• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Hår
 • >
 • Bästa Schampo För Kliande Hårbotten (2024): Bäst i Test

Bästa Schampo För Kliande Hårbotten (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-schampo-kliande-harbotten-bast-i-test

Den här guiden är för dig som lider av kliande hårbotten och söker det bästa schampot för lindring.

Kliande hårbotten är inte bara irriterande, det kan också leda till andra problem som mjäll och håravfall. Ett effektivt schampo kan vara lösningen du behöver.

Som expert inom skönhets- och hälsovård har jag testat och utvärderat olika produkter för kliande hårbotten. Jag kan verkligen säga att det finns schampon som gör skillnad.

Fortsätt läsa för att upptäcka schampon som kan ge dig den lättnad du längtar efter.

Bästa Schampo För Kliande Hårbotten:

Bäst i Test Schampo För Kliande Hårbotten

Näst Bäst i Test Schampo För Kliande Hårbotten

Bästa Schampo För Svamp Och Kliande i Hårbotten

Bästa Schampo För Eksem i Hårbotten

Bästa Billiga Schampo För Kliande Hårbotten

Bästa Hypoallergena Schampo För Kliande Hårbotten

Bäst i Test Schampo För Kliande Hårbotten

betyg

Känsla: 4.7/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Mild formula som är mycket effektiv för de med torr och kliande hårbotten
 • Gör håret glansigt och fint efter användning
 • Bra återfuktning för både hår och hårbotten

Nackdelar

 • Har en tendens att göra håret fettigt relativt snabbt

Recension

Grazette Neccin No.4 Sensitive Balance Shampoo är inte ditt genomsnittliga schampo. Från första användningen märker du att den milda formulan arbetar för att lugna en irriterad och kliande hårbotten. Som någon som har erfarenhet av att testa diverse hårvårdsprodukter, var jag särskilt imponerad av den omedelbara lindringen jag kände.

Det här schampot gör inte bara jobbet när det gäller att lindra obehag; det ger också en märkbar glans och återfuktning till håret. Det är inte alla schampon som kan balansera dessa två aspekter så väl. Effektiviteten talar för sig själv, vilket är något jag sällan ser i schampon avsedda för kliande hårbotten. Det enda avbrottet i denna perfekta harmoni är att schampot tenderar att göra håret fettigt ganska snabbt.

När det kommer till användarvänlighet får Neccin No.4 höga poäng. Det är lätt att applicera och skölja ut, vilket gör det till en smidig del av den dagliga rutinen. Det enda som drar ner betyget är att det inte är cruelty-free, något som är viktigt för många konsumenter idag. Men om du kan se bortom det, är detta schampo en utmärkt lösning för dig med kliande hårbotten.

kundrecension

"Fick upp det här schampot när jag sökte på Lyko efter hjälp för min kliande hårbotten. Neccin tar inte bort mina besvär helt men är klart det bästa schampot jag prövat hittills - och jag har prövat många. Nu har jag även blivit av med problemet att jag tappar mycket hår. Mitt hår får fin glans och fint fluff och självfallet kommer fram. Håret ser friskt, starkt och fint ut. Måste dock tvätta håret varannan dag med detta schampo annars blir håret fett och trist. Använder även balsamet i samma serie.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Näst Bäst i Test Schampo För Kliande Hårbotten

betyg

Känsla: 4.7/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Djuprengör och exfolierar håret utan tunga och irriterande ingredienser
 • Salicylsyra och andra ämnen bidrar till att minimera effekter av torr hårbotten
 • Lämnar håret mjukare och glansigare

Nackdelar

 • Inga uppenbara

Recension

QUAI Anti-Dandruff Shampoo är en produkt som levererar på alla fronter. När jag först använde det, var jag imponerad av hur schampot djuprengör och exfolierar utan att använda irriterande ingredienser. Detta är särskilt viktigt för mig, eftersom jag har stött på alltför många produkter som antingen är för hårda eller ineffektiva.

En sak som gör detta schampo unikt är innehållet av salicylsyra. Den komponenten är känd för att behandla hudåkommor, och det var ingen överraskning att se dess effektivitet även för en torr och irriterad hårbotten. I jämförelse med andra schampon jag har recenserat, som ofta använder tea tree olja eller andra naturliga ingredienser, tar QUAI en mer vetenskaplig angreppsvinkel. Resultatet? Håret blir inte bara fri från mjäll, det känns också mjukare och ser glansigare ut.

Användarvänligheten hos detta schampo är också imponerande. Det löddrar rikt och sköljs lätt ur, vilket gör hela processen snabb och problemfri. Och låt oss inte glömma den fräscha doften, en sällsynt egenskap som faktiskt får dig att se fram emot att tvätta håret. Det faktum att det är cruelty-free är bara grädden på tårtan.

kundrecension

“Älskar denna, fräscha doft, härliga lödder. Tvättar håret och låter schampot verka lite innan det sköljs, tar bort mjäll och hårbotten känns fräsch och ren.”

Hårtyp: Alla Storlek: 300 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Schampo För Svamp Och Kliande i Hårbotten

betyg

Känsla: 4.2/5

Effektivitet4.9/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Medicinsk produkt med hög effektivitet mot svampinfektioner och kli i hårbotten
 • Bra förebyggande produkt mot liknande åkommor och mjäll
 • Relativt snabb effekt inom några veckor

Nackdelar

 • Starkare produkt som kan ge vissa personer lite torrare hårbotten

Recension

Fungoral Schampo är en medicinsk tungviktare när det gäller att behandla svamp och kliande hårbotten. Så snart jag applicerade det, kunde jag känna att det arbetade på ett annat sätt jämfört med vanliga receptfria schampon. Den aktiva ingrediensen, ketokonazol, gör detta schampo till en effektiv lösning för allvarligare hårbottenproblem.

Effektiviteten hos Fungoral är oslagbar. Inom bara några veckor av användning, levererade det på sitt löfte om att behandla både svampinfektioner och kli. Detta är särskilt imponerande eftersom många schampon på marknaden kräver långvarig användning innan man ser märkbara resultat. Dock bör man vara medveten om att den starka formulan kan resultera i en något torrare hårbotten för vissa användare.

När det kommer till användarvänlighet, var Fungoral enkel att integrera i min vanliga hårvårdsrutin. Trots att det är en medicinsk produkt, var det inga komplikationer i att applicera eller skölja ut det. Men det är viktigt att notera att detta inte är en cruelty-free produkt, vilket kan vara en deal-breaker för vissa konsumenter.

kundrecension

“Fungerar precis enligt vad flaskan säger, hjälpa mitt hår bli mjällfritt efter ett par veckor. Rekommenderar.”

Hårtyp: Alla Storlek: 120 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Schampo För Eksem i Hårbotten

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Trippelverkande och mycket effektivt mjällschampo
 • Gör även håret mjukare och glansigare efter användning
 • Känns milt och skonsamt mot hårbotten

Nackdelar

 • Inte den skönaste känslan och löddrar inte särskilt bra

Recension

Daxxin Shampo Mot Mjäll är inte bara effektivt, det är också en av de mest mångsidiga produkterna jag har stött på. Med sin trippelverkande formel tar det inte bara itu med eksem och mjäll, utan gör också håret mjukt och glansigt. Detta skiljer sig från många mjällschampon som fokuserar enbart på hårbottenproblem men förbiser hårets kvalitet.

Mitt intryck av effektiviteten var positivt, nästan på en "wow-nivå". Det känns milt och skonsamt mot hårbotten, vilket är en sällsynt egenskap för produkter som är inriktade på att behandla eksem. Jag har testat flera schampon som behandlar hudåkommor men irriterar hårbotten i processen, vilket inte är fallet här.

När det gäller användarvänlighet, fungerar Daxxin nästan lika smidigt som ditt vanliga schampo. Den enda nackdelen är att det inte löddrar särskilt bra, vilket kan vara lite irriterande om du är van vid schampon som gör det. Men det är en liten kompromiss att göra för en produkt som levererar på så många andra fronter.

kundrecension

“Bästa schampot både för torr hårbotten och om du har mjäll. Jag har inte mjäll men använder schampot ändå. Extra plus är att håret blir så blankt och fint utan att schampot innehåller silikoner. Finns både med eller utan parfym.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Billiga Schampo För Kliande Hårbotten

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.3/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Mycket prisvärt alternativ med dryg formula
 • Extremt mild och oparfymerad som passar bra för torr och känslig hårbotten
 • Återfuktar hårbotten väl och hanterar lättare mjäll

Nackdelar

 • Inte lika effektivt som många andra alternativ

Recension

ACO Body Special Care Dry Scalp Moisturizing Shampoo är en pärla för den budgetmedvetna konsumenten. Trots sitt överkomliga pris, levererar det en dryg och effektiv formel. Som någon med omfattande erfarenhet av hårvårdsprodukter, måste jag säga att det är sällsynt att hitta en sådan balans mellan pris och prestanda.

Det som verkligen imponerade på mig var hur mild och skonsam produkten är. Det är oparfymerat och riktar sig direkt till dem med torr och känslig hårbotten. Många budgetalternativ kompromissar på denna punkt, men ACO Body Special Care lyckas leverera. Det återfuktar hårbotten effektivt och kan till och med hantera lättare fall av mjäll.

När det gäller användarvänlighet är schampot enkel att använda och skölja ur, utan onödiga komplikationer. Det löddrar tillräckligt för att du ska känna att det verkligen rengör, men inte så mycket att det blir svårt att skölja ur. Den enda nackdelen är att det inte är lika effektivt som vissa av de dyrare alternativen på marknaden, men för priset är det svårt att klaga.

kundrecension

“Det här så skönt för min torra hårbotten.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Hypoallergena Schampo För Kliande Hårbotten

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.4/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Bra detoxande schampo som rengör på djupet
 • Snäll och hypoallergen formula som fungerar för alla
 • Återfuktande som skyddar och reparerar klyvna toppar

Nackdelar

 • Ingen dryg formula, blir ganska dyrt
 • Tar tid för att verka

Recension

Kéraste Specifique Bain Riche Dermocalm Shampoo sticker ut som en hypoallergen stjärna i schampovärlden. Det första som slog mig var dess förmåga att djuprengöra utan att irritera hårbotten. Detta är en egenskap jag sällan ser hos hypoallergena produkter, som ofta tenderar att vara för milda för att verkligen rengöra effektivt.

Formulan är inte bara snäll mot hårbotten, den är även återfuktande och reparerande för håret. Detta är en sällsynt kombination, och som expert på området måste jag säga att det är en imponerande bedrift. Det är vanligt att schampon som är utformade för att vara skonsamma för hårbotten inte ger tillräcklig näring till håret, men det är inte fallet här.

När det gäller användarvänligheten är det här schampot ganska enkelt att hantera. Det löddrar och sköljs ur utan problem. Men det finns två saker att notera: för det första är formulan inte särskilt dryg, vilket gör produkten ganska dyr i längden. För det andra tar det tid för schampot att verka. Detta är inget snabbfix, men om du har tålamodet kan resultatet vara mycket belönande.

kundrecension

“Så himla bra! Hjälp mitt hår så himla mycket! Man kan verkligen se att när man tar hand om hårbotten att resten av håret mår så himla bra. Speciellt om man använder detta shampo.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Vad Kan Kliande i Hårbotten Bero På?

Kliande hårbotten kan bero på en rad olika faktorer, och det är ofta en kombination av flera som leder till besvär. Här är några vanliga orsaker:

Hudåkommor

 • Mjäll: Överdriven flagnande av döda hudceller från hårbotten.
 • Seborré: En form av eksem som påverkar oljerika områden som hårbotten.
 • Psoriasis: En autoimmun sjukdom som kan orsaka skalflikar och rodnad.

Yttre Faktorer

 • Produktuppbyggnad: Användning av för mycket eller olämpliga hårprodukter.
 • Klimat: Torr luft, särskilt under vintermånaderna, kan torka ut hårbotten.
 • Vattenkvalitet: Hårt vatten kan bidra till torr och kliande hårbotten.

Livsstilsfaktorer

 • Stress: Kan förvärra hudåkommor och leda till klåda.
 • Dålig kost: Brist på vissa näringsämnen kan påverka hudhälsan.

Andra Medicinska Faktorer

 • Svampinfektion: T.ex. tinea capitis, en svampinfektion i hårbotten.
 • Hormonella förändringar: Kan påverka sebumproduktionen och orsaka klåda.

Om du upplever kliande hårbotten, är det bäst att konsultera en dermatolog för en korrekt diagnos och behandlingsplan.

Schampo För Kliande Hårbotten - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper ett schampo för dig med en kliande hårbotten kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hudtyp

Hudtyp är en faktor som inte bör förbises när du väljer schampo för en kliande hårbotten. Det är som att välja skor; en storlek passar inte alla. Om du har känslig hud, bör du leta efter schampon som är fria från hårda kemikalier och irriterande ämnen. Dessa produkter tenderar att vara milda och innehålla naturliga ingredienser. Till exempel, hypoallergena schampon som Kéraste Specifique Bain Riche Dermocalm är utformade för att minimera riskerna för hudirritation.

För dem med en fet hårbotten, är det viktigt att hitta en produkt som djuprengör utan att torka ut huden. Detta balanserar oljeproduktionen utan att skapa en ond cirkel av överproduktion. Det är också en god idé att se efter schampon som har ingredienser som reglerar talgproduktionen.

Å andra sidan, om du har en torr hårbotten, bör fokus ligga på återfuktning. Schampon med ingredienser som aloe vera, hyaluronsyra eller oljor som argan kan vara särskilt fördelaktiga. Dessa ingredienser hjälper till att låsa in fukt och lindra torrhet. Jag har sett detta i produkter som ACO Body Special Care, som är extremt mild och speciellt formulerad för torr och känslig hårbotten. Genom att matcha schampot med din specifika hudtyp kan du maximera dess effektivitet och minimera eventuella biverkningar.

Ingredienser

Ingredienser i ett schampo spelar en avgörande roll när det kommer till att behandla en kliande hårbotten. Aktiva ingredienser som direkt angriper problemet varierar beroende på formulan. Till exempel, schampon med naturliga ingredienser som aloe vera eller tea tree olja tenderar att vara milda och lugnande. Dessa är ofta ett bra val om du har en känslig hudtyp och vill undvika kemiska irritanter.

Å andra sidan finns det medicinska schampon som använder kraftfulla ämnen som ketokonazol. Denna typ av ingrediens är särskilt effektiv för allvarligare hårbottenåkommor som svampinfektioner. Men det kommer med en varning: de kan vara irriterande för vissa, särskilt de med redan känslig hud. Det är därför det är viktigt att konsultera en hudläkare om du är osäker.

För att inte nämna inaktiva ingredienser, som kan inkludera allt från konserveringsmedel till parfymer. Även om de inte är aktiva i behandlingen av din hårbotten, kan de fortfarande vara irriterande eller allergiframkallande. Som någon som har recenserat schampon som Kéraste Specifique Bain Riche Dermocalm, som har en snäll och hypoallergen formula, kan jag intyga att ingredienslistan är inte något att snegla på. Den kan göra eller bryta hur produkten fungerar för dig.

Effektivitet

Effektivitet är kärnan i varje produkt, och det är inget undantag när det kommer till schampo för en kliande hårbotten. För att säkerställa att du inte slösar tid eller pengar på en ineffektiv lösning, är det klokt att göra lite efterforskning. Recensioner från andra användare kan ge dig en realistisk bild av hur väl produkten presterar. Men det är inte bara stjärnbetyg som räknas; läs igenom kommentarer för att se hur schampot har påverkat människor med liknande hårbottenproblem.

Professionell rådgivning, antingen från en dermatolog eller en erfaren frisör, kan också vara en ovärderlig resurs. Dessa experter kan erbjuda personlig och djupgående insikt som generella recensioner inte kan. När jag recenserade Fungoral Schampo, var dess medicinska komponenter exceptionellt effektiva för att behandla svampinfektioner, något som en expert säkert skulle peka ut som en nyckelfaktor i dess effektivitet.

Kombinera dessa två metoder för att få en fullständig bild av en produkts effektivitet. Detta kommer inte bara att hjälpa dig att göra ett välgrundat val, men också att förstå hur du bäst kan använda produkten för optimala resultat.

Användarvänlighet

Användarvänlighet kan ofta vara en bortglömd men kritisk aspekt när man väljer ett schampo, särskilt för kliande hårbotten. Ett schampo kan ha alla de rätta ingredienserna och lovande recensioner, men om det är besvärligt att använda, kommer du sannolikt att leta efter alternativ snart nog. Faktorer som hur lätt det är att applicera schampot och hur snabbt och helt det sköljs ur påverkar din totala upplevelse.

Till exempel, vissa schampon kommer i flaskor med pumpar som gör det enklare att dosera rätt mängd, medan andra kan ha korkar som är svåra att hantera med våta händer. Detta kan verka trivialt, men i praktiken kan det göra en betydande skillnad. Jag noterade detta när jag recenserade QUAI Anti-Dandruff Shampoo; dess användarvänliga förpackning och enkla applicering gjorde hela tvättprocessen smidig.

Också, tänk på schampots konsistens. Är det för tjockt för att enkelt fördela genom håret? Eller kanske för rinnigt så att det bara glider genom fingrarna? Dessa detaljer påverkar inte bara hur lätt det är att använda produkten, men också hur effektivt den kan appliceras och därmed, dess slutgiltiga effektivitet. Välj en produkt som gör hela processen från start till slut så bekväm och effektiv som möjligt.

Cruelty Free

Cruelty-free status är en etisk faktor som blir allt viktigare för många konsumenter. Om du är en av dem som prioriterar djurens välbefinnande, bör du definitivt undersöka om schampot du är intresserad av har genomgått djurtester eller inte. Många märken skyltar aktivt med sin cruelty-free status genom certifieringar som Leaping Bunny eller PETA, vilket gör det enklare för dig att göra ett etiskt val.

Det är inte bara en fråga om att kolla på etiketten; använd också andra resurser för att verifiera en produkts cruelty-free status. Detta kan inkludera att besöka tillverkarens webbplats eller konsultera oberoende databaser som specialiserar sig på att lista cruelty-free produkter. När jag recenserade Daxxin Shampo Mot Mjäll, som inte är cruelty-free, var det en faktor som jag visste skulle vara en deal-breaker för vissa av mina läsare.

Pris

Priset på ett schampo kan vara en indikator på kvaliteten, men det är inte alltid en garanti för effektivitet eller användarvänlighet. Det är viktigt att inte enbart gå efter prislappen utan att först jämföra det med vad produkten faktiskt erbjuder. Ser du att ett schampo har premiumingredienser, hög effektivitet och goda recensioner, kan ett högre pris vara motiverat. Men det är inte nödvändigtvis fallet för alla produkter.

Ta ACO Body Special Care Dry Scalp Moisturizing Shampoo som exempel. Det är en mycket prisvärd produkt som jag tidigare har recenserat och som levererar imponerande resultat, särskilt med tanke på dess kostnad. Det visar att det finns överkomliga alternativ som inte kompromissar med kvaliteten.

Vanliga Frågor Om Schampo För Kliande Hårbotten

Vilket är det bästa schampot för kliande hårbotten?

Det bästa schampot för kliande hårbotten är enligt vårt test Grazette Neccin No.4 Sensitive Balance Shampoo.

Är det säkert att använda anti-klåda schampo dagligen?

Om du överväger att använda ett anti-klåda schampo dagligen, är det viktigt att konsultera en dermatolog först. Vissa produkter är formulerade för frekvent användning, medan andra kan vara för starka och riskerar att torka ut din hårbotten ytterligare.

Hur vet jag om mitt kliande beror på mjäll eller en annan hudåkomma?

Om du är osäker på orsaken till din kliande hårbotten, är det bäst att konsultera en dermatolog. De kan diagnostisera problemet och rekommendera en lämplig behandling.

Är schampo för kliande hårbotten säkert för barn?

Inte alla schampon för kliande hårbotten är lämpliga för barn. Om du letar efter en produkt för ett barn, se till att den är dermatologiskt testad och godkänd för pediatrisk användning.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa schampon för de med kliande hårbotten. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg