Bästa Mjällschampo (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-mjallschampo-bast-i-test

Denna guide är skapad för dig som kämpar med mjäll och letar efter det bästa schampot för att lösa problemet.

Mjäll kan vara både irriterande och pinsamt. Det rätta schampot kan dock vara lösningen du har letat efter. Som expert inom skönhets- och hudvårdsprodukter har jag testat och utvärderat olika typer av mjällschampo.

Läs vidare för att upptäcka de schampon som verkligen gör skillnad.

Bästa Mjällschampo:

Bäst i Test Mjällschampo

Näst Bäst i Test Mjällschampo

Bästa Veganska Mjällschampo

Bästa Billiga Mjällschampo

Bästa Mjällschampo För Herr

Bästa Mjällschampo För Färgat Hår

Bästa Mjällschampo För Fet Hårbotten

Bästa Mjällschampo Mot Seborré

Bäst i Test Mjällschampo

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet5/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.8/5

Fördelar

 • Trippelverkande och mycket effektivt mjällschampo
 • Gör även håret mjukare och glansigare efter användning
 • Känns milt och skonsamt mot hårbotten

Nackdelar

 • Inga uppenbara

Recension

Daxxin Shampo Mot Mjäll levererar på många fronter, och användarupplevelsen är inget undantag. Schampot har en lätt, icke-klibbig konsistens som gör det enkelt att applicera och skölja ur. I mina år av att testa olika hårvårdsprodukter har jag sällan stött på ett mjällschampo som känns så skonsamt mot hårbotten.

Det som särskiljer Daxxin är dess trippelverkande formel. Detta schampo angriper problemet från flera håll: det eliminerar mjäll, mjukar upp håret, och ger det en hälsosam glans. Efter bara några tvättar märkte jag en markant förbättring av både hårets och hårbottens tillstånd.

I mellanprisklassen kan man inte begära mer. Daxxin Shampo Mot Mjäll levererar resultaten av ett premiumschampo utan att tömma plånboken. Detta är en aspekt jag alltid tar i beaktning, och Daxxin imponerar definitivt i detta avseende.

Sällan kommer man över ett produkt där det är svårt att identifiera några uppenbara nackdelar. Daxxin Shampo Mot Mjäll faller in i denna sällsynta kategori. Men som alltid, hudvård är individuellt, så det kan vara en god idé att göra en patch-test först.

För dig som letar efter ett effektivt mjällschampo som inte kompromissar på kvalitet, Daxxin är svårt att slå.

kundrecension

"Mycket bra för min hårbotten."

Aktiv IngrediensFlera Storlek: 250 ml PrisklassMellan


Näst Bäst i Test Mjällschampo

betyg

Känsla: 4.1/5

Effektivitet5/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Medicinsk produkt med hög effektivitet mot svampinfektioner
 • Bra förebyggande produkt
 • Relativt snabb effekt inom några veckor

Nackdelar

 • Starkare produkt som kan ge vissa personer lite torrare hårbotten

Recension

Fungoral Schampo kräver en mer målinriktad användning än många andra mjällschampon på marknaden. Dess aktiva ingrediens, Ketokonazol, är en kraftfull komponent i kampen mot svampinfektioner i hårbotten. Tack vare min omfattande erfarenhet av att recensera hud- och hårvårdsprodukter, kan jag säga att Fungoral inte är för den som söker en "använd och glöm"-lösning. Den bör användas enligt instruktionerna för att garantera effektivitet.

Fungoral Schampo skiljer sig från Daxxin genom att det är en medicinsk produkt med fokus på snabb och effektiv behandling. Inom loppet av några veckor levererar schampot imponerande resultat mot svampinfektioner, något jag själv observerat. Det är också en utmärkt förebyggande produkt, vilket gör den idealisk för dem som regelbundet upplever mjällproblem.

Trots sin mindre storlek på 120 ml, är prisklassen för Fungoral Schampo jämförbar med Daxxin. Här får du dock en medicinsk behandling, vilket justifierar kostnaden. När jag jämför produkter, tar jag alltid hänsyn till kvalitet kontra kvantitet, och Fungoral levererar definitivt på den fronten.

Det är viktigt att notera att Fungoral Schampo kan vara en starkare produkt som kan resultera i torrare hårbotten för vissa användare. Detta är inte ovanligt med medicinska produkter, och det är en aspekt jag alltid varnar för i mina recensioner. En patch-test rekommenderas innan fullständig användning.

Om du söker en mer fokuserad, medicinsk behandling för mjäll, är Fungoral Schampo ett starkt alternativ. Men var beredd på att följa instruktionerna noga för bästa resultat.

kundrecension

"Fungoral (Ketokonazol) är det enda jag vet som fungerar för mitt mjäll"

Aktiv IngrediensKetokonazol Storlek: 120 ml PrisklassMellan


Bästa Veganska Mjällschampo

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Behandlar och förebygger mjäll relativt bra
 • Antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande egenskaper
 • Luktar mycket gott

Nackdelar

 • Inte lika effektivt som de tidigare recenserade produkterna Daxxin och Fungoral för grövre mjällproblem

Recension

Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo erbjuder en unik användarupplevelse med sin aromatiska doft och lätta konsistens. I mitt yrke som produktrecensent har jag inte ofta stött på mjällschampon som lyckas kombinera effektivitet med en sådan behaglig sensorisk upplevelse.

Det som gör Maria Nila unikt är dess antiinflammatoriska och hårväxtstimulerande egenskaper. Även om det kanske inte är lika effektivt för grövre mjällproblem som Daxxin och Fungoral, så erbjuder det en välbalanserad behandling. Det fungerar inte bara mot mjäll utan främjar även en hälsosam hårväxt, vilket jag personligen uppskattar.

Maria Nila ligger i mellanprisklassen men skiljer sig ut genom att vara en helt vegansk produkt. Detta är något jag alltid letar efter som en del av en hållbar och etisk produktutvärdering. Om du värderar veganvänliga produkter högt, kommer du att finna att Maria Nila ger bra valuta för pengarna.

Om du lider av mer allvarliga mjällproblem, kanske Maria Nila inte är den mest effektiva lösningen. Det är en punkt jag alltid tar i beaktning när jag jämför effektiviteten hos olika produkter.

Om du är ute efter en vegansk, mångsidig lösning för milda till måttliga mjällproblem, är Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo ett utmärkt val.

kundrecension

"Har precis börjat använda detta schampoo och märker redan stor skillnad. Snäll mot en torr hårbotten, doftar gott och väldigt drygt."

Aktiv Ingrediens: Flera Storlek: 100 ml Prisklass: Mellan


Bästa Billiga Mjällschampo

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Prisvärt alternativ
 • Milt schampo som du kan använda varje dag med återfuktande egenskaper
 • Stärker håret och hårbotten

Nackdelar

 • Tar längre tid att uppleva större effekter än tidigare alternativ vi testat

Recension

Aco Special Care Anti Dandruff Schampoo är enkel att införliva i en daglig hårvårdsrutin. Dess milda formula gör att du kan använda det varje dag utan att oroa dig för överdriven torrhet. Det är en sällsynt kvalitet, särskilt i den lägre prisklassen där detta schampo hör hemma.

Aco Special Care är inte den snabbaste aktören på marknaden, men det får jobbet gjort över tid. Det stärker både håret och hårbotten genom återfuktande ingredienser. I min erfarenhet, effektiva lågprisalternativ som detta är inte alltid enkla att hitta, så det är värt att ge det tid att verka.

Det som verkligen står ut med Aco Special Care är dess prisvärdhet. För en 200 ml flaska får du mycket för dina pengar, och det är en faktor jag alltid beaktar noggrant när jag utvärderar produkter.

En av de få nackdelarna med detta schampo är att det tar längre tid att se större effekter. För dem som söker omedelbara resultat kan detta vara en avskräckande faktor.

Om du är ute efter en budgetvänlig, daglig lösning för ditt mjällproblem, är Aco Special Care Anti Dandruff Schampoo ett övervägande värt alternativ.

kundrecension

"Fantastiskt. Det jag har fått pröva nu är ACO Special Care Dry Scalp Moisturising Shampoo. Ett lugnande och vårdande schampo för torr och känslig hårbotten. Det återfuktar och stärker hår och hårbotten och minskar uppkomsten av torra hudflagor."

Aktiv Ingrediens: Flera Storlek: 200 ml Prisklass: Billig


Bästa Mjällschampo För Herr

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4/5

Lätt Att Använda: 5/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Extremt billigt alternativ i jämförelse med konkurrerande produkter
 • Uppfräschande formula med ingefära som rengör håret väl
 • Okej motverkan mot mjäll

Nackdelar

 • Långt ifrån lika effektivt som andra alternativ vi testat

Recension

Barnängen Frisk Mjäll ger en uppfriskande känsla vid användning, tack vare sin ingefära-infunderade formula. Den lätta konsistensen gör den lätt att applicera och skölja ur. I min erfarenhet, en uppfriskande känsla är alltid en välkommen egenskap i ett mjällschampo, särskilt för män som föredrar en snabb och enkel hårvårdsrutin.

Även om det inte är den mest kraftfulla formeln jag har stött på, är Barnängen Frisk Mjäll okej på att motverka mjäll. För dem med milda mjällproblem, kan detta vara en tillräcklig lösning. Men om du har mer ihållande eller allvarliga symptom, finns det effektivare alternativ.

Ett av de största fördelarna med detta schampo är dess extremt låga pris. För en 250 ml flaska får du en produkt som är mycket billigare än många konkurrerande schampon. Detta gör det till en utmärkt ingångspunkt för dem som är nya inom mjällbehandling.

Det är viktigt att notera att detta schampo inte är lika effektivt som andra, mer specialiserade produkter. Om du har svårare mjällproblem, kan det ta längre tid att se någon verklig förändring.

Om du är en man på jakt efter en budgetvänlig och grundläggande lösning för milda mjällproblem, kan Barnängen Frisk Mjäll vara värt att prova.

kundrecension

"Letade länge efter en produkt som Barnängen Schampo Frisk Mjäll 250 ml. Prisvärd och bra!"

Aktiv Ingrediens: Flera Storlek: 250 ml Prisklass: Billig


Bästa Mjällschampo För Färgat Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Utvecklat för torrt och färgat hår som lugnar klåda i hårbotten
 • Skyddar hårfärgen väl även vid kontinuerlig daglig användning
 • Har även en peelande effekt

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ

Recension

Sim Sensitive System 4 är skräddarsytt för de unika behoven hos personer med färgat hår. Det är en sällsynthet i mjällschampon att finna en formula som både behandlar mjäll och bevarar hårfärg. Det har en mild och lugnande effekt på hårbotten, vilket jag särskilt uppskattar som någon som regelbundet testar olika hårprodukter.

Förutom att lindra mjäll och klåda, erbjuder detta schampo även en peelande effekt. Det är en unik egenskap som inte bara tar itu med mjäll utan också bidrar till en hälsosammare hårbotten överlag. Peeling är en komponent som ofta ignoreras i mjällbehandling, men kan vara avgörande för långsiktig lindring.

Sim Sensitive System 4 faller i en högre priskategori, vilket kan avskräcka vissa potentiella användare. Dock, med tanke på dess multifunktionella egenskaper och specialisering för färgat hår, kan det vara en investering som lönar sig i längden.

Det mest uppenbara nackdelen med detta schampo är dess pris. Det är inte det mest budgetvänliga alternativet på marknaden, vilket kan vara en begränsande faktor för dem som inte vill spendera för mycket på ett mjällschampo.

Om du har färgat hår och letar efter ett mjällschampo som inte kompromissar med färgens hållbarhet, är Sim Sensitive System 4 ett starkt alternativ att överväga.

kundrecension

"Det bästa schampot jag testat för torr hårbotten! Problemet med andra torrhårbottenschampon har varit att håret annars inte har känts "rent" och blivit fett snabbare. Med detta håller håret sig rent länge, blir inte fett och torrheten i hårbotten förblir under kontroll."

Aktiv Ingrediens: Climbazole Storlek: 75 ml Prisklass: Mellan


Bästa Mjällschampo För Fet Hårbotten

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.4/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Effektiv mjällförebyggande formula som även minimerar klåda
 • Bra schampo för de med en fetare hårbotten
 • Vegansk och mild

Nackdelar

 • Dyrare alternativ
 • Löddrar lite väl mycket för de med tunnare hår

Recension

Cutrin BIO+ Active Anti Dandruff Shampoo är utformad med den fetare hårbotten i åtanke, vilket gör det till en unik produkt inom detta segment. Som någon som har erfarenhet av att testa många mjällschampon, kan jag bekräfta att det sällan finns produkter som så effektivt riktar sig mot denna specifika behovsgrupp.

Det som imponerar mig mest är dess dubbelverkande formel. Inte nog med att det effektivt förebygger mjäll, det minimerar också klåda. Dess aktiva ingrediens, Piroktonalamin, är en kraftfull komponent som jag har funnit effektiv i andra dermatologiska produkter.

Trots att det ligger i den högre delen av mellanprisklassen, levererar Cutrin BIO+ en prestanda som matchar dess pris. Det är också en vegansk och mild formula, vilket är en bonus för de som värderar etiska och naturliga ingredienser.

Ett mindre problem som jag har noterat är att schampot löddrar ganska mycket. För de med tunnare hår kan detta vara en nackdel, eftersom överdrivet lödder kan göra håret svårhanterligt.

Om du har en fet hårbotten och letar efter ett effektivt, etiskt och målinriktat mjällschampo, är Cutrin BIO+ Active Anti Dandruff Shampoo ett starkt alternativ.

kundrecension

"Äntligen har jag hittat rätt I shampo djungeln. Har i perioder mkt svår hårbotten, klåda, små sår, kvisslor, torrhetsflagor, ja listan kan göras lång. Haft svårt att låta bli att pilla bort små sårskorpor, klåda så jag håller på att bli galen. provat massor av olika schampo märken, inget har hjälpt mig. Men ett under har skett.från första hårtvätten två gånger, andra hårtvätten lät jag shampot verka i två minuter innan jag sköljde håret balsam i samma serie och sedan blåsa håret torrt. Blev min hårbotten lugn och balanserad. Nu efter flera tvättar så är mina hårbotten problem ett minne blott. Detta shampo är guld!"

Aktiv Ingrediens: Piroktonalamin Storlek: 250 ml Prisklass: Mellan


Bästa Mjällschampo Mot Seborré

betyg

Känsla: 4/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.2/5

Totalt: 4.3/5

Fördelar

 • Medicinskt mjällschampo med svampdödande egenskaper som även används för seborré
 • Billigt alternativ
 • Fungerar bra

Nackdelar

 • Kan kännas lite starkare för de med en mer känslig hårbotten

Recension

Selsun Schampo är en medicinsk produkt som särskilt riktar sig mot de med seborré. Dess aktiva ingrediens, Selendisulfid, är en svampdödande komponent som jag har sett vara effektiv i andra medicinska preparat. Det är inte det mildaste schampot, men om du letar efter en lösning med klinisk effektivitet, är detta en utmärkt kandidat.

Det som sticker ut med Selsun är dess specifika fokus på seborré. Det fungerar inte bara mot mjäll, utan är också effektivt mot de oljiga och skaliga utslag som kännetecknar denna hudåkomma. Det är en riktad effekt som jag sällan ser i mjällschampon.

Trots dess specialiserade formula, är Selsun Schampo prisvärt. Det är inte ofta man hittar en produkt med så fokuserade medicinska egenskaper i den lägre prisklassen. Detta ger det en hög kostnadseffektivitet, något jag alltid uppmärksammar i mina recensioner.

Om du lider av seborré och letar efter en kostnadseffektiv, klinisk lösning, är Selsun Schampo ett starkt val.

kundrecension

"Stark lukt men det hjälper till med mjäll som sagt, priset var billigare än i butiker, gör definitivt ett bra jobb med mjäll."

Aktiv Ingrediens: Selendisulfid Storlek: 120 ml Prisklass: Billig


Mjällschampo - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper mjällschampo kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Huvudsakligt Aktivt Ämne

Det svåraste med mjällbildning är att det kan ske so men följd av olika problem som varierar från person till person. Det innebär också att ett visst mjällschampo kan vara mycket effektivt för en viss person, medans det inte bidrar till samma typ av effekt hos en annan. Att bättre förstå orsaken bakom dian mjällproblem kan därför hjälpa dig identifiera rätt mjällschampo för din situation. Varje ingrediens har sin egen mekanism för att bekämpa mjäll och kan vara särskilt effektiv för vissa hudförhållanden.

Till exempel, ett schampo med Ketokonazol, som i Fungoral Schampo, har en stark svampdödande effekt och är lämplig för svårare fall av mjäll eller seborré. Å andra sidan, om du har en känslig eller torr hårbotten, kan du leta efter ingredienser som aloe vera eller tea tree olja, som är mildare men fortfarande effektiva.

I min erfarenhet av att recensera diverse mjällschampon, har jag märkt att en felaktig matchning mellan aktiva ingredienser och ditt specifika hudproblem kan leda till besvikelse. Det kan till och med förvärra situationen genom att irritera din hårbotten ytterligare. Därför, innan du gör ditt val, ta dig tiden att förstå vilka aktiva ingredienser som är mest lämpliga för din hudtyp och mjällnivå.

Hudtyp

Att förstå din hudtyp är avgörande när du väljer ett mjällschampo. Varje hudtyp har sina egna utmaningar och behov, och ditt schampo bör anpassas därefter. Om du har en oljig hårbotten, kan ett schampo som Cutrin BIO+ Active Anti Dandruff Shampoo, som är specifikt formulerat för fet hårbotten, vara det mest effektiva valet. Detta schampo har ingredienser som hjälper till att balansera oljeproduktionen och bekämpa mjäll effektivt.

För de med torr hud eller hårbotten kan ett återfuktande mjällschampo som Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo vara mer lämpligt. Det innehåller ingredienser som inte bara bekämpar mjäll men också bidrar till att återfukta hårbotten.

För känslig hud är det kritiskt att leta efter ett mjällschampo med milda, icke-irriterande ingredienser. En för stark formula kan orsaka ytterligare irritation och förvärra ditt mjällproblem.

Särskilda Behov

Om du har några specifika behov, som färgat hår eller seborré, blir valet av rätt mjällschampo ännu mer kritiskt. Det finns schampon på marknaden som är särskilt formulerade för dessa behov. Till exempel, om du har färgat hår, skulle ett mjällschampo som Sim Sensitive System 4 vara idealiskt. Detta schampo är inte bara effektivt mot mjäll, utan skyddar också din hårfärg, vilket är särskilt viktigt om du har investerat tid och pengar i färgbehandlingar.

För de som lider av seborré, en medicinsk produkt som Selsun Schampo kan vara mer lämplig. Det innehåller kliniskt bevisade ingredienser som Selendisulfid, som är effektivt för att behandla seborré-liknande symtom.

Om du har andra särskilda behov, som en vegan livsstil eller känslighet mot vissa kemikalier, finns det också schampon som är formulerade med dessa faktorer i åtanke. Som jag har nämnt i tidigare recensioner, att inte beakta dessa särskilda behov kan leda till att du slutar med en produkt som inte bara är ineffektiv, utan också potentiellt skadlig för ditt hår och hårbotten.

Varaktighet och Frekvens

När det kommer till att bekämpa mjäll, är det inte bara valet av schampo som räknas, utan också hur ofta och hur länge du använder det. Vissa mjällschampon, som Aco Special Care Anti Dandruff Shampoo, är milda nog för daglig användning. Detta är särskilt användbart om du vill införliva mjällkontroll i din dagliga rutin utan att oroa dig för överdriven torrhet eller irritation.

Å andra sidan finns det schampon som Fungoral, som är mer koncentrerade och bör användas med en viss försiktighet. Dessa produkter är ofta fyllda med kraftfulla aktiva ingredienser och kan vara för starka för daglig användning. I mina tidigare recensioner har jag påpekat att överanvändning av sådana schampon kan leda till en rad biverkningar som torrhet och irritation.

Veganska eller Naturliga Alternativ

Om du är engagerad i en vegansk livsstil eller föredrar naturliga produkter, finns det goda nyheter: Det är helt möjligt att hitta mjällschampon som är både effektiva och etiskt tillverkade. Maria Nila Head & Hair Heal Schampoo är ett exempel på en produkt som inte bara tar hand om mjällproblemet, men också är vegansk och fri från djurtester. Detta är en aspekt som jag ofta betonar i mina recensioner, eftersom många tror att veganska eller naturliga produkter inte är lika effektiva som sina konventionella motsvarigheter, vilket inte är fallet.

Särskilt om du är känslig mot vissa kemikalier eller tillsatser, kan en naturlig produkt vara det bästa valet för dig. Naturliga mjällschampon använder ofta ingredienser som tea tree olja, lavendel och aloe vera, som är kända för sina antiseptiska och lugnande egenskaper, men utan de hårda kemikalierna.

Allt fler märken inkluderar nu veganska och naturliga alternativ i sitt sortiment, vilket gör det enklare än någonsin att hitta en produkt som passar dina etiska och hälsomässiga behov. Så om dessa faktorer är viktiga för dig, ta dig tid att läsa produktens etikett eller beskrivning noggrant för att försäkra dig om att det uppfyller dina specifika kriterier.

Vanliga Frågor Om Mjällschampo

Vilken är den bästa mjällschampo?

Det bästa mjällschampot är enligt vårt test Daxxin Shampo Mot Mjäll, då vi fann att det gav bäst effekt.

Vad kostar mjällschampo?

ett mjällschampo tenderar att kosta någonstans mellan 100-200 kronor, men det finns även budgetalternativ som kostar så lite som 30 kronor.

Kan jag använda mjällschampo varje dag?

Ja och nej. Det beror på produkten och din hudtyp. Vissa mjällschampon är formulerade för daglig användning, medan andra, särskilt de med starka aktiva ingredienser, bör användas mer sällan. Läs alltid produktanvisningarna för rätt användning.

Är det nödvändigt att konsultera en läkare innan jag använder mjällschampo?

Om du lider av svår mjäll, seborré eller har en extremt känslig hårbotten, är det rekommenderat att konsultera en dermatolog. De kan rekommendera en specifik produkt eller behandling som är mest lämplig för ditt tillstånd.

Kan jag använda mjällschampo på färgat hår?

Ja, det finns specifika mjällschampon som är utformade för att vara skonsamma mot färgat hår. Dessa produkter kommer inte att bleka eller ändra din hårfärg men kommer att behandla din mjäll effektivt.

Är mjällschampon säkra att använda för barn?

Det beror på produkten. Vissa mjällschampon är säkra för barn, men det är alltid bäst att konsultera en barnläkare innan du använder en ny produkt på ditt barns hårbotten.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa mjällschampon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg