Bästa Budget Schampo (2024): Bäst i Test

Testade Och Rekommenderade Av Våra Experter

Lisa Karlsson
Författare

Winta Tsari
Bidragsgivare

04/01/2024

basta-budget-scahmpo-bast-i-test

Denna guide riktar sig till dig som letar efter det bästa budgetschampot på marknaden.

Många kämpar med att hitta ett bra schampo som inte bryter banken. Det här budgetvänliga alternativet kan vara lösningen du har väntat på.

Som expert inom skönhets- och hälsovård har jag testat en rad olika schampon. Jag kan intyga att det finns prisvärda alternativ som levererar kvalitet.

Läs vidare för att upptäcka hur du kan få fantastiskt hår utan att tömma plånboken.

Bästa Budget Schampo:

Bäst i Test Budget Schampo

Bästa Sulfatfritt Schampo Budget

Bästa Djuprengörande Budgetschampo

Bästa Budget Torrschampo

Bästa Budget Schampo Med Protein

Bästa Budget Schampo För Frissigt Hår

Bästa Budget Volymschampo

Bäst i Test Budget Schampo

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.6/5

Lätt Att Använda: 5/5

Totalt: 4.8/5

Fördelar

 • Fuktgivande formula som slätar och fyller ut håret
 • Tynger inte ner håret på något sätt
 • Berikat med hyaluronsyra för fylligare hår

Nackdelar

 • Innehåller både sulfater och silikoner

Recension

Första intrycket av Loreal Paris Elvital Hyaluron Plump Shampoo är positivt, redan från flaskans design till konsistensen. Som någon som har provat en mängd olika schampon över åren, noterade jag direkt hur lätt det är att applicera. Formulan är inte för tjock eller för tunn, vilket gör det enkelt att fördela jämnt över håret.

När det gäller effektivitet, levererar detta schampo. Berikat med hyaluronsyra, fyller det ut håret på ett märkbart sätt utan att göra det tungt eller oljigt. Detta är en svår balans att uppnå, och jag har stött på många produkter som antingen gör håret för fett eller för torrt. Det faktum att detta schampo lyckas fukta och fylla ut håret samtidigt är imponerande.

Om det finns en nackdel att nämna, så är det att schampot innehåller sulfater och silikoner. För några kan detta vara en deal-breaker, speciellt om man försöker undvika dessa ingredienser. Men om du inte har något emot det, är detta en utmärkt budgetoption. Det ger dig ett fylligt, glänsande hår som ser ut och känns som om du har investerat i en premiumprodukt.

kundrecension

“Varför inte nöja sig med att få ett schampo man gillar för 45 spänn liksom. Köpte detta som ett budgetschampo på resa och blev överraskad över hur glansigt, mjukt och luftigt mitt hår blev! Det blir annars ofta tungt, frissigt och torkar långsamt. Nu letar jag efter ett schampo och balsam som ger samma känsla men har lite mer vårdande och ”bättre” ingredienser.”

Hårtyp: Alla Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Sulfatfritt Schampo Budget

betyg

Känsla: 4.8/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.7/5

Fördelar

 • Löddrar riktigt bra
 • Gör att håret känns och ser tjockare ut
 • Drygt schampo som räcker länge
 • Sulfat- och parabenfri formula

Nackdelar

 • Vid daglig användning kan det leda till en relativt oljig hårbotten

Recension

OGX Biotin & Collagen Shampoo fångade direkt min uppmärksamhet med sin sulfat- och parabenfria formula. Som någon som har granskat hundratals hårvårdsprodukter, kan jag säga att detta schampo löddrar förvånansvärt bra trots avsaknaden av sulfater. Detta är särskilt notabelt eftersom sulfatfria schampon ofta har svårt att skapa ett rikt lödder.

Effektivitetsmässigt levererar detta schampo på sitt löfte om att göra håret tjockare. Det är en skön känsla att uppleva en produkt som faktiskt gör vad den säger, speciellt när det gäller volym och tjocklek. Detta schampo rivaliserar faktiskt med vissa premiumalternativ jag tidigare har testat.

Det enda jag skulle varna för är den potentiella oljigheten vid daglig användning. Jag noterade detta själv och har sett liknande effekter i andra schampon som är rika på biotin och kollagen. Det är inte en deal-breaker, men det är definitivt något att vara medveten om, särskilt om du har en naturligt oljig hårbotten.

kundrecension

“Det absolut bästa schampo & balsam jag någonsin använt! Väldigt drygt så det räcker länge vilket är underbart, & håret blir som sammet efteråt. Jag har haft riktigt slitet hår länge på grund av att jag var dum nog att bleka det från svart till blont, & detta räddade mitt hår totalt! En riktigt bra produkt!”

