Kan Man Flyga Med Hårspray? Allt Om Flygregler och Hårspray

Sofia Lindberg
Författare

Frida Steen
Bidragsgivare

08/10/2023

kan-man-flyga-med-harspray

Har du någonsin undrat om du kan ta med hårspray på ett flyg? Du är inte ensam.

Många resenärer står inför denna fråga och det kan vara förvirrande att navigera genom de olika reglerna. 

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om att flyga med hårspray, både i ditt handbagage och incheckade bagage.

Vad Säger Flygplatsens Säkerhetsregler?

Om du reser internationellt, är det viktigt att notera att reglerna kan variera. De flesta länder följer dock TSA:s riktlinjer. Det betyder att du generellt kan ta med hårspray i ditt handbagage så länge behållaren inte överstiger 3,4 oz eller 100 ml.

När det kommer till att ta med hårspray på ett flygi USA, är det TSA (Transportation Security Administration) och FAA (Federal Aviation Administration) som sätter reglerna i USA. Enligt dessa myndigheter är det tillåtet att ha hårspray i ditt incheckade bagage. Men det finns vissa restriktioner att tänka på, särskilt om hårsprayen är i en aerosolbehållare.

Hur Förpackar Man Hårspray Säkert?

En viktig detalj att inte glömma är att alltid ha en skyddskåpa eller försegling över spraymunstycket. Detta är särskilt viktigt för aerosolbehållare, eftersom de kan vara brandfarliga.

En skyddskåpa minimerar risken för oavsiktlig aktivering av sprayen, vilket kan vara farligt under flygningen.

När du packar din hårspray, se till att den är ordentligt förseglad och lägg den i en genomskinlig plastpåse. Detta gör det enklare för säkerhetspersonalen att identifiera innehållet och det minskar också risken för läckage som kan skada andra föremål i ditt bagage.

far-man-flyga-med-harspray

Olika Typer av Hårspray och Deras Regler

Det finns två huvudtyper av hårspray: aerosol och icke-aerosol. Båda typerna har sina egna regler när det kommer till flygresor. Aerosolhårspray betraktas som en farlig vara och har striktare regler, medan icke-aerosolhårspray är något mer flexibel eftersom den inte anses vara farlig.

Oavsett om det är aerosol eller icke-aerosol, måste behållaren vara under 3,4 oz eller 100 ml om den ska med i handbagaget. För incheckat bagage gäller andra regler, och du kan oftast ta med större behållare.

Tabell: Sammanfattning Av Regler Och Tips

Aspekt
Handbagage
Incheckat Bagage
Tips och Anmärkningar
Typ av Hårspray
Aerosol/Icke-Aerosol
Aerosol/Icke-Aerosol
Icke-aerosol är mer flexibel
Storleksgräns
Max 3,4 oz/100 ml
Ingen gräns
Mindre är bättre för handbagage
Förpackning
Genomskinlig Plastpåse
Ingen specifik
Använd skyddskåpa
Internationella Flyg
Oftast samma som TSA
Oftast samma som TSA
Dubbelkolla med flygbolaget


Vanliga Frågor Om Hårspray På Flyg

Exploderar Hårspray på Flygplan?

En vanlig myt är att hårspray kan explodera på flygplan. Detta är dock inte sant. Moderna kommersiella flygplan har trycksatta och temperaturkontrollerade lastutrymmen, vilket minimerar risken för att aerosolprodukter ska explodera.

Kan Jag Ta Med Fullstor Hårspray?

Många undrar om det är möjligt att ta med en fullstor behållare med hårspray. Svaret är ja, men endast i ditt incheckade bagage. Om du planerar att ha den i ditt handbagage, måste behållaren vara under 3,4 oz eller 100 ml.

Relaterade Inlägg