att återställa hårets naturliga oljor och fukt.

Klorfria schampon är formulerade för att effektivt ta bort klor och andra kemikalier utan att skada håret. De är ofta berikade med naturliga ingredienser som aloe vera och vitamin E.

3. Djupkonditionering

För de som simmar regelbundet är en veckovis djupkonditionering nästan obligatorisk. Detta hjälper till att reparera eventuella skador och hålla håret friskt och glänsande.

Djupkonditioneringsbehandlingar är intensivt fuktgivande och kan hjälpa till att reparera skadat och torrt hår. Applicera en generös mängd produkt på rent, fuktigt hår och låt verka i minst 20 minuter innan du sköljer.

Produkter att Undvika

Efter simning är det viktigt att vara medveten om vilka produkter du bör undvika för att inte förvärra hårets tillstånd.

 • Alkoholbaserade Produkter - Produkter som innehåller höga halter av alkohol kan torka ut håret och göra det mer mottagligt för skador.
 • SulfaterSulfater är rengöringsmedel som kan strippa håret på dess naturliga oljor, vilket gör det torrt och skört. Se de bästa sulfatfria schampon här.
 • ParabenerÄven om parabener är konserveringsmedel, har de varit föremål för kontrovers på grund av deras potentiella hormonstörande effekterSe de bästa parabenfria schampon här.
Relaterade Inlägg