Hårtyp: Alla Storlek: 89, 385 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Djuprengörande Budgetschampo

betyg

Känsla: 4.6/5

Effektivitet4.7/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.6/5

Fördelar

 • Djuprengörande detoxeffekt som tar bort orenheter och restprodukter i håret
 • Löddrar riktigt bra
 • En falska håller länge

Nackdelar

 • Lite dyrare alternativ än andra budgetschampon
 • Kan inte användas särskilt ofta utan att torra ut hårbotten

Recension

Löwengrip Deep Cleansing Detox Shampoo imponerar direkt med sin djuprengörande effekt. Om du, som jag, har provat en myriad av detoxschampon, vet du att de ofta antingen kan vara för aggressiva eller för milda. Det här schampot träffar den gyllene medelvägen: det rengör effektivt utan att vara för hårdragande.

Löddret är en annan höjdpunkt. Detta schampo löddrar fantastiskt bra, vilket är något jag alltid ser efter i en produkt med djuprengörande egenskaper. Ett bra lödder hjälper till att lyfta bort orenheter och produktrester, vilket är precis vad detta schampo gör. Det är särskilt användbart för dem som, som jag, regelbundet använder stylingprodukter och behöver en grundlig rengöring.

Om det finns en sak att notera, är det att detta schampo inte bör användas för ofta. Det är effektivt, men också kraftfullt, och kan leda till en torr hårbotten vid överanvändning. För dem som är bekanta med djuprengörande produkter är detta inte en överraskning, men det är viktigt att nämna. Så, även om det är lite dyrare än andra budgetalternativ, bör du inte behöva använda det mer än en eller två gånger i månaden för att uppnå optimala resultat.

kundrecension

“Använder 1-2 gånger i månaden som en nystart för håret. Jag använder torrschampoo varje dag som och denna produkt detoxar verkligen håret och hårbotten. Stort plus för den härliga juldoften av nejlika.”

Hårtyp: Alla Storlek: 100 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Budget Torrschampo

betyg

Känsla: 4.5/5

Effektivitet4.4/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Det mest prisvärda alternativet på marknaden
 • Lämnar en fräsch och renande känsla efter användning
 • Enkelanvänd spray

Nackdelar

 • Väldigt stark doft
 • Passar kanske inte lika bra för de med mörkare hår

Recension

Batiste Original torrschampo kommer i en enkelanvänd sprayflaska som gör appliceringen till en bris. Som en långvarig användare av torrschampo för att förlänga tid mellan tvättar, uppskattade jag hur snabbt och effektivt det fräschade upp mitt hår. Spraymunstycket är välkonstruerat, vilket ger en fin och jämn fördelning över håret.

När det gäller effektivitet, levererar Batiste Original verkligen. Det suger upp överflödig olja utan att lämna en vit beläggning, något som är ganska vanligt i mindre effektiva torrschampon. Det lämnar håret känslan fräscht och rent, och det är märkbart även vid beröring. Detta är en sällsynt egenskap hos budgetalternativ och Batiste utmärker sig här.

Det finns dock några mindre nackdelar att ta hänsyn till. Doften är stark och kan vara överväldigande för vissa. Dessutom, även om produkten är utformad för alla hårtyper, kan det lämna en lätt synlig rest på mörkare hår. Det är inte en deal-breaker, men om du har mörkt hår och är känslig för dofter, kan dessa faktorer vara något att överväga.

kundrecension

“Jag har blont hår och använder inget annat än detta torrschampot. Även om håret blivit jätte fettigt kan detta fräscha upp det. Enkelt att spraya på och luktar super gott.”

Hårtyp: Alla Storlek: 200 ml Cruelty Free: Nej


Bästa Budget Schampo Med Protein

betyg

Känsla: 4.3/5

Effektivitet4.5/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.5/5

Fördelar

 • Gör håret mjukare och mer hanterbart
 • Bra för torrt och frissigt hår med återfuktande formula
 • Smidig pumpmekanism för enklare användning

Nackdelar

 • Ganska stark doft

Recension

L’Oreal Absolut Repair Gold Shampoo levererar på sitt löfte att göra håret mjukare och mer hanterbart. Som en veteran inom hårvårdsbranschen, var jag imponerad av den smidiga pumpmekanismen. Den gör det enkelt att dosera rätt mängd produkt, vilket minskar risken för slöseri och överanvändning, något jag ser som en stor fördel.

När det kommer till effektivitet, gör detta schampo en märkbar skillnad, särskilt på torrt och frissigt hår. Det är berikat med proteiner och har en återfuktande formula som faktiskt återställer hårets vitalitet. Detta är särskilt användbart för dem som, som jag, ofta utsätter sitt hår för värmebehandlingar eller andra skadande processer.

Om det finns en svag punkt, är det schampots doft. Den är ganska stark, och även om vissa kan finna det behagligt, kan det vara överväldigande för andra. Detta är särskilt relevant för dem som är känsliga för starka dofter. Men om doft inte är en deal-breaker för dig, erbjuder denna produkt en högkvalitativ lösning för torrt och skadat hår.

kundrecension

“Bra, drygt schampo som gör håret rent och mjukt och luktar väldigt gott. Köpt flera gånger!”

Hårtyp: Torrt, skadat, frissigt Storlek: 300, 750 ml Cruelty-Free: Nej


Bästa Budget Schampo För Frissigt Hår

betyg

Känsla: 4.4/5

Effektivitet: 4.1/5

Lätt Att Använda: 4.5/5

Totalt: 4.3/5

Fördelar

 • Rik på stärkande oljor
 • Löddrar väl
 • Mild och fräsch doft

Nackdelar

 • Innehåller sulfater

Recension

Dove Anti-Frizz Oil Therapy Shampoo är en pärla för dem med tjockt, strävt eller torrt hår. Som en expert på hårvård med erfarenhet av olika produkter för frissigt hår, var jag nöjd med hur väl detta schampo löddrar. Det gör det enkelt att massera in i hårbotten och fördela jämnt genom håret.

Effektiviteten är en aning blandad, men överlag positiv. Schampot är rikt på stärkande oljor, vilket jag märkte gav en viss lindring till mitt frissiga hår. Det är inte en mirakelkur, men det gör definitivt håret mer hanterbart och mindre benäget att frissa upp. Den milda, fräscha doften är också en trevlig bonus och skiljer sig från de överväldigande dofterna i vissa andra produkter.

Schampots största nackdel är innehållet av sulfater. Detta kan vara en oro för de som är känsliga för denna ingrediens eller försöker undvika den. Men om sulfater inte är ett problem för dig, erbjuder Dove Anti-Frizz Oil Therapy en prisvärd och effektiv lösning för att tämja frissigt hår.

kundrecension

“Denna och motsvarande i balsam räddar mitt hår varje dag. Har fint och långt sönderblekta hår (tack till frisören som jag trodde kunde sitt jobb!) som tovar sig vid minsta vindpust numera - det brukade inte ALLS vara så! Testat massor med olika schampon/balsam/inpackningar/oljor etc, men återgår alltid till denna produkt. Passar mig utmärkt då den är billig! Blir SÅ mjukt och lent, som bebishår.”

Hårtyp: Tjockt, strävt, torrt Storlek: 250 ml Cruelty Free: Ja


Bästa Budget Volymschampo

betyg

Känsla: 4.2/5

Effektivitet4.1/5

Lätt Att Använda: 4.7/5

Totalt: 4.3/5

Fördelar

 • Extremt prisvärt alternativ man kan använda dagligen
 • Berikad med mikronutrienter som stärker håret
 • Lätt och mild formula utan parabener

Nackdelar

 • Har en tendens att torka ut håret för de med som inte har särskilt fett hår
 • Inte lika effektiv som dyrare alternativ

Recension

Garnier Fructis Densify Strengthening Shampoo är en dröm för de med platt, tunt eller oljigt hår. Som någon som har testat många volymschampon, var jag imponerad av hur lätt detta schampo är att använda. Formulan är lätt och mild, vilket gör att det löddrar snabbt och enkelt för en grundlig rengöring.

Effektivitetsmässigt ger detta schampo en bra volymökning utan att kännas tungt eller oljigt. Det är berikat med mikronutrienter som stärker håret, vilket är en egenskap jag alltid ser efter i ett volymschampo. Även om det inte är lika effektivt som vissa dyrare alternativ, gör det ett bra jobb för att lyfta och fylla ut hårstråna.

Den största nackdelen med detta schampo är dess tendens att torka ut håret för de som inte har särskilt fett hår. Det är viktigt att notera, särskilt om du har en blandad hårtyp eller tenderar att bli torr. Men om du har oljigt eller mycket tunt hår och letar efter en budgetvänlig volymboost, är detta definitivt en produkt att överväga.

kundrecension

“Detta schampo, tillsammans med det matchande balsamet, ger mitt hår volym som utlovat. Det luktar gott, och priset kan inte slås.”

Hårtyp: Platt, tunt, oljigt Storlek: 250 ml Cruelty Free: Nej


Budget Schampo - Vad Du Bör Tänka På

Innan man köper ett budgetschampo kan det vara bra att titta närmare på följande faktorer.

Hårtyp

Att matcha ditt schampo med din unika hårtyp är avgörande för att få optimala resultat. Om du har torrt hår, bör du söka efter schampon rika på återfuktande ingredienser som hyaluronsyra eller sheasmör. För oljigt hår är det bättre att välja en formel som balanserar oljeproduktionen utan att torka ut håret, såsom schampon med te-trädolja eller salicylsyra.

Färgat hår kräver särskild uppmärksamhet för att hålla färgen levande och undvika blekning. Schampon som är sulfatfria och speciellt framställda för färgat hår kan hjälpa till med det. Om du har fint hår och letar efter volym, är lättviktsformler med proteiner eller biotin bra alternativ. De skapar volym utan att tynga ner håret, likt Garnier Fructis Densify Strengthening Shampoo som jag tidigare har recenserat.

Ingredienser

Att granska innehållsförteckningen på ditt schampo är inte bara klokt, det är nödvändigt, särskilt om du har känslig hud eller specifika hårvårdsbehov. Sulfater, ofta listade som natriumlaurylsulfat eller natriumlauretsulfat, är vanliga rengöringsmedel i schampon men kan vara hårda mot hårbotten och torka ut håret. Om du har känslig eller torr hårbotten, kan du dra nytta av sulfatfria alternativ, som OGX Biotin & Collagen Shampoo, som jag tidigare har recenserat.

Parabener, å andra sidan, används som konserveringsmedel men har ifrågasatts för deras potentiella hormonstörande effekter. Om du är känslig för dessa ämnen eller bara vill vara på den säkra sidan, leta efter schampon som marknadsförs som "parabenfria".

Användarvänlighet

Användarvänlighet i förpackningen kan ofta vara en överskattad aspekt av hårvårdsprodukter, men dess betydelse kan inte nog understrykas. En pumpflaska, till exempel, erbjuder en hög grad av kontroll över mängden produkt som kommer ut, vilket minimerar spill och överanvändning. Detta är särskilt värdefullt i schampon med högkoncentrerade formler, likt L'Oreal Absolut Repair Gold Shampoo som jag tidigare har recenserat, där en liten mängd går en lång väg.

En lättöppnad kork kan också vara en fördel, särskilt om du ofta duschar i brådskan eller har begränsad handstyrka. En kork som är lätt att manövrera gör att du kan fokusera på att noggrant applicera produkten snarare än att kämpa med förpackningen.

Doft

Doftval i ett schampo är mer än bara en fråga om personlig preferens; det påverkar faktiskt din dagliga upplevelse av produkten. En doft du gillar kan förvandla en vanlig dusch till en uppfriskande eller avkopplande ritual. Men kom ihåg, doften kommer inte att försvinna så snart du kliver ut ur duschen. Den kommer att följa med dig, ofta för flera timmar, så det är viktigt att välja en arom du inte bara gillar men också kan leva med.

Vissa schampon har starka dofter som kan vara överväldigande och till och med störande för dig eller de runt dig. Ta till exempel Dove Anti-Frizz Oil Therapy Shampoo som jag tidigare har recenserat; dess doft är mild och fräsch, vilket passar de flesta men kan fortfarande vara känsligt för vissa.

Vanliga Frågor Om Budget Schampo

Vilket är det bästa budgetschampot?

Det bästa budgetschampot är enligt vårt test Loreal Paris Elvital Hyaluron Plump Shampoo, då dess fuktgivande formel fungerar otroligt bra för alla typer av hår.

Vad kostar ett budgetschampo?

Många av de billigare schampona på marknaden kostar någonstans mellan 30-80 kronor.

Kan budgetschampo vara lika effektivt som dyra märken?

Ja, budgetschampo kan vara mycket effektivt beroende på dina specifika behov och hårtyp. Det är viktigt att läsa ingredienslistan och kundrecensioner för att säkerställa att produkten passar dig.

Vad betyder det om ett schampo är “Cruelty-Free”?

Ett "Cruelty-Free" schampo har inte testats på djur. Om detta är en viktig faktor för dig, sök efter produkter som har en certifiering från organisationer som Leaping Bunny eller PETA.

Kan budgetschampo orsaka mjäll eller hårbottenproblem?

Som med alla schampon, budget eller inte, finns det en risk för hårbottenirritation om produkten inte passar din hudtyp. Om du har en känslig hårbotten, leta efter produkter som är fria från sulfater och parabener.

Hur Vi Utförde Testet

För att sammanställa denna lista tillbringade vårt team av redaktörer och bidragsgivare timmar med att undersöka de bästa produkterna på marknaden i denna kategori och utvärdera deras viktigaste funktioner - utöver recensioner från kunder och andra betrodda källor. Vi pratade också med en expert för att få deras syn på de bästa budgetschampon. Vi använde sedan denna forskning för att tilldela ett stjärnbetyg från ett till fem (fem är bäst; en är värst) till produkter på listan.

Relaterade Inlägg