Bästa Schampokaka (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-schampokaka-bast-i-test

Den här guiden är skriven för dig som vill hitta den bästa schampokakan för ditt hår och din livsstil.

Schampokakor har blivit en populär hårvårdsprodukt, men det kan vara svårt att veta vilken som passar just dig. Denna guide är din lösning för att navigera i schampokakornas värld.

Jag har testat olika schampokakor i flera år och kan därför ge dig pålitliga råd om vilka som är mest effektiva och miljövänliga.

Låt oss dyka in i de bästa schampokakorna på marknaden – ditt hår kommer att tacka dig.

Bäst i Test Schampokaka

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet5/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.8/5

Fördelar

 • Löddrar riktigt bra
 • Återfuktande formula som passar bra för alla hårtyper
 • Mycket hållbar och dryg kaka som räcker länge

Nackdelar

 • Den lite större rektangulära formen kan göra det lite svårare att använda nära hårbotten

Recension

Från första användningen märker man att J.R Liggetts Old-Fashioned Original Shampoo Bar är något utöver det vanliga. Det här är inte din standard schampokaka; löddret är rikligt och texturerat. Som någon som har provat ett otal schampokakor, vet jag att ett bra lödder är avgörande för rengöring och användarupplevelse.

En annan stark punkt med denna schampokaka är dess återfuktande formula. Det är inte alla schampokakor som lyckas balansera effektiv rengöring med att behålla hårets naturliga oljor. Denna produkt gör just det, vilket är imponerande. Som expert på området uppskattar jag verkligen att den passar alla hårtyper; det är en sällsynt mångsidighet som man inte alltid ser.

Om det finns något att anmärka på, så är det formen på kakan. Den rektangulära designen är något klumpig, speciellt när man försöker komma åt hår nära skalpen. Detta är dock en mindre detalj och något man vänjer sig vid. Om du är trött på att söka efter den perfekta schampokakan, så behöver du inte leta längre.

kundrecension

“Jag är så otroligt nöjd med denna ! Jag har hår som når ner till rumpan och har börjat få väldigt svårt med kliande hårbotten. Men denna produkt var så underbar och mitt hår var så lent och fint och kändes mycket renare än med ”vanligt” schampoo! Ska tilläggas att jag hade linfröolja i hela mitt hår ca 20 min innan dusch och sedan körde jag detta schampoo i håret, då behövs inte balsam heller och håret blir underbart och inte flottigt !”

Hårtyp: Alla Storlek: 15, 99 gram Cruelty Free: Ja


Näst Bäst i Test Schampokaka Ekologisk

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Helt ekologisk och hållbar produktion
 • Löddrar väl trots naturliga ingredienser
 • Ger håret en fin glans och bra med volym
 • Fungerar med färgat hår

Nackdelar

 • Kan vara svår att hålla i medans man tvättar håret

Recension

Att använda Odacité 552M Soap Free Shampoo Bar är en upplevelse som sträcker sig utöver vanliga schampokakor. När man först kommer i kontakt med produkten känner man direkt dess högkvalitativa sammansättning. I jämförelse med andra schampokakor jag har recenserat är löddret förvånansvärt rikt, särskilt med tanke på att det är en helt ekologisk produkt.

Fördelarna med denna schampokaka sträcker sig utöver det visuella. Som någon med gedigen erfarenhet av hårvårdsprodukter, blev jag imponerad av hur väl den fungerade med mitt färgade hår. Den bevarar inte bara färgen utan adderar också en imponerande glans och volym. Detta är en prestation som få ekologiska produkter klarar av.

Det finns dock en liten hake, och det är användbarheten. Kakan har en något klumpig form som kan göra den svår att hantera under tvätt, vilket är en vanlig utmaning med schampokakor. Trots detta småirriterande moment, måste jag säga att den övergripande användarupplevelsen och resultaten är av hög kaliber. Det här är definitivt en produkt för den som prioriterar både effektivitet och hållbarhet.

kundrecension

“Helt fantastisk schampokaka som doftar superfräscht och håret blir rent, fint och glansigt! Jag uppskattar att den inte innehåller några onödiga ingredienser eller plast och att den är miljövänlig. Eftersom den innehåller hudvårdande ingredienser så använder jag den även som kroppstvål och den känns väldigt skön och len på huden och inte alls som en "vanlig tvål". Jag är så glad att min känsliga hårbotten äntligen mår bra igen och jag har tidigare testat många andra produkter som inte funkat. Jag är jättenöjd och så glad att jag beställde hem den här schampokakan efter en rekommendation från en vän, som berättade att hon var supernöjd med denna och som haft samma problem med känslig hårbotten som mig tidigare.”

Hårtyp: Alla Storlek: 105 gram Cruelty Free: Ja


Bästa Milda Schampokaka

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Rengör håret på djupet med mild formula
 • Helt fri från parabener och silikoner
 • Doftar milt och behagligt

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ i jämförelse med andra schampokakor på marknaden

Recension

Användningen av Christophe Robin Hydrating Shampoo Bar är en klart uppfriskande erfarenhet. Vid första kontakten med vatten ger kakan ett silkeslent lödder, som omgående avslöjar dess högkvalitativa ingredienser. Det är sällan man stöter på en sådan lyxig känsla i en schampokaka, vilket gör att denna produkt sticker ut i mängden av alternativ.

Denna schampokaka imponerar inte bara med sitt lödder, utan även med sin milda men ändå djuprengörande formula. Helt fri från parabener och silikoner, tilltalar den även de med känslig hårbotten. Med tanke på min långa erfarenhet inom hårvårdssegmentet, kan jag lugnt säga att dess förmåga att kombinera djuprengöring med skonsamhet är en sällsynt och mycket eftertraktad egenskap.

Det enda som kan ses som en nackdel är priset. Den är något dyrare jämfört med andra schampokakor. Men kvalitet har sitt pris, och i det här fallet får du verkligen vad du betalar för. För dem som söker en mild men ändå effektiv schampokaka är detta en investering som lönar sig på lång sikt.

kundrecension

“Detta är en fantastisk schampo bar. Jag har väldigt torrt, fint hår och det har förändrat texturen. Mitt hår känns mindre torrt. Det finns en justeringsperiod så du kommer att ha oljigt hår medan din hårbotten justeras. Schampokakor är inte för alla men det fungerar mycket bra för min textur och hårtyp.”

Hårtyp: Alla Storlek: 100 gram Cruelty Free: Ja


Bästa Schampokaka Med Doft

betyg

Känsla: 5/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Bra återfuktande förmåga som lämnar håret mjukt och spänstigt
 • Mild formula som rengör effektivt
 • Dryg kaka som räcker länge
 • Doftar mycket gott

Nackdelar

 • Dyrt alternativ

Recension

Davines Essential Love Shampoo Bar gör ett oförglömligt intryck redan vid första användningen. Den genererar ett mjukt, krämigt lödder som är nästan hypnotiskt, något som vittnar om produktens överlägsna kvalitet. Som någon med erfarenhet av en mängd schampokakor, är det en lättnad att se hur väl denna produkt hanterar såväl rengöring som återfuktning.

Det här är inte bara en schampokaka, det är en fullständig sensorisk upplevelse. Doften är riktigt enastående, och håller sig kvar i håret långt efter tvätten. När det gäller effektivitet på frissigt och torrt hår, är det här produkten som sätter ribban. Den levererar på sitt löfte om att lämna håret mjukt och spänstigt, utan att för den skull kompromissa med rengöringsförmågan.

Prismässigt ligger den på den högre sidan, men med tanke på produktens dryghet och övergripande prestanda, anser jag det vara motiverat. Den är formulerad för att vara långvarig, så du får mycket för pengarna. Om du har specifika behov för frissigt, tunt eller torrt hår, så är Davines Essential Love Shampoo Bar verkligen en investering i din hårvård.

kundrecension

“Detta schampo är möjligen det bästa schampo jag någonsin har använt i mitt liv! Mina lockar har aldrig varit mjukare, mina toppar är silkeslena, och barren hjälper mig att hitta de områden i hårbotten som ofta försummas med vanligt flytande schampo. Det är särskilt perfekt för att få ut all uppbyggnad i hårbotten efter att ha använt torrschampo i 2 dagar i rad. Jag kan inte sluta röra vid mina supermjuka lockar, våren är tillbaka i dem, och de har aldrig varit så lätta och släta.”

