Bästa Schampo För Grått Hår (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-schampo-gratt-har-bast-i-test

Den här guiden är skriven för dig som har grått hår och söker det bästa schampot för dina unika behov.

Grått hår kan lätt se trist och livlöst ut. Det rätta schampot kan göra underverk genom att återställa lyster och vitalitet.

Som expert inom hår- och skönhetsvård har jag testat otaliga produkter och vet vad som fungerar för olika hårtyper, inklusive grått hår.

Läs vidare för att upptäcka schampon som kan omvandla ditt gråa hår till en skimrande silverman.

Bästa Schampo För Grått Hår:

Bäst i Test Schampo För Grått Hår

Näst Bäst i Test Schampo Med Färg För Grått Hår

Bästa Schampo För Naturligt Grått Hår

Bästa Schampo För Grått Torrt Hår

Bästa Milda Schampo För Grått Hår

Bra Schampo För Grått Hår

Bäst i Test Schampo För Grått Hår

betyg

Känsla: 4.7/5

Effektivitet4.8/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Gör håret ljust och fint utan några lila eller blåa undertoner
 • Tar bort blonda nyanser och gör håret kallare, perfekt för de med grått hår
 • Dryg formula som håller extremt länge

Nackdelar

 • Har en tendens att torra ut håret något

Recension

Från första stunden man öppnar flaskan till Kérastase Blond Absolu Bain Ultra-Violet Shampoo, märker man kvaliteten. Det första som slår en är doften, som är elegant utan att vara överväldigande. När man har arbetat med hårprodukter så länge som jag har, lär man sig att doft ofta kan vara en indikator på produktens sammansättning, och här är det toppklass.

När det gäller användningen, är detta schampo inte bara lätt att applicera men också exceptionellt effektivt. Med en konsistens som är varken för tjock eller för tunn, arbetar produkten sig lätt genom håret, och du behöver inte använda mycket för att se resultat. Det här är verkligen en "less is more"-produkt, vilket är bevis på dess höga koncentration av kvalitetsingredienser. Det är tydligt att det här schampot är formulerat med tanke på effektivitet och brukarvänlighet.

Det enda minuset skulle kunna vara att det har en tendens att torka ut håret något, vilket användarrecensioner också har påpekat. Men som en erfaren stylist skulle jag säga att detta enkelt kan åtgärdas med en återfuktande balsam eller hårkur efteråt. Med sin imponerande effektivitet och användarvänlighet, är det inte svårt att se varför denna produkt får så höga betyg. Om du har grått hår och letar efter något som verkligen fungerar, skulle jag säga att din sökning slutar här.

kundrecension

“Grymt silvershampoo som ger en fin kall nyans, utan att slå över i lila (som många silvershampoo tyvärr gör på mig)! Håret får en fin lyster och känns återfuktat och luftigt! Toppbetyg från mig. Kommer definitivt att fortsätta med denna!”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Näst Bäst i Test Schampo Med Färg För Grått Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 4.6/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Mild formula som kan användas dagligen
 • Ger håret bra lyster och förebygger oönskade tonar
 • Silikon-, paraben- och silikonfri

Nackdelar

 • Passar inte de med tunnare hår särskilt bra

Recension

När man klämmer ut Davines Heart Of Glass Silkening Shampoo i handflatan, känner man direkt att detta är en produkt som tar hand om grått hår på allvar. Det är silkeslent, och den milda formulan gör att det kan användas dagligen utan problem. För någon som har spenderat år på att analysera hårprodukter, är det tydligt att man inte behöver oroa sig för oönskade kemikalier här; det är fritt från silikon, parabener och sulfater.

I användning är detta schampo extremt lättarbetat. Det skummar snabbt och jämnt, vilket gör att man kan vara säker på att varje hårstrå får den behandling det förtjänar. Detta är en egenskap som jag särskilt uppskattar, då det möjliggör en mer koncentrerad applicering, särskilt om du har tätare eller lockigt hår.

Om det finns en nackdel att notera, så är det att produkten inte passar lika bra för de med tunnare hår. Detta är något jag har observerat även i andra högkvalitativa schampon och som bör beaktas när man väljer produkter för grått hår. Dock kompenserar dess förmåga att förse håret med en glansig lyster och att neutralisera oönskade toner för detta. I jämförelse med andra schampon jag har granskat, som till exempel Kérastase Blond Absolu, erbjuder det en mildare daglig vård utan att kompromissa på resultatet.

kundrecension

“Mamma älskar det! Fick ett prov påsar som jag gav till henne och nu beställt hem det till hennes naturliga gråa hår och det gör det glansigt och fint, och hennes hårbotten reagerar inte. Även jag tycker om schampot.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Schampo För Naturligt Grått Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Framhäver de kalla tonerna i håret
 • Framhäver hårets lyster och liv
 • God och mild doft

Nackdelar

 • Kan vara lite uttorkande

Recension

Matrix So Silver Total Results Purple Shampoo ger en känsla av lyx redan vid första appliceringen. Den milda doften är enastående; den är inte påträngande men tillräckligt närvarande för att ge en spa-liknande upplevelse. För en veteran inom hår- och skönhetsindustrin, så noterar jag ofta doft som en viktig indikator på hur väl en produkt kommer att interagera med håret, och här träffar Matrix rätt på målet.

Användningsmässigt skiljer sig detta schampo från många andra på marknaden. Det fördelar sig jämnt och skummar upp med en behaglig lila nyans, vilket är utmärkt för att nollställa eventuella gula toner i grått hår. Den här typen av nyanskorrigering är något jag har experimenterat mycket med, och jag kan säga att detta schampo verkligen lever upp till sitt rykte när det gäller att framhäva de kalla tonerna.

Om det finns en punkt att vara uppmärksam på, så är det schampots tendens att vara lite uttorkande. Detta är en utmaning jag har stött på med andra schampon av denna typ, och det är inte unikt för Matrix. En god balsam eller hårkur efteråt kan lätt motverka detta och ge håret det återfuktande det behöver. Denna mindre nackdel överskuggas dock av schampots förmåga att verkligen få det gråa håret att lysa.

kundrecension

“Ett effektivt silvershampoo som kallar ner gula toner. Rekommenderar att köra fuktbalsamet till efteråt då håret kan upplevas lite torrt efter att du använt ett silvershampoo. Superbra för blondiner!”

Hårtyp: Alla Storlek: 300 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Schampo För Grått Torrt Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.3/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Reparerande silverschampo som tar bort varma och gula toner
 • Mycket fuktgivande och stärkande formula
 • Doftar riktigt gott

Nackdelar

 • Inte det mest effektiva alternativet för att ta bort starka blonda toner från håret

Recension

Amika Bust Your Brass Shampoo är som en frisk fläkt i landskapet av silverschampon. När det kommer till fuktgivande egenskaper, är detta en av de bästa produkterna jag har stött på. Den har en lyxig, krämig konsistens som omedelbart känns vårdande, vilket är en egenskap jag alltid letar efter, särskilt för torrt hår.

Användningen är problemfri, tack vare schampots höga användarvänlighet och behagliga doft. Det skummar upp lätt och snabbt, och för den med erfarenhet av grått, torrt hår som jag, är det uppenbart att den här produkten är framtagen med stor omsorg. Det är en balanserad produkt som inte går överstyr, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för att ditt hår blir blått eller grönt, ett vanligt problem med många andra silverschampon.

Den enda nackdelen skulle vara att det inte är det mest effektiva alternativet för att neutralisera starka blonda toner. Men om målet är att fokusera på fukt och styrka för grått och torrt hår, så levererar det definitivt på den fronten. Detta schampo är inte bara en behandling; det är en upplevelse som gör hårvårdsrutinen mycket mer behaglig.

kundrecension

“Älskar! Tycker att den håller en bra balans i håret utan att slå över i blått/grönt. Jag får lätt flammigt gult och frissor hår men tycker det här gjorde jobbet utan att vara dyrt! Tummen upp!”

Hårtyp: Alla Storlek: 300 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Milda Schampo För Grått Hår

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.4/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Djuprengörande formula som tar bort restprodukter och fett från håret
 • Ingen uttorkande bieffekt för håret eller hårbotten
 • Större och prisvärd flaska

Nackdelar

 • Inte det bästa för de med naturligt grått hår

Recension

Klorane Anti-Yellow Shampoo With Centaury skiljer sig från mängden av silverschampon genom sin djuprengörande formula. Det tar effektivt bort restprodukter och fett, en kvalitet jag alltid letar efter som expert inom hårprodukter. Denna aspekt är extra viktig för de som använder stylingprodukter och vill ha en ren känsla utan att offerera fuktigheten i håret eller hårbotten.

Användarvänligheten hos detta schampo är också iögonfallande. Trots att det inte är designat specifikt för naturligt grått hår, fungerar det utmärkt på en bred skala av hårtyper. Jag har sällan stött på ett schampo som så skickligt kan hantera rengöring och återfuktning utan att någonsin korsa gränsen till uttorkning.

Det intressanta med Klorane Anti-Yellow Shampoo With Centaury är den större och prisvärda flaskan, som inte bara är en god affär men också en indikation på produktens popularitet och effektivitet. Men jag måste notera att det kanske inte är det bästa valet för dem med naturligt grått hår, vilket stämmer överens med användarrecensioner. Även om det har många starka sidor, skulle jag säga att dess begränsning ligger just i detta område.

kundrecension

“För några år sedan slutade jag färga håret och lät den naturliga färgen växa ut. Det visade sig att det har varit väldigt fint silvervitt där under. Min frisör rekommenderade att jag skulle använda ett silverschampo från hans dyra salongslinje, för att behålla det så. Jag var skeptisk - det var djupt lila - men jag provade det. Inom några veckor hade mitt vita hår fått en tydlig lavendelfärg. INTE vad jag letade efter! Så jag gick på jakt efter ett silverschampo för grått hår som inte var lila eller blått. Det enda jag hittade var den gamla formulan från Klorane. Jag provade det och gillade hur det lämnade mitt hår: mjukt, friskt och silvervitt. Jag använde den regelbundet i flera år. Men sedan hoppade Klorane på det lila tåget, och nu är deras silverschampo för grått hår i samma djuplila färg. Jag letade efter ett alternativ, men nästan alla gråhårschampon på marknaden idag är blå eller lila. Så till slut, motvilligt, provade jag det nya lila Klorane. Och det gör INTE mitt hår lila! Färgen på produkten gör mig fortfarande nervös - jag kontrollerar hela tiden håret i olika ljus för att se om jag känner en antydan till lavendel - men än så länge är allt bra.”

Hårtyp: Alla Storlek: 400 ml Cruelty Free: Nej


Bra Schampo För Grått Hår

betyg

Känsla: 4.4/5

Effektivitet4.2/5

Lätt Att Använda: 4.8/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Neutraliserar och tar bort gula undertoner väl
 • Får håret att se och kännas mjukt och glansigt efter användning
 • Smidig flaska med pump för lättare hantering

Nackdelar

 • Inte särskilt starkt i jämförelse med många andra alternativ

Recension

L’Oreal Silver Serie Professional Shampoo imponerar direkt genom sin användarvänlighet. Den smidiga flaskan med pump gör det enkelt att dosera rätt mängd produkt, en detalj som ofta förbises men är kritisk för en jämn applicering. Det är särskilt viktigt när man jobbar med schampon som syftar till att neutralisera specifika toner i håret.

När det gäller effektivitet, levererar denna produkt genom att dämpa gula undertoner utan att göra håret strävt eller torrt. Jag har genom åren sett många schampon som antingen är för aggressiva eller för svaga i detta avseende. L'Oreal lyckas hålla en sund balans, vilket gör håret både mjukt och glansigt post-användning. Det är en prestation som inte ska underskattas.

Det som dock gör att detta schampo inte når hela vägen upp på prispallen är dess jämförelsevis milda styrka. För dem som söker en mer intensiv tonkorrigering kan detta schampo komma att te sig för snällt. Användarrecensioner pekar också på att effekten är gradvis snarare än omedelbar. Detta är inte nödvändigtvis en nackdel, men något potentiella användare bör vara medvetna om.

kundrecension

“Grymt bra! Tar verkligen bort allt gult ur håret. Doftar inte så mycket och färgen på håret blir bara finare ju mer man använder schampot.”

Hårtyp: Alla Storlek: 300, 500 ml Cruelty Free: Nej


Schampo För Grått Hår - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper ett schampo för grått hår kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

Förståelsen för din egen hårtyp är en avgörande faktor i urvalsprocessen för det perfekta schampot. Olika hårtyper kräver nämligen olika typer av vård. Har du till exempel torrt hår är det viktigt att fokusera på schampon som innehåller närande oljor eller fuktgivande ingredienser. Dessa ingredienser arbetar för att återställa hårets naturliga lyster och elasticitet.

Om du däremot har oljig hårbotten bör du istället leta efter schampon med djuprengörande egenskaper. Dessa produkter innehåller ingredienser som effektivt tar bort överskottssebum och minimerar risken för fettigt hår mellan tvättarna. Inriktning på balanserande ingredienser kan hjälpa dig att behålla en fräsch look längre.

För dig med blandad hårtyp, där håret kanske är torrt på längderna men oljigt vid rötterna, rekommenderar jag att du kollar in schampon som beskrivs som “balanserande” eller "för alla hårtyper." Dessa produkter är ofta formulerade för att hantera flera olika hårutmaningar samtidigt och kan vara den gyllene medelvägen för ditt hår.

Tonkorrigering

Tonkorrigerande schampon är de skönhetsvärldens hemliga vapen för att bekämpa oönskade nyanser i håret. När det kommer till grått eller blont hår, kan gula eller gröna toner bli ett irriterande problem. Här kommer schampon med lila eller blå pigment in i bilden. Dessa pigment arbetar för att neutralisera de gula och gröna tonerna, vilket ger ditt hår en mer naturlig och jämn färg.

För de som inte är bekanta med färgteori, fungerar lila och blå pigment som en motpol till gult och grönt. Det betyder att de effektivt kan balansera ut oönskade färgskiftningar. Men det gäller att använda dessa schampon med försiktighet. Överanvändning kan ibland resultera i ett för lila eller för blått skimmer, vilket inte alltid är önskvärt.

Innehåll

Att förstå ingredienslistan på ett schampo är som att ha en karta över hur produkten kommer att interagera med ditt hår. Det första du bör göra är att se om listan innehåller parabener eller sulfater. Dessa ämnen har i olika studier visats kunna irritera huden och hårbotten, och i vissa fall torka ut håret.

För dem med känslig hårbotten eller torrt hår är det extra viktigt att undvika hårdare kemikalier. Många schampon idag har börjat inkludera naturliga extrakt och oljor, som arganolja och lavendel, som både vårdar håret och ger en behaglig doft. Dessa ingredienser kan vara mildare och mer fördelaktiga för ditt hår på lång sikt.

Det är inte bara de "dåliga" ingredienserna du bör vara uppmärksam på. Notera även vilka aktiva ingredienser som finns högst upp på listan, eftersom de utgör den största delen av produkten. Ingredienser som keratin, biotin eller naturliga växtextrakt kan indikera en produkt som inte bara rengör utan även vårdar och stärker ditt hår. Detta är speciellt relevant om du har behandlat eller färgat hår, där val av rätt ingredienser kan göra en avgörande skillnad.

Återfuktning

Grått hår har en notorisk tendens att vara torrt, vilket kan ge det ett matt och livlöst utseende. Det här är varför fuktgivande egenskaper i ett schampo är en game-changer. Ingredienser som sheasmör, kokosolja och aloe vera kan göra underverk för att återfukta grått hår.

Det handlar inte bara om att lägga till fukt, utan också att låsa in den. Vissa ingredienser skapar en skyddande barriär kring varje hårstrå, vilket hjälper till att förhindra att fukt förloras. Detta är särskilt viktigt i kallare klimat eller för dem som ofta använder värmeverktyg som plattänger eller hårtorkar.

När du handlar, kolla in etiketten för att se om schampot innehåller naturliga oljor och fuktighetsbevarande ämnen. Det är alltid en bonus om produkten också har antioxidanter, eftersom de kan hjälpa till att skydda håret från miljöskador som kan förvärra torrhet. Välj en produkt som både återfuktar och skyddar, och du kommer märka en märkbar förbättring i ditt gråa hårs kvalitet och textur.

Cruelty Free

Om etisk konsumtion står högt på din prioriteringslista, är det viktigt att satsa på cruelty-free schampon. Denna certifiering innebär att produkten och dess ingredienser inte har testats på djur, vilket är en god indikation på ett företags etiska ansvarstagande.

För att säkerställa att ett schampo verkligen är cruelty-free, leta efter pålitliga certifieringssymboler som Leaping Bunny eller PETA:s "Cruelty-Free"-märkning. Många gånger listas denna information tydligt på produktens förpackning eller på tillverkarens webbplats, vilket gör det enkelt att göra ett informerat val.

Pris

Pris är ofta en avgörande faktor när du ska köpa schampo, men det är viktigt att inte enbart fokusera på siffrorna. Sätt en realistisk budget först och utvärdera sedan de schampon som passar inom den ekonomiska ramen.

Att ett schampo är dyrt garanterar inte nödvändigtvis överlägsen kvalitet eller effektivitet. Det finns många prisvärda alternativ på marknaden som erbjuder utmärkta resultat. Det kan vara en god idé att kolla på användarrecensioner och ingredienslistor för att få en mer nyanserad bild av produkten.

Vanliga Frågor Om Schampo För Grått Hår

Vilket är det bästa schampot för grott hår?

Det bästa schampot för grått hår är enligt vårt test Kérastase Blond Absolu Bain Ultra-Violet Shampoo.

Hur ofta bör jag tvätta mitt gråa hår?

Grått hår tenderar att vara torrare, så överdriven tvätt kan göra det ännu torrare. Många experter rekommenderar att tvätta grått hår varannan till var tredje dag, beroende på din livsstil och hårtyp.

Vilka naturliga ingredienser är bra för grått hår?

Ingredienser som aloe vera, kokosolja och jojobaolja är utmärkta för att återfukta och mjukgöra grått hår. Dessa naturliga ingredienser kan hjälpa till att förbättra hårets textur och glans.

Hur fungerar tonkorrigerande schampon?

Tonkorrigerande schampon innehåller pigment som arbetar med att neutralisera oönskade toner i håret. Lila eller blå pigment är särskilt effektiva för att balansera gula eller gröna toner i grått hår.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa schampon för grått hår. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg