Vad Orsakar Grått Hår?

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Frida Steen
Författare

Lisa Karlsson
Bidragsgivare

02/10/2023

vad-orsakar-gratt-har

Grått hår är något som de flesta av oss kommer att uppleva förr eller senare i livet. Men vad är det som faktiskt orsakar denna förändring i hårfärg?

Är det en oundviklig del av åldrandet, eller finns det andra faktorer som spelar in?

Enligt statistik börjar cirka 27% av befolkningen att få grått hår vid 45 års ålder. Men varför är det så, och finns det något vi kan göra för att förhindra det?

Vad är grått hår?

Grått hår är inte bara en färgförändring; det är en biologisk process. Hårets färg bestäms av en typ av pigment som kallas för melanin.

Det finns två typer av melanin: eumelanin, som ger håret en brun eller svart färg, och pheomelanin, som ger håret en röd eller gul färg. När produktionen av dessa pigment minskar, börjar håret att bli grått eller vitt.

Det är viktigt att notera att grått och vitt hår tekniskt sett är färglöst; det ser grått eller vitt ut på grund av hur det reflekterar ljus.

Huvudorsaker till Grått Hår

Genetik

En av de mest framträdande faktorerna som bestämmer när och hur du får grått hår är genetik. Om dina föräldrar eller mor- och farföräldrar började få grått hår tidigt, är det troligt att du också kommer att göra det.

Det finns specifika gener som forskare har identifierat som ansvariga för tidigt grått hår, även om forskningen på detta område fortfarande är i sin linda.

Stress

Det har länge diskuterats om stress faktiskt kan orsaka grått hår. Även om det inte finns något definitivt svar, har flera studier visat att stress kan påverka hårets hälsa.

Stresshormoner som kortisol kan påverka melanocyterna, de celler som producerar melanin, vilket i sin tur kan leda till grått hår. Det är dock viktigt att notera att stress inte är den enda faktorn och att det ofta är en kombination av flera faktorer som leder till grått hår.

Sjukdomar som kan orsaka grått hår

  • Vitamin B12-brist: Denna brist kan leda till flera hårrelaterade problem, inklusive grått hår. Vitamin B12 är nödvändigt för produktionen av melanin, och en brist kan därför påverka hårets färg.
  • Sköldkörtelproblem: Hormonella obalanser, som de som orsakas av problem med sköldkörteln, kan också påverka hårfärgen. En underaktiv eller överaktiv sköldkörtel kan leda till minskad melaninproduktion.
  • Autoimmuna sjukdomar: Sjukdomar som alopecia och vitiligo kan attackera hårfolliklarna och melanocyterna, vilket resulterar i grått hår.

Livsstilsfaktorer

  • Rökning: Det finns starka bevis som kopplar rökning till för tidigt grått hår. Toxiner i cigaretter kan skada melanocyter och därmed påskynda gråandet.
Orsak
Vetenskapligt stöd
Potentiella lösningar
Genetik
Hög
Ingen känd lösning
Stress
Medel
Stresshanteringstekniker
Vitamin B12-brist
Hög
Kosttillskott
Sköldkörtelproblem
Medel
Hormonbehandling
Rökning
Hög
Sluta röka

Tabell: Sammanfattning Av Olika Orsaker Och Lösningar

Behandling och Förebyggande

Det finns flera sätt att hantera och eventuellt förhindra grått hår, även om effektiviteten av dessa metoder kan variera beroende på den underliggande orsaken.

  • Hårfärgning: Det mest direkta sättet att dölja grått hår är att färga det. Det finns en rad olika produkter på marknaden, från temporära färgningar till mer permanenta lösningar.
  • Kosttillskott: Vissa kosttillskott hävdar att de kan förhindra eller åtminstone sakta ner processen med grått hår. Detta inkluderar tillskott av vitamin B12 och antioxidanter som katalas.
  • Naturliga metoder: Det finns också naturliga metoder som använder ingredienser som kokosolja och amla (indisk krusbär) för att förbättra hårets hälsa och potentiellt sakta ner gråningen.
Relaterade Inlägg