Hårtyp: Frissigt, tunt, torrt Storlek: 100 gram Cruelty Free: Ja


Bästa Budget Schampokaka

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.3/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Billigt alternativ för de med en tajt budget
 • Återfuktande formula med avokadoolja och sheasmör
 • Naturlig känsla som fungerar bra för de flesta hårtyperna

Nackdelar

 • Inte lika effektivt som dyrare alternativ

Recension

Garnier Respons Solid Avocado ger direkt en naturlig och fräsch känsla vid användning. Den släpper ut ett generöst lödder med lätthet, vilket är imponerande för en schampokaka i budgetklassen. Återfuktningsegenskaperna, som härrör från avokadoolja och sheasmör, gör den idealisk för alla hårtyper. Det är lätt att förstå varför denna produkt har blivit en go-to för dem med en tajt budget.

Den äkta avokadon och sheasmöret i formulan gör sitt jobb bra. Dessa ingredienser adderar en dimension av naturlig lyx till din tvättupplevelse, något som ofta saknas i billigare produkter. Håret känns märkbart mjukt och fylligt efter användning, vilket är en svår balans att uppnå för en så pass ekonomisk produkt.

Det enda snedsteget här är den något bristande effektiviteten i jämförelse med dyrare alternativ. Även om det gör jobbet väl, får man vara beredd på att det inte når samma höga standarder som schampokakor i högre prisklasser. Men för de som söker ett budgetalternativ utan att kompromissa alltför mycket på kvaliteten, är Garnier Respons Solid Avocado ett utmärkt val.

kundrecension

“Respons Shampoo Avocado oil and Shea butter har en härlig konsistens, härlig doft (påminner i och för sig mycket om duschkräm med mjölk och honungsdoft, tycker jag). Schampot är bra, rengör effektivt och håret blir både mjukt och fylligt efteråt. Det är hyfsat drygt för sin prisklass och lagom snällt mot hårbotten. Min är väldigt känslig, men reagerar inte efter ett par veckors användning av detta schampo.”

Hårtyp: Alla Storlek: 60g gram Cruelty Free: Ja


Schampokaka - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper en schampokaka kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

Navigera genom schampokaka-utbudet kan kännas överväldigande. Nyckeln till att hitta den rätta för dig börjar med att identifiera din hårtyp. Varje hårstrå har unika behov, och detsamma gäller olika hårtillstånd som fett, torrt, lockigt eller färgat hår.

Om ditt hår tenderar att vara torrt, bör du titta på schampokakor rika på återfuktande ingredienser som avokadoolja eller sheasmör. För fett hår, å andra sidan, kan ingredienser som citron och grönt te hjälpa till med att balansera oljeproduktionen. Lockigt hår kräver ofta mer näring och fukt, så håll utkik efter kakor som innehåller ingredienser kända för att definiera och återfukta lockar. Har du färgat hår? Välj då en schampokaka som är speciellt utformad för att bevara färg och glans.

Genom att fokusera på din hårtyp kan du säkerställa att du investerar i en produkt som faktiskt kommer att gynna ditt hår, snarare än att arbeta emot det. Det kan vara frestande att bara plocka upp någon schampokaka som lovar fantastiska resultat, men en "one-size-fits-all" approach fungerar sällan när det kommer till hår. Så innan du lägger pengar på den där trendiga schampokakan du hört talas om, ta ett steg tillbaka och fundera över vilka specifika behov just ditt hår har.

Innehåll

Ingredienslistan på en schampokaka är inte bara en förteckning, den är en färdplan för din hårvård. Speciellt om du har känslig hårbotten, blir ingredienserna i schampokakan du väljer ännu mer avgörande. Naturliga och ekologiska ingredienser som aloe vera, sheasmör och avokadoolja är inte bara en trend; de erbjuder faktiska fördelar.

Aloe vera är känt för sina lugnande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den till en stjärningrediens för de med irriterad eller känslig hårbotten. Sheasmör är rik på fettsyror och kan bidra till att återfukta hårbotten och håret, samt lindra eventuell torrhet eller klåda. Avokadoolja, som är rik på vitaminer och antioxidanter, kan hjälpa till att nära hårbotten och stärka hårstråna.

Löddringsförmåga

Löddringsförmågan hos en schampokaka är mer än bara en estetisk tillfredsställelse; det har faktiska funktionella värden. Ett rikligt lödder hjälper till att lyfta smuts, olja och eventuell produktuppbyggnad från hår och hårbotten. Utan tillräckligt lödder kan du sluta med att skrubba hårbotten för hårt, vilket kan leda till irritation eller att oljebalansen rubbas.

Många antar att en naturlig eller ekologisk schampokaka inte kommer att löddra lika mycket som sina kemiskt laddade motsvarigheter. Detta är dock inte nödvändigtvis sant. Ingredienser som kokosnötsbaserade tensider eller kastiljsåpa kan generera ett rikligt och krämigt lödder utan att kompromissa med schampokakans naturliga status.

Återfuktning

Om du kämpar med torrt hår är återfuktning inte bara en bonus, det är en nödvändighet. En schampokaka med goda återfuktande egenskaper gör mer än att bara rengöra; den fungerar som en mini-behandling vid varje tvätt. Det är som att erbjuda ditt hår en drink av hydrering som kan göra underverk för dess textur och utseende.

Nu till de tekniska detaljerna: håll ögonen öppna för ingredienser som hyaluronsyra, glycerin eller aloe vera, som är mästare på att hålla fukt. Dessa komponenter arbetar på cellulär nivå för att förhindra fuktavdunstning, vilket gör håret mer motståndskraftigt mot yttre stressfaktorer som värme och föroreningar.

Användning av en återfuktande schampokaka är inte bara en quick-fix utan en långsiktig investering i ditt hår. Det hjälper till att stärka hårets naturliga barriär, minska krusighet och öka elasticiteten. Om du någonsin har upplevt det bekanta draget av torrt hår som kämpar mot en kam, kommer en återfuktande schampokaka att vara din nya bästa vän i hårvårdsrutinen.

Doft

Doft kan vara en oväntad men kraftfull faktor i din hårvårdsupplevelse. Det kan faktiskt vara skillnaden mellan en vanlig dusch och en mini-spa-session. Men här är tricket: doftpreferenser är högst personliga och det som är himmelskt för en person kan vara överväldigande för en annan.

Letar du efter något som ger en sensorisk upplevelse? Välj en schampokaka med starkare noter av eteriska oljor som lavendel, ros eller citrus. Dessa dofter agerar inte bara som en naturlig parfym för ditt hår, utan har ofta egna terapeutiska fördelar, som att lindra stress eller lyfta ditt humör.

Å andra sidan, om du är känslig för dofter eller bara vill ha något som inte kolliderar med din parfym, gå för en schampokaka som är mer diskret doftande eller till och med doftfri. Det är särskilt viktigt om du har en känslig hårbotten, eftersom starka dofter kan ibland utlösa irritation. I det här fallet är mindre verkligen mer.

Pris

Pris är alltid en kritisk faktor när det gäller att välja den perfekta schampokakan. Det är frestande att snegla på budgetalternativ, särskilt om du är ny inom hårvårdsprodukter i fast form. Men här behöver du väga pris mot kvalitet.

Billigare schampokakor kan locka med ett lägre pris, men de kan också innehålla fyllnadsmedel och mindre önskvärda ingredienser som sulfater och artificiella dofter. Dessa kan vara hårda mot håret och hårbotten på lång sikt. Om du hittar en budgetvänlig option som har lyckats behålla en högkvalitativ formulering, så är det ett fynd.

Om du är beredd att investera lite mer, kommer du ofta att finna att de dyrare alternativen erbjuder förbättrad effektivitet, långvarig återfuktning, och en mer lyxig användarupplevelse. Så det kan vara värt att spendera mer för en produkt som förvandlar din hårvård till en ren njutning och ger bestående resultat.

Vanliga Frågor Om Schampokaka

Vilken är den bästa schampokakan?

Den bästa schampokakan är enligt vårt test J.R Liggetts Old-Fashioned Original Shampoo Bar.

Hur förvarar jag min schampokaka för bästa hållbarhet?

För att förlänga din schampokakas livslängd bör du förvara den på en såpbotten eller i en tvålskål med dränering. Detta håller produkten torr mellan användningarna och minskar risken för att den blir kladdig eller smälter.

Kan jag resa med en schampokaka?

Ja, schampokakor är utmärkta för resande. Deras fasta form gör dem lämpliga för handbagage, och du slipper oroa dig för läckage i väskan.

Är schampokakor miljövänliga?

Generellt sett är schampokakor ett miljövänligare val än flytande schampo. De kräver mindre förpackningsmaterial och är ofta tillverkade av naturliga ingredienser.

Kan man göra egna schampokakor?

Det finns DIY-recept för schampokakor, men dessa kommer sällan upp i samma kvalitetsstandard som kommersiella produkter. Om du går den vägen, var noggrann med ingredienserna och deras kvalitet.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa schampokakorna. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg