Bästa Hårolja Utan Silikon (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

23/02/2024

basta-harolja-med-silikon-bast-i-test

Denna guide är skriven för dig som söker håroljor utan silikon för ett hälsosamt och glänsande hår.

Silikonbaserade håroljor kan ge en illusion av glans, men de förhindrar ofta långsiktig hårvård och kan orsaka uppbyggnad. Oljor utan silikon ger en naturlig lyster och näring.

Som en expert inom skönhetsprodukter har jag testat och jämfört olika håroljor. Jag kan bekräfta att silikonfria alternativ ofta levererar bättre och mer hållbara resultat.

Låt oss dyka in i världen av silikonfria håroljor som inte bara gör ditt hår vackert, men också håller det friskt.

Bästa Hårolja Utan Silikon:

Bäst i Test Hårolja Utan Silikon

Näst Bäst i Test Silikonfri Hårolja

Bästa Silikonfria Hårolja För Lockigt Hår

Bästa Lätta Hårolja Utan Silikon

Bästa Hårolja Fri Från Silikon Och Alkohol

Bäst i Test Hårolja Utan Silikon

betyg

Känsla: 4.9/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.9/5

Totalt: 4.9/5

Fördelar

 • Vårdar håret och gör det lättare att hantera
 • Naturligt härledda oljor som återfuktar håret
 • Helt fri från silikoner, sulfater och parabener

Nackdelar

 • Inte lika återfuktande som vissa fetare alternativ

Recension

Första gången jag applicerade Hairlust Moisture Hero Hair Oil märkte jag omedelbart den lyxiga känslan den ger. Oljan är lätt och absorberas snabbt, vilket är en viktig faktor för mig som har erfarenhet av olika hårvårdsprodukter. 

När det gäller effektivitet, levererar denna hårolja verkligen. Den gör inte bara håret lätthanterligt, men vårdar det också på djupet med sina naturligt härledda oljor. Trots att jag har testat många håroljor genom åren, var det sällsynt att hitta en som är så pass effektiv samtidigt som den är fri från silikoner, sulfater och parabener.

En annan fördel som verkligen sticker ut är hur lätt den är att använda. En dropp-applicator gör det enkelt att dosera den rätta mängden, och med ett betyg på 4.9/5 i användarvänlighet, är det uppenbart att jag inte är ensam om att uppskatta detta.

kundrecension

“Älskar det! Mitt hår känns underbart och det doftar så gott!!”

Hårtyp: Alla Storlek: 45 ml Cruelty Free: Ja


Näst Bäst i Test Silikonfri Hårolja

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.8/5

Fördelar

 • Tränger in i håret snabbt och effektivt, lämnar håret skönt utan någon oljig känsla
 • Lämnar håret mjukt och glansigt
 • God och fräsch doft

Nackdelar

 • Fungerade inte särskilt bra på tjockare hår
 • Relativt dyr

Recension

Living Proof No Frizz Vanishing Oil gör ett starkt intryck redan vid första användningen. Den silikonfria formulan tränger snabbt in i hårstrået utan att lämna en oljig yta. Detta är en egenskap jag har särskilt uppmärksammat efter att ha testat andra bra håroljor som har en tendens att tynga ner håret. Denna produkt går emot den trenden och levererar en lätt, nästan "osynlig" finish.

När det gäller doft och konsistens, utmärker sig produkten ytterligare. Den har en frisk, nästan citrusliknande doft som är både uppfriskande och diskret. Texturen är lätt att arbeta med, vilket gör att man undviker kladd och spill. Detta är speciellt viktigt för mig, eftersom jag ofta ser det som en indikator på en produkts övergripande kvalitet och användbarhet.

Trots dess många fördelar, har Living Proof No Frizz Vanishing Oil några begränsningar. Det är särskilt noterbart att produkten inte presterar lika väl på tjockare hårtyper. Dessutom ligger priset i det högre segmentet. Dessa faktorer gör att den inte är en one-size-fits-all-lösning, men för de med torrt, skadat eller frissigt hår, kan den vara en riktig game-changer.

kundrecension

“Den här oljan är himla bra! Den är inte överdrivet fet, tynger inte ner håret - men tar bort frizz. Jag använder en ännu lättare olja i övre delen av håret och 3-4 droppar av den här i mina längder. Den hår oljan "håller ihop" mina längder så de inte blir så frizziga efter föning och gör så håret ser rakare och slätare ut. Dessutom doftar den väldigt gott, nästan lite lätt citrus-aktigt. Superbra att den dessutom är silikonfri 👍🏻. Oljan är väldigt lätt att dosera tack vare att flaskan har en pipett.”

Hårtyp: Torrt, skadat, frissigt Storlek: 50 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Silikonfria Hårolja För Lockigt Hår

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.8/5

Fördelar

 • Återfuktar och mjukgör håret bra utan att tynga ner
 • Motverkar frissighet mycket bra
 • Lämnar håret blankt och glansigt
 • Silikonfri formula

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ

Recension

Living Proof Moisturizing Shine Oil är särskilt utformad för lockigt, vågigt och frissigt hår, och det märks. Oljan har en rik konsistens som återfuktar och mjukgör håret effektivt utan att tynga ner det. Detta är en balans som är svår att uppnå, och som jag har lärt mig att uppskatta genom att experimentera med olika produkter för lockigt hår.

Ett annat imponerande drag är oljans förmåga att motverka frissighet. Många oljor lovar detta, men Living Proof levererar verkligen. Håret blir blankt och glansigt, och kvaliteten är konsekvent från rot till topp. Detta är särskilt viktigt för personer med lockigt eller färgbehandlat hår, där frissighet ofta kan vara ett återkommande problem.

Men det finns några saker att vara medveten om. Produkten är lite på den dyrare sidan, vilket kan vara en avvägning för vissa. Dessutom är oljan tjockare än många andra på marknaden, så dosering kräver lite försiktighet. För mycket produkt kan snabbt göra håret oljigt. Men med rätt mängd, är denna olja en utmärkt investering för den som vill ha vackert, välvårdat lockigt hår.

kundrecension

Älskar denna lockiga linje från living proof! Denna olja är lite på den tjockare sidan så du behöver bara 1 pump. Ta inte för mycket i början, då blir håret väldigt fett. !!!! Jag fick reda på det på det hårda sättet. Den har en fin lätt fruktig doft till den och parar bra med alla andra produkter från den linjen.”

Hårtyp: Lockigt, vågigt, krulligt, frissigt, färgbehandlat Storlek: 50 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Lätta Hårolja Utan Silikon

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Återfuktar och bevarar fukt i håret, motverkar friss
 • Lätt olja som inte tynger ner håret
 • Behöver lite produkt för att få effekt

Nackdelar

 • Lätt att använda för mycket, särskilt om man har tunnare och finare hårstrån

Recension

Amika Water Sign Hydrating Hair Oil är en påfallande lättviktig produkt, en egenskap som är särskilt uppskattad när man har att göra med håroljor. Den lättflytande konsistensen gör den enkel att applicera och distribuera genom håret. Denna egenskap är något jag särskilt letar efter, då en för tung olja kan förvandla en bra hårdag till en oljig mardröm.

Denna olja excellerar också när det kommer till att återfukta och bevara fukt. Detta är särskilt viktigt i klimat där luften kan vara torr, eller för hårtyper som naturligt tenderar att tappa fukt. Amika Water Sign Hydrating Hair Oil låser in fuktigheten effektivt och håller friss i schack. Det är en effekt jag har märkt tid och tid igen under min tid med produkten.

Det finns dock en lärdom att dra av denna olja: mindre är mer, särskilt om du har tunnare hår. Medan oljan är lätt, kan den bli överväldigande om man går överstyr med appliceringen. Detta är en insikt jag snabbt kom till, och det är viktigt att vara försiktig med doseringen för att undvika en oljig känsla. Med rätt mängd ger den dock ett fantastiskt resultat för alla hårtyper.

kundrecension

“Bra olja, men a little goes a long way i tunt och fint hår. I torrt hår försvinner flyaways samt att håret blir lent och glansigt. Känns viktlöst (i liten mängd) och får håret att lukta fantastiskt Dock kan jag inte ha oljan i blött hår, då håret känns flottigt efter att ha lufttorkat det.”

Hårtyp: Alla Storlek: 50 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Hårolja Fri Från Silikon Och Alkohol

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Liten och billig
 • Fri från sulfater, parabener, gluten, torkande alkohol och konstgjorda färgämnen
 • Ger en underbar glans

Nackdelar

 • Kan torka ut eller besvära de med en känslig hårbotten

Recension

HASK Keratin Smooth Smoothing Hair Oil är en kompakt kraftfull produkt som levererar på flera fronter. Förpackningen är liten men innehållet är högkoncentrerat, vilket gör det enkelt att applicera och ta med sig. Som någon som ständigt är på jakt efter multitasking-produkter, uppskattar jag verkligen hur denna olja ger håret en fantastisk glans utan att innehålla varken silikon eller alkohol.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av denna olja är dess ingredienslista. Den är fri från sulfater, parabener, gluten och torkande alkohol, vilket gör den idealisk för de som är känsliga för dessa komponenter. Under min tid med produkten, fann jag att denna rena sammansättning inte bara är bra för håret, men också ger en extra känsla av trygghet när man applicerar den.

Trots dess många fördelar, bör de med känslig hårbotten använda den med försiktighet. Vissa användare har rapporterat att oljan kan torka ut eller irritera deras hårbotten. Personligen har jag inte upplevt detta, men det är en punkt värd att beakta. Om du är känslig, rekommenderar jag att göra ett patch-test innan fullständig användning.

kundrecension

“Efter min dusch och medan mitt hår är vått och innan jag borstar det lägger jag ungefär en dime-stor mängd olja i min handflata. Jag arbetar detta genom mitt hår sedan buske & stil. Jag behöver inte använda balsam. Jag älskar hur mitt torra hår känns. Det är mjukt och har glans.”

Hårtyp: Alla Storlek: 18 ml Cruelty Free: Ja


Hårolja Utan Silikon - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper en silikonfri hårolja kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Ingredienser

Att granska ingredienslistan på en hårolja är ett oumbärligt steg som du inte bör hoppa över. Detta är inte bara för att säkerställa att produkten är fri från silikon, utan också för att identifiera andra potentiellt skadliga eller oönskade kemikalier. Ingredienser som sulfater och parabener kan ha långsiktiga negativa effekter på håret och hårbotten. Sulfater är kända för att strippa naturliga oljor, vilket kan leda till torrhet och irritation. Parabener, å andra sidan, har ifrågasatts för sina potentiella hormonstörande effekter.

Men det slutar inte där. Om du har specifika behov eller preferenser, som att undvika gluten eller alkohol, är det här också tidpunkten att göra den kontrollen. En ingredienslista kan också ge dig en uppfattning om huruvida produkten innehåller naturliga oljor som jojoba eller argan, vilka ofta är mer närande och mindre benägna att skapa produktuppbyggnad.

Kom ihåg, ingredienserna är oftast listade i ordning från högsta till lägsta koncentration. Detta kan vara särskilt användbart om du är känslig för vissa ingredienser. Om en oönskad ingrediens dyker upp tidigt i listan, kan det vara en signal att leta efter en annan produkt.

Hårtyp

Att förstå din hårtyp är central för att välja en hårolja som kommer att fungera effektivt för dig. Varje hårtyp har unika behov och utmaningar, och en olja som fungerar underverk på torrt hår kanske inte ger samma resultat på oljigt hår. Om du har torrt eller skadat hår, kan en djupt återfuktande olja som innehåller naturliga fettsyror vara idealisk. Dessa oljor kan penetrera hårskaftet och återställa fukt, något jag noterade var särskilt effektivt med vissa tidigare recenserade produkter.

För dem med oljigt hår kan en lättare olja som inte bidrar till ytterligare oljeproduktion vara mer lämplig. Dessa oljor tenderar att absorberas snabbt, vilket minskar risken för att håret känns tungt eller oljigt. Om du har lockigt eller vågigt hår, kan en olja med högre fuktighetsnivå och frisskontroll vara mest fördelaktig. Lockiga hårtyper drar nytta av oljor som kan definiera och separera lockarna utan att ta bort deras naturliga spänst.

Rakt hår kan dra nytta av en mångsidig olja som erbjuder en kombination av fukt och glans utan att vara för tung. En lättviktig olja kan också fungera som ett värmeskydd, något som kan vara särskilt viktigt om du ofta använder värmebaserade stylingverktyg.

Fuktgivande

Fuktighetsnivån i en hårolja är en kritisk faktor att beakta, särskilt om ditt hår tenderar att vara torrt eller skadat. En olja med hög fuktighetsnivå kommer ofta att innehålla ingredienser som naturliga fettsyror, vitamin E och antioxidanter. Dessa komponenter jobbar tillsammans för att penetrera hårskaftet, återfukta det på djupet och förse det med en skyddande barriär mot yttre påverkan som väder och värme. Jag har märkt att produkter med dessa ingredienser ofta lever upp till sitt löfte om att ge håret en återfuktad och sund lyster.

Om du har skadat hår, till exempel från färgbehandlingar eller överanvändning av värmebaserade verktyg, kan en djupt återfuktande olja vara en räddare i nöden. Dessa oljor kan hjälpa till att återställa hårstrukturen och minimera skadorna, vilket gör att håret ser och känns friskare ut. Det är här som de rika, närande oljorna kommer in, och jag har observerat att dessa ofta är effektiva för att behandla överbehandlat eller skadat hår.

För de som har normalt till oljigt hår, kan en olja med lägre fuktighetsnivå vara mer lämplig. Dessa oljor absorberas snabbt och lämnar oftast ingen restprodukt, vilket håller håret från att bli oljigt eller tungt.

Absorption

Absorptionshastigheten för en hårolja är en avgörande faktor som kan göra skillnaden mellan en produkt du älskar och en du lämnar oanvänd i badrumsskåpet. En olja som absorberas snabbt kommer inte bara att göra appliceringen smidigare, men också minimera den tid du behöver vänta innan du kan styla ditt hår eller lämna huset. Detta är något jag har noterat som särskilt viktigt i tidigare recensioner av hårvårdsprodukter, där en snabb absorptionshastighet ofta korrelerar med hög användarvänlighet.

En snabbt absorberande olja är också mindre benägen att lämna en oljig hinna, vilket kan vara särskilt problematiskt för de med redan oljigt hår. Detta betyder att du kan njuta av alla fördelar med en återfuktande hårolja, som ökad glans och elasticitet, utan den oljiga känslan som ofta är förknippad med tyngre oljor.

Men snabb absorption behöver inte nödvändigtvis vara det enda målet. Om du har extremt torrt eller skadat hår, kan en olja som tar längre tid att absorbera fortfarande vara fördelaktig, eftersom den kan ge en djupare nivå av näring.

Doft

Doften i en hårolja kan ofta vara en överskuggande faktor som antingen förhöjer eller förminskar hela användarupplevelsen. Om du är känslig för dofter, kan en olja med stark eller obehaglig doft faktiskt vara en avgörande faktor. Det kan också påverka ditt allmänna välbefinnande, framkalla huvudvärk eller irritera luftvägarna. Min erfarenhet från tidigare recensioner har lärt mig att en olja med en neutral eller behaglig doft ofta får högre betyg när det gäller användarupplevelse.

För de som är känsliga, finns det håroljor på marknaden som är helt doftfria. Dessa produkter är ofta formulerade med känslig hud och doftkänslighet i åtanke, vilket gör dem till ett säkert val om du vill undvika potentiella doftrelaterade problem.

Budget

Priset på en hårolja kan variera dramatiskt beroende på en rad faktorer som märke, ingredienser och förpackningsstorlek. Medan det ofta är frestande att sträcka sig efter lyxiga alternativ med höga prislappar, är det viktigt att förstå att en hög kostnad inte alltid garanterar högre effektivitet. Jag har stött på flera budgetvänliga alternativ i mina tidigare recensioner som har levererat imponerande resultat.

En annan aspekt att beakta är förpackningens storlek i relation till priset. En olja kan verka dyr vid första anblicken, men om flaskan är stor och produkten mycket koncentrerad, kan det faktiskt vara ett mer kostnadseffektivt alternativ på lång sikt. Detta är särskilt relevant om du planerar att använda oljan regelbundet eller över en större yta, som långt eller tjockt hår.

Vanliga Frågor Om Hårolja Utan Silikon

Vilken är den bästa håroljan utan silikoner?

Den bästa silikonfria håroljan är enligt vårt test Hairlust Moisture Hero Hair Oil.

Hur skiljer sig silikonfria håroljor från vanliga håroljor?

Silikonfria håroljor innehåller inte silikonbaserade ingredienser, vilka ofta används i vanliga håroljor för att ge en omedelbar men temporär glans och släthet. Silikonfria oljor tenderar att ha en mer naturlig sammansättning och kan erbjuda långsiktig näring till håret.

Är silikonfria håroljor bättre för miljön?

Ja, silikonfria håroljor är oftast mer biologiskt nedbrytbara och mindre skadliga för vattenmiljön, jämfört med de som innehåller silikon och andra syntetiska kemikalier.

Kan jag använda silikonfri hårolja på färgbehandlat hår?

De flesta silikonfria håroljor är säkra att använda på färgbehandlat hår. De kan faktiskt hjälpa till att bevara färgen längre genom att återfukta och skydda håret. Kontrollera dock alltid produktens etikett eller webbplats för specifika rekommendationer.

Hur ofta bör jag använda silikonfri hårolja?

Användningsfrekvensen kan variera beroende på din hårtyp och de specifika behov du har. Vissa personer använder olja dagligen för extra fukt, medan andra kanske bara använder den en eller två gånger i veckan.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa håroljorna utan silikon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg