• Hem
 • >
 • Blogg
 • >
 • Hår
 • >
 • Bästa Schampo För Fett Hår (2024): Bäst i Test

Bästa Schampo För Fett Hår (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-schampo-fett-har-bast-i-test

Denna guide är skriven för dig som kämpar med fettigt och oljigt hår och söker det bästa schampot för att lösa problemet.

Fettigt hår kan snabbt förvandla en god hårdag till en dålig. Det rätta schampot kan vara nyckeln till fräscht och livfullt hår.

Med över 10 års erfarenhet inom hår- och skönhetsindustrin har jag testat allt från budgetalternativ till lyxiga schampon för att ta reda på vilka som verkligen fungerar.

Läs vidare för att upptäcka de topprankade schampona som kommer att ge dig den hårförändring du har letat efter.

Bästa Schampo För Fett Hår:

Bäst i Test Schampo För Fett Hår

Näst Bäst i Test Schampo För Oljigt Hår

Bästa Neutrala Schampo För Fettigt Hår

Bästa Balanserade Schampo För Fett Hår

Bästa Balanserade Schampo För Oljigt Hår

Bästa Schampo För Fettigt Färgat Hår

Bästa Schampo För Fettigt Färgat Hår

Bäst i Test Schampo För Fett Hår

betyg

Känsla: 5/5

Effektivitet5/5

Oljabsorbering: 5/5

Totalt: 5/5

Fördelar

 • Förser dig med en djup rengöring utan att förstöra ditt hår
 • Löddrar väl
 • Gör håret mjukt och fint
 • Luktfritt/oparfymerat

Nackdelar

 • Inget

Recension

När jag först stötte på Nécessaire Schampo var jag direkt imponerad av dess minimalistiska förpackning. Som någon med över ett decenniums erfarenhet inom hår- och skönhetsbranschen har jag sett att förpackningen ofta reflekterar produktens kvalitet, och detta var inget undantag.

Schampot levererar en rik löddring som känns lyxig och effektiv. Tack vare mina tidigare erfarenheter av att testa olika schampon vet jag att en bra löddring ofta indikerar en djup rengöring. Den här produkten löddrar upp perfekt, vilket gör det enkelt att arbeta in i håret och skalpen.

Jag måste säga att Nécessaire Schampo överträffade mina förväntningar när det gäller oljeabsorbering. Efter en enda tvätt kände jag en märkbar skillnad i hur rent och fräscht mitt hår kändes. Med en betygsskala som går upp till 5 för oljeabsorbering, skulle jag utan tvekan ge den här produkten en stark 5.

För mig är det viktigt att produkterna jag använder och rekommenderar är cruelty-free. Nécessaire Schampo uppfyller detta kriterium, vilket gör det till ett etiskt val. Dessutom är schampot oparfymerat, vilket är en fördel för dem som är känsliga för dofter.

kundrecension

"Jag tvättar bara håret en eller två gånger i veckan och jag brukar behöva tvätta håret två gånger bara för att få bra lödder. Men med denna behövde jag bara använda lite grann och det rengjorde mitt hår bra med bara en tvätt! Det kändes så mjukt när jag tvättade. Och när jag fönade mitt hår var det så rakt och mjukt, ingen fluga alltid inga problem! Jag har provat många schampon och jag kommer att återköpa den här!"

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Ja


Näst Bäst i Test Schampo För Oljigt Hår

betyg

Känsla: 4/5

Effektivitet5/5

Oljabsorbering: 5/5

Totalt: 4.8/5

Fördelar

 • Tar bort olja och fett från håret på ett mycket effektivt sätt
 • Löddrar väl
 • Hanterar håret bättre under en längre tid mellan tvättar

Nackdelar

 • Passar inte bra för färgat hår
 • Kan torka ut hårbotten något

Recension

Bumble And Bumble Sunday Shampoo kom i en stilren och funktionell förpackning som genast fångade min uppmärksamhet. Efter att ha testat otaliga schampon genom åren var jag nyfiken på att se hur detta skulle stå sig mot konkurrenterna, som Nécessaire.

Denna produkt löddrar upp snabbt och rikligt, en egenskap jag alltid söker efter som indikerar effektiv oljerening. Det är lätt att fördela i håret, och jag märkte att det behövdes mindre mängd jämfört med andra schampon för samma resultat.

När det gäller att ta bort olja och fett, gör Bumble and Bumble Sunday Shampoo sitt jobb extremt väl. Det lyckas även förlänga tiden mellan tvättar, en kvalitet som är sällsynt men eftertraktad i schampon för oljigt hår. Denna höga effektivitet matchar Nécessaire, som jag tidigare har recenserat, men den här produkten har en lägre prislapp.

Schampot är utmärkt för de flesta hårtyper, men det har några begränsningar. Det är inte optimalt för färgat hår och kan vara något uttorkande för hårbotten. Om du har färgat hår eller en känslig hårbotten, skulle jag rekommendera att du istället kikar på Nécessaire.

kundrecension

"Det här är ett av mina favoritschampon för att motverka effekten av hårt vatten! Jag tvättar håret ungefär en gång i veckan, och det tvättar rent väldigt lätt (jag tvättar däremot alltid två gånger; med samma schampo eller med ett annat) utan att mitt hår känns totalt uttorkat. Jag använder aldrig vanliga balsam, utan bara olika leave in-produkter, men jag kan ändå reda ut håret utan problem med bredtandad kam/Tangle Teezer efter att ha använt det här schampot. Mitt hår är en bit nedanför axlarna, ganska tjockt med inte särskilt "kraftigt", helt obehandlat/ofärgat och jag använder väldigt sällan värmeverktyg. Kommer köpa igen."

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Neutrala Schampo För Fettigt Hår

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.4/5

Oljabsorbering: 4/5

Totalt: 4.4/5

Fördelar

 • Balanserar pH-värdet för att hålla din hårbotten fräsch
 • Mild känsla som inte irriterar hud eller hår
 • Håller håret stärkt längre mellan tvättar

Nackdelar

 • Kanske inte fungerar lika bra som andra alternativ för de med riktigt oljigt hår

Recension

Redken Hair Cleansing Cream Clarifying Shampoo fångar ögat med sin distinkta och professionella förpackning. Med min omfattande bakgrund inom hårskötsel var jag nyfiken på att utforska hur denna produkt skulle skilja sig från andra på marknaden.

Det första jag noterade var hur mild produkten kändes vid applicering. Detta är en sällsynt men viktig egenskap, särskilt för de med känslig hårbotten. Mildheten hindrar inte schampot från att skapa ett tillfredsställande lödder, vilket för mig är en indikation på en balanserad formel.

Ett unikt drag hos detta schampo är dess förmåga att balansera pH-värdet i hårbotten. Detta är viktigt för att behålla en fräsch och hälsosam känsla, och jag noterade att mitt hår kändes stärkt för en längre tid mellan tvättar. I min erfarenhet är en sådan balans svår att uppnå.

När det kommer till oljeabsorbering, är detta schampo inte den mest potenta jag har provat. Det fungerar bra för genomsnittlig oljighet men kanske inte för de med extremt oljigt hår. Om du letar efter en mer intensiv lösning, finns det andra alternativ att överväga.

kundrecension

"Garanterat det bästa djuprengörande shampot jag testat. Det torkar inte ut håret vilket jag upplevt tidigare med andra djuprengörande shampon. Har använt i över 1 år nu och kommer fortsätta köpa."

Hårtyp: Alla Storlek: 300 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Balanserade Schampo För Fett Hår

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4/5

Oljabsorbering: 3.8/5

Totalt: 4.2/5

Fördelar

 • Antioxidant schampo som stärker håret
 • Bra för de med färgat hår
 • Milt schampo som inte irriterar hårbotten och lämnar ett mjukt och fint hår

Nackdelar

 • Inte lika bra på att hantera överdrivet fettigt hår som många andra alternativ

Recension

Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo presenteras i en elegant och sofistikerad förpackning. Med erfarenhet av att ha testat hundratals schampon var jag ivrig att se hur detta skulle prestera, särskilt givet dess påståenden om att vara en "balanserad" lösning.

Detta schampo lyckas ge en behaglig och mild känsla under och efter tvätt. Det skapar ett tillräckligt lödder för en effektiv rengöring utan att vara för överväldigande, vilket är en sällsynt men eftertraktad kvalitet i schampon för fettigt hår.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av detta schampo är dess innehåll av antioxidanter. Detta bidrar till att stärka håret och är särskilt bra för de med färgat hår, en grupp som ofta har svårt att hitta schampon som inte bleker färgen.

Det är viktigt att notera att Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo inte är den bästa kandidaten för de med extremt fettigt hår. Det gör ett kompetent jobb med att hantera oljighet, men om du söker en mer aggressiv oljeabsorption finns det andra alternativ.

kundrecension

"Underbart schampo som är perfekt för de flesta! använder varje hårtvätt efter två omgångar maxi wash, och det känns som att håret är sitt bästa jag! hade stora problem med skorv, men maxi wash och balancing wash har helt tagit bort det!"

Hårtyp: Alla Storlek: 40, 250 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Balanserade Schampo För Oljigt Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4/5

Oljabsorbering: 4.2/5

Totalt: 4.3/5

Fördelar

 • Tar bort både olja och restprodukter på ett mycket effektivt sätt
 • Löddrar bra
 • Kommer i i flaska av återvunnet material
 • Finns i flera olika storlekar med refill-val

Nackdelar

 • Luktar lite som vinäger
 • Kan vara lite uttorkande för håret

Recension

Quai Detox Shampoo kommer i en förpackning av återvunnet material, vilket direkt ger en miljövänlig vibe. Som någon som har granskat hundratals hårprodukter var jag särskilt nyfiken på att se hur detta schampo skulle leverera på sitt löfte om djuprengöring.

Vid första användningen märkte jag att schampot löddrar upp snabbt och rikligt, vilket indikerar en potent rengöringskapacitet. Detta gör det enkelt att fördela produkten genom håret och säkerställer att varje strå blir ordentligt rengjort.

Quai Detox Shampoo skiljer sig ut genom sin förmåga att inte bara ta bort olja utan också restprodukter från hårvårdsprodukter. Detta är en sällsynt och värdefull egenskap, eftersom produktrester ofta kan bidra till en känsla av fettighet.

Det är värt att notera att schampot har en distinkt doft som kan liknas vid vinäger. För vissa kan detta vara en avskräckande faktor. Dessutom kan det vara lite uttorkande för håret, så om du har en redan torr hårtyp kan detta vara en viktig övervägning.

kundrecension

"Jag väntade på att denna skulle komma i lager igen och jag är glad jag köpte den! Den har en mild doft och är ganska dryg, lite räcker för att skumma ordentligt och den lämnar hårbotten ren och fräsch. Bästa detox shampoo! Stort plus att det finns att köpa refill också! Rekommenderar."

Hårtyp: Alla Storlek: 89, 300, 946 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Schampo För Fettigt Färgat Hår

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet5/5

Oljabsorbering: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Mycket effektivt, och behöver inte använda mycket för en bra effekt
 • Löddrar väl
 • Har en mild lukt
 • Säker användning för de med färgat eller keratinbehandlat hår

Nackdelar

 • Kan torka ut hårbotten något
 • Dyrt alternativ

Recension

Living Proof PHD Triple Detox Shampoo gör ett starkt första intryck med sin lyxiga förpackning. Med en bakgrund av att ha utforskat en mängd olika schampon, var jag särskilt nyfiken på hur detta skulle fungera på fettigt, men också färgat hår.

Detta schampo levererar en utmärkt löddring, vilket för mig är en indikation på dess rengöringsförmåga. Det bästa är att du inte behöver använda mycket av produkten för att uppnå detta, vilket är ett stort plus.

Living Proof PHD Triple Detox Shampoo briljerar verkligen när det kommer till oljeabsorbering. Det är också säkert för färgat eller keratinbehandlat hår, vilket gör det till en av de få produkterna som kan hantera båda dessa behov effektivt.

Det enda jag skulle markera som en potentiell nackdel är att det kan vara något uttorkande för hårbotten. Dessutom är det ett dyrare alternativ, så om budget är en faktor, kan detta vara något att överväga.

kundrecension

"Känner du att ditt hår har tappat volym, blir svårhanterligt vid styling och tar inte till sig av fuktgivande produkter utan känns bara torrare så har vi räddaren här! Med tjockt, lockigt och blekt hår så sökte jag efter en produkt som kunde skonsamt rengöra på djupet utan att dra ur någon färg. Jag detoxar mitt hår ungefär var fjärde tvätt eftersom jag använder väldigt mycket stylingprodukter och upplever att mitt hår känns och ser friskare ut. Är hur nöjd som helst med det här schampot och skulle även tipsa er att detoxa håret innan en färgbehandling eller innan man gör olika typer av protein kurer!"

Hårtyp: Alla Storlek: 160 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Schampo För Fettigt Färgat Hår

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.1/5

Oljabsorbering: 3.7/5

Totalt: 4.1/5

Fördelar

 • Fuktgivande och detoxande effekt
 • Skonsam formula som inte irriterar hud något och kan användas dagligen
 • Helt vegansk, samt tillverkad av återvunnen plast

Nackdelar

 • Inte det mest effektiva alternativet för de med mycket fettigt hår

Recension

Maria Nila Eco Therapy Revive Shampoo lockar med sin miljövänliga förpackning och veganska formulering. Som en veteran inom hårskötsel var jag angelägen om att prova denna produkt, särskilt med dess fokus på fuktgivning.

Schampot ger en behaglig känsla och en mild men effektiv löddring. För dem som behöver daglig tvätt, är dess skonsamma formula en riktig tillgång. Det är en kvalitet som jag sällan ser i schampon för fettigt hår.

Det som verkligen imponerar är produktens fuktgivande och detoxande egenskaper. Dessa är ofta önskvärda men svåra att balansera i schampon för fettigt hår. Maria Nila lyckas dock göra detta utan att kompromissa på skonsamheten.

Om det finns en svaghet, är det dess kapabilitet att hantera extremt fettigt hår. Det gör jobbet, men om du är ute efter en kraftig oljeabsorbering, finns det starkare alternativ på marknaden.

kundrecension

"Bästa schampo, jag har tjock latinoamerikansk hår och har alltid svårt att hitta schampos som inte gör håret tungt, det är speciell i början trodde att det var olja jag hällde på men sen vid andra tvätten blev håret så bra, glansig utan att göra den tungt... och luktar så gott och ser både frisk och hälsosamt ut, en riktigt hit av Maria Nila."

Hårtyp: Alla Storlek: 160 ml Cruelty Free: Ja


Schampo För Fett Hår - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper schampo för fett håra kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

Att känna till din unika hårtyp är grundläggande när du väljer ett schampo, särskilt om du har fettigt hår. Alla hår är inte skapta lika; vissa är tjocka och grova, medan andra är tunna och fina. Denna variation påverkar hur ditt hår reagerar på olika produkter.

När jag tidigare har recenserat schampon som Living Proof PHD Triple Detox Shampoo och Maria Nila Eco Therapy Revive Shampoo, har jag märkt att dessa produkter har olika effekter beroende på hårtyp. Vissa schampon är mer universella och passar alla hårtyper, vilket är bra om du är osäker på din hårtyp eller delar produkten med andra i hushållet.

Men om du vet att ditt hår är exempelvis fint och fettigt, kan du dra nytta av schampon som är särskilt framställda för att hantera just dessa egenskaper. Dessa specialiserade produkter kan erbjuda en mer målinriktad lösning för att kontrollera överdriven oljeproduktion, samtidigt som de ger rätt nivå av rengöring och vård.

Effektivitet och Oljeabsorbering

När du söker det ultimata schampot för fettigt hår, är effektivitet i oljeabsorbering en av de mest kritiska faktorerna att överväga. Ett schampo som inte effektivt hanterar överdriven olja kommer inte att lösa ditt problem, oavsett hur bra det luktar eller hur lyxigt det känns.

I mina tidigare recensioner, som den om Quai Detox Shampoo, har jag betonat vikten av att välja en produkt baserad på dess förmåga att effektivt absorbera olja. Detta är ofta en funktion av specifika ingredienser i formulan, såsom salicylsyra eller tea tree-olja, som är kända för att motverka överdriven oljeproduktion.

En annan värdefull resurs för att bedöma en produkts effektivitet är recensioner och betyg från andra användare. Dessa kan ge dig en ärlig, opartisk titt på hur produkten presterar i verkliga situationer. Men var uppmärksam på att recensioner kan vara subjektiva och baserade på individuella erfarenheter, så det är viktigt att läsa flera för att få en mer nyanserad bild.

Ingredienser

När det kommer till att välja rätt schampo för fettigt hår, är ingredienslistan en ovärderlig resurs. Det är här som du får den mest direkta informationen om vad produkten faktiskt innehåller och hur den kan påverka ditt hår. Inte alla schampon är formulerade på samma sätt, och vissa ingredienser kan vara mer irriterande eller uttorkande än andra.

Om du, liksom jag, prioriterar en skonsam men effektiv produkt, bör du hålla ögonen öppna för vissa nyckelingredienser. Sulfater och parabener är ofta de första att undvika. Dessa kemikalier kan vara hårda på hårbotten och kan även bidra till färgförlust för dem med färgat hår. Jag har nämnt detta i tidigare recensioner, som den om Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo, som är ett utmärkt exempel på en sulfatfri formel.

Men det är inte bara om att undvika vissa ingredienser; det handlar också om att söka efter positiva tillägg. Ingredienser som aloe vera, te-trädolja eller salicylsyra kan vara mycket effektiva för att behandla och balansera fettigt hår.

Tilläggsfördelar

När det kommer till schampo, är det lätt att endast fokusera på dess grundläggande funktion: att rengöra ditt hår. Men dagens schampon går ofta utöver detta och erbjuder en rad tilläggsfördelar som kan förbättra din övergripande hårvård. Dessa extra egenskaper kan vara särskilt viktiga om du har specifika behov eller mål för ditt hår, som att bevara färg eller förbättra strukturen.

För exempel, i min tidigare recension av Maria Nila Eco Therapy Revive Shampoo, betonade jag hur det erbjöd fuktgivande fördelar utöver dess kapabilitet att hantera olja. Detta är en ovärderlig kvalitet för dem som har fettigt hår men också upplever torra ändar eller en torr hårbotten.

Antioxidanter är en annan viktig tilläggsegenskap. Dessa hjälper till att skydda håret från yttre skadliga faktorer som solskador eller föroreningar. Om du lever i en storstad eller spenderar mycket tid utomhus, kan detta vara en särskilt användbar egenskap.

Pris och Storlek

I jakten på det perfekta schampot för fettigt hår är det lätt att bli förledd av prislappen. Det finns en allmän uppfattning att dyrare produkter automatiskt är bättre, men det är inte alltid fallet. Jag har tidigare recenserat produkter som Living Proof PHD Triple Detox Shampoo, som är på den dyrare sidan men erbjuder en oslagbar kvalitet. Samtidigt har det funnits budgetalternativ som också levererar utmärkta resultat.

En ofta förbisedd aspekt i prisjämförelsen är produktens storlek. Det kan vara frestande att direkt jämföra priser mellan olika schampon, men detta blir en äpplen-mot-päron-jämförelse om du inte beaktar mängden produkt du faktiskt får. En större flaska kan initialt verka dyrare, men om den räcker längre kan det vara ett mer ekonomiskt alternativ.

Något annat att tänka på är hur mycket av produkten du faktiskt behöver använda vid varje tvätt. Schampon med högre koncentration av aktiva ingredienser kan vara dyrare, men du behöver kanske mindre produkt per tvätt, vilket gör det mer kostnadseffektivt på lång sikt.

Etik och Miljöpåverkan

I en tid då allt fler konsumenter är medvetna om både djurrätt och miljöfrågor, blir märkningen på schampoflaskan allt viktigare. För vissa är det inte bara en fråga om hur väl en produkt presterar, utan också om den är i linje med deras etiska och miljömässiga värderingar.

Cruelty-free-märkning, till exempel, är en stark indikator på att produkten inte har testats på djur. Detta är en viktig faktor för många och något jag ofta nämner i mina recensioner. Som i fallet med Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo, som är både effektiv och cruelty-free, vilket gör det till en vinnare på flera fronter.

Miljövänliga alternativ har också blivit allt mer eftertraktade. Dessa produkter använder ofta återvunnen förpackning och fokuserar på hållbara ingredienser. Maria Nila Eco Therapy Revive Shampoo är ett exempel på detta, med sin förpackning tillverkad av återvunnen plast och dess helt veganska formulering.

Vanliga Frågor Om Schampo För Fett Hår

Vilket är det bästa schampot för fett hår?

Det bästa schampot för fett hår är enligt vårt test Nécessaire Schampo, då det presterade otroligt bra för samtliga personer som testat det.

Vad kostar schampo för fett hår?

Kostanden för dessa typer av schampo kan variera beroende på hur stor förpackning du köper. Generellt sett kan du däremot vänta dig att betala runt 200-300 kronor för ett bra schampo som kan hantera fettigt och oljigt hår.

Kan jag tvätta mitt fettiga hår varje dag?

Tvättar du fettigt hår dagligen kan det faktiskt förvärra problemet, eftersom det kan stimulera ytterligare oljeproduktion. Det är oftast bättre att tvätta det varannan eller var tredje dag.

Gör schampon för fettigt hår håret torrt?

Vissa schampon för fettigt hår kan vara uttorkande. Det är därför viktigt att välja en produkt som balanserar oljeabsorbering med fuktgivande ingredienser.

Kan jag använda balsam om jag har fettigt hår?

Ja, du kan använda balsam även om du har fettigt hår. Nyckeln är att applicera den främst på hårets längder och undvika hårbotten.

Kan jag kombinera schampo för fettigt hår med andra hårvårdsprodukter?

Ja, du kan kombinera med andra produkter som balsam eller hårserum. Det viktigaste är att dessa produkter också är anpassade för fettigt hår för att undvika att försämra tillståndet.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa schampo för fettigt hår. